Vita:Karmester

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 2 évvel ezelőtt a(z) Karmester és/vagy karnagy? témában

Ugyanez a szöveg megtalálható itt is - nem tudom eldönteni, hogy melyik a másolat. – Hkoala 2009. március 22., 20:07 (CET)Válasz

Karmester és/vagy karnagy?[szerkesztés]

@Akela: Mivel jelenleg nincs önálló Karnagy szócikkünk, viszont a Karnagy szó ide van átirányítva, ezen a vitalapon kellene megvitatni, vajon a Karnagy szó jelentését ebben a cikkben kell-e kifejteni, avagy a Karnagy legyen önálló szócikk.

A kategóriavita nem teljesen azonos ezzel. A Wikipédia közössége szabadon határozhatja meg a kategóriákt, ám nem szavazásos kérdés az, hogy egy-egy szónak mi az értelme a lexikonokban illetve a közbeszédben.

Egyetértek Akela szerkesztőtársunkkal, aki világossá tette, hogy a karmester zenekart irányít, míg a karnagy énekkart vezet. (A tevékenyégük irányítás, szervezés, nem csupán a vezénylés..)

Idézem a Pallas nagy lexikonának "Karmester" szócikkét: "Karmester (maestro di capella), szorosan véve az, aki csak az énekkarokat igazgatja, de tágabb értelemben manapság ez elnevezés alatt az oly vezénylőket is értik, kik operákat, instrumentális zenekarokat s általában olyan zenét igazgatnak, melyet több zenész és énekes ad elő. " Megjegyzem, a Pallasban nincs "karnagy" szócikk.

A Brockhaus-Riemann Zenei Lerxikon 2. kötetében egyik szó sem szerepl önálló szócikként.

A Szabolcsi Bence - Tóth Aladár-féle 3 kötetes zenei lexikon 2. kötet 304. oldalán viszont szinonímaként kezeli a két szót: "Karmester, karnagy (ol. maestro di capella, vagy direttore d'orchestra; ném. Kappelmeister vagy Dirigent, fr. maitre de chapelle, vagy chef d'orchestre; ang. choirmaster vagy conductor) - nagyobb zenélő együttesek (zkar vagy kórus) vezetőjének neve. Egyházi megjelölése: regens chori".

Az érdekes azonban az, hogy az idegen nyelvű megfelelők között jelentős fogalmi különbségek is látszanak Ezekre azonban a lexikon szerkesztői - láthatóan - nem voltak figyelemmel.

Javaslom, hogy egészítsük ki a Karmester szócikket a karnagy szóra vonatkozó szöveggel. Ez a Te meghatározásodból indulna ki, de megemlítené, hogy a két szót ma sokan szionímaként használják. Mit gondolsz erről? --Linkoman vita 2021. augusztus 10., 14:56 (CEST)Válasz