Ugrás a tartalomhoz

Vita:Just Sándor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 14 évvel ezelőtt a(z) Technikatörténet és életrajz témában

Átmásolva a Tudakozóból[szerkesztés]

Just Sándor születési helyét, dátumát, valamint halálozási adait szeretném negkérdezni. Hanaman Ferenccel a Tungsramban szabadalmaztatták a volfrámlámpát. A segítséget előre is köszönöm! – Tambo vita 2010. január 24., 18:16 (CET)

1. válasz, Karmela:

A következőt tudtam kideríteni:

A lexikonokban Alexander Just, Franz Hanaman és Franjo Hanaman néven is érdemes keresni őket, ezeken a neveken voltak külföldön ismertek, például a különböző amerikai szabadalmak is ezen a néven futottak.
A lexikonokban ausztriaiként szerepelnek. Az amerikai szabadalmakon világosan olvasható a lakhely: Budapest, Desewffy utcza 3.
Korábban Bécsben voltak tanársegédek.
Talán ennek a lakcímnek a segítségével többet is ki tudsz deríteni a budapesti polgármesteri hivatalban vagy a Magyar Országos Levéltárban.

A figyelmedbe ajánlom továbbá a következőket, hiszen gondolom éppen cikket írsz róla:

Karmelaüzenőlap 2010. január 24., 23:26 (CET)

2. válasz:

Remek Karmela! A te javaslatod nyomán találtam meg ezt a nyomot: de:Franjo_Hanaman!!! A szócikk második mondata (a Ref-Ref* parancspárt szándékosan „rontottam el”, hogy látható legyen a hivatkozás):
Er schloss 1899 an der Technischen Hochschule Wien sein Studium ab. Gemeinsam mit seinem kroatischen Assistenten Alexander Just (1872-1937) entwickelte er bei der Bayerischen Glühfädenfabrik oder Wolframlampen AG in Augsburg-Lechhausen (ref)Heinrich Leiser: Wolfram: eine monographie ... (/ref) ein Verfahren zur Herstellung von Wolframglühdrähten für elektrisch betriebene Wolframdrahtlampen.
Sajnos, én nem tudok németül, mi minden van e hivatkozásban! Mindenesetre, a német szócikk ír két évszámot Just Sándor neve mögé!
vitorlavita 2010. január 25., 00:29 (CET)
A források közt a magyar szabadalom: http://www.mszh.hu/anim/HU-34541.pdf - vitorlavita 2010. január 25., 00:44 (CET)
Arra tippelek, hogy a források közt megadott de:Österreichisches_Biographisches_Lexikon_1815–1950 lexikon 3. kötete tartalmazza Just Sándor adatait... - vitorlavita 2010. január 25., 00:56 (CET)
Ez ügyes volt!
A német Wikipédia de:Franjo Hanaman cikke szerint Alexander Just 1872-től 1937-ig élt. A cikk azt írja továbbá, hogy Just horvát volt, és hogy Franjo Hanaman aszisztense.
A te nyomodon megleltem az angol Wikipédia csonka cikkecskéjét is: en:Aleksandar Just, ott Just magyar, és szinén 1872-től 1937-ig élt. A magyarsága azonban számos ide-oda állítgatás utáni pillanatnyi állapot.
Továbbá ez is érdekes: Professor Hanaman and Dr. Aleksandar Just (1872-1937) discovered the electric bulb with wolfram wire. írja a CROATICA CHEMICA ACTA
Ez pedig Franje Hanamanáról szóló horvát cikk, amiben 17-szer említik Just nevét.
Karmelaüzenőlap 2010. január 25., 01:46 (CET)
Bennem az kelt gyanút Just Sándor nemzetiségét illetően, hogy a http://www.mszh.hu/anim/HU-34541.pdf forrásban látható magyar szabadalmi hivatali dokumentumban a név: Just Alexander, aki ettől osztrák is lehet. Könnyen lehet, hiszen -szerintem- a Just vezetéknév sem magyar... - ezt látszik alátámasztani az, hogy Hanaman meg magyar keresztnévvel szerepel! A monarchiában...! Velünk kiegyeztek az osztrákok, mi meg utána a horvátokkal... Aki nálunk volt, és osztrák, az osztrák is maradt a magyarok szemében, de a horvátok hozzánk jártak pl. egyetemre, ők -ugye- „magyarok” lettek! Vagyis Just inkább osztrák, mint magyar... míg a többi dokumentum hihetővé teszi Hanaman horvát voltát! Ahogyan Friedrich Engels, Victor Hugo, Karl Kautsky, Karl Marx, Karl May, Lev Tolsztoj, Jules Verne, Émile Zola stb. keresztnevét is „lefordítottuk” annak idején, úgy -talán- Just Sándor is ilyen magyarosítás, ami esetleg annak „ürügyén” történhetett, hogy pár évet dolgozott az újpesti izzógyárban (s -talán- többet nem Magyarországon) - még az Osztrák-Magyar Monarchia idején! Nagyon kellene valamilyen életrajza! - vitorlavita 2010. január 25., 10:18 (CET)

Karmelaüzenőlap 2010. január 25., 14:11 (CET)Válasz

Technikatörténet és életrajz[szerkesztés]

Just Sándor élete összefonódik az izzólámpa történetével. Ezért helyénvaló, hogy a technikatörténeti rész nagy teret kap. Az életrajzi részben azonban jó lenne mégis az izzólámpára vonatkozó közlésektől elkülönítve is látni azt a kevés személyes adatot, amit tudunk róla.

Karmelaüzenőlap 2010. január 25., 14:19 (CET)Válasz