Ugrás a tartalomhoz

Vita:Johan Halvorsen

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt B.Zsolt 7 évvel ezelőtt a(z) Főbb... témában

Főbb...[szerkesztés]

Elnézést, véletlenül tévedtem ide. Feltűnt a "Fontosabb művei" szakaszban egy angol cím: "Quality Street". Megnéztem a Norsk nynorsk, Norsk bokmål, valamint en, de, fr nyelvű párhuzamos cikkeket, de ott nem találok ilyen című művet. A szakasz az adatokat a wd-ból nyeri, tehát nem szerkeszthető. Ezután megnéztem a másik két címet is.

"Anne Pedersdotter" – az en-wp szerint ez egy 16. századi "boszorkány" neve. A róla készült, 1908-ban bemutatott dráma címe ugyanez; a bemutató kísérőzenéjét klasszikus szerzők műveinek felhasználásával Halvorsen állította össze (legalábbis én így értem a holland cikk nyersfordításából).

"Reisen til Julestjernen" – a de-wp szerint (Die Reise zum Weihnachtsstern) ez egy 1924-ben készült karácsonyi mesejáték, Halvorsen kísérőzenéjével (talán balett-betéttel). Ugyanez a címe a darab alapján készült két filmnek is, melyekben szintén felhasználták Halvorsen eredeti muzsikáját; a no-wp szerint:

Reisen til Julestjernen (film) – bemutató 1976-ban
Reisen til julestjernen (2012) – bemutató 2012-ben.

Az angol Johan Halvorsen-cikk a művek hosszú listájában a fentiek közül csak az utóbbit, a mesejátékot említi, azt is csak a kísérőzenék között. A német cikk rövidebb listája egyiket sem említi, csak rapszódiákat, szimfóniákat tüntet fel.

A fentiek alapján enyhén szólva kérdéses, hogy a fenti darabok valóban a szerző "főbb" művei között említhetők. – Vadaro vita 2016. június 12., 10:41 (CEST)Válasz

A felsorolt művek a Wikidatából kerültek ide, miután B.Zsolt beillesztett egy erre szolgáló sablont. A fentiek fényében a kérdés az, hogy töröljük ki az egész szakaszt úgy, ahogy van, vagy pedig csak változtassuk meg a szakaszcímet valami olyanra, hogy "Művei" vagy esetleg "Néhány műve". @B.Zsolt: te is szólj hozzá. – Malatinszky vita 2016. június 12., 18:43 (CEST)Válasz

A művei állításhoz azok a művek kerülnek, melyeknek van Wikidata adatlapja. Ez feltételezi, bár nem kötelező, hogy az adott műnek van Wikidata cikke is. Nos az én logikám alapján, ha bizonyos műveiről önálló cikk is készül, az tekinthető fő műnek is, bár a Wikipédiák sajátossága az, hogy a cikkek nem fontossági sorrendben születnek.

Ennek a szakasznak csak annyi szerepet szánnék, hogy ha valakiről csak ilyen rövid cikkecske készül, tudjunk megjeleníteni pár művet is.

Azért az túlzás, hogy nem szerkeszthető, a sablont kihajítva bármi mást be lehet írni a helyére. – B.Zsolt vita 2016. június 12., 21:14 (CEST)Válasz