Vita:Júlia és a szellemek

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Filmfan 16 évvel ezelőtt
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Olaszországgal kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Filmekkel kapcsolatos szócikkek (jól használható besorolás)

"Mindazonáltal Masina kissé talán meggondolatlanul igényes és érdekes filmszerepeket is lemondott. Julien Duvivier felkérését például azért utasította vissza, mert a tervezett film egyik jelenetében meztelenül kellett volna szerepelnie. A francia rendezőnek állítólag nem tetszett, ahogyan Fellini rendezte Giuliettát: ő inkább egy Marilyn Monroe-szerű szexbombát akart volna faragni a színésznőből. Masina imázsának ismeretében ez kétségtelenül merész ötletnek tűnik, ám az biztos, hogy alapvetően megváltoztatta volna a színésznőről kialakult, kissé egyoldalú képet."

Szeretnék pontosítani, mert van egy kis tévedés: Julien Duviver - Műselyemlány - más fordításban Nagy élet című filmje elkészült, 1960-ban, Giulietta Masina-val a főszerepben. Szerencsére ezt a főszerepet nem utasította vissza, viszont az sajnos igaz, hogy számtalan neves rendező felkérését utasította vissza a művésznő.

Köszönöm az észrevételt, a szöveget a problémás helyen javítottam. Kérlek, hogy hasonló esetekben az ilyen jellegű észrevételeket továbbra is szócikk vagy a szerző vitalapján jelezd, ne a szövegbe írd bele. Köszönettel: Filmfan vita 2008. február 11., 10:24 (CET)Válasz

Igaza van az előttem szólónak, Fellini felesége valóban eljátszotta a Műselyemlány főszerepét, rendkívül érzéki jelenség volt benne, ugyan régen láttam a filmet, úgy emlékszem, valamennyire le is vetkőzött. Milyen "egyoldalú kép" van róla? (apró betűs részből idézem)Masina repertoárja nagyon is gazdag, szellemi fogyatékostól az utcalány szerepekig szinte mindent eljátszott, mellesleg nagyszerű színésznő. A Júlia és a szellemek nem Giulietta-ról(a színésznőről) szól, miért lett volna a színésznő a magánéletben félénk, és gátlásos? Nem túlzás ez egy kicsit? Csak részben volt önéletrajzi jellegű a film, egy átlagos polgárasszony lelki problémáiról szól a film. Giulietta Masina nem egy szerencsétlen báb volt - ahogy a wikipedia utal rá - nagyon is széles látókörű, vonzó, színes egyéniség, a filmvilág egyik legmeghatározóbb egyénisége volt. Szerintem kicsit nagyobb elismeréssel kellene róla szólni, nélküle Fellini sem lett volna az, aki!

Ezen szerintem javítani kéne, azt még megemlítem, hogy a Júlia és a szellemek oldala ennek ellenére bő, és tartalmas, más baj nincs vele.