Vita:Harry Potter és a Félvér Herceg

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Ez a szócikk témája miatt a Harry Potter-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: rlevente (vita), értékelés dátuma: 2014. szeptember 16.
Harry Potterrel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A Félvér Herceg ugye nem tulajdonnév? Ha nem, kisbetű kellene a címbe. 193.224.41.249 2006. február 23., 09:45 (CET)Válasz

De bizony, javítom, köszönjük. NCurse üzenet 2006. február 23., 09:46 (CET)Válasz

Sajnos -ebben az esetben- tulajdonnévről van szó. Harg 2006. március 22., 12:40 (CET)Válasz

J.K.Rowling, hogy írta?

Ő nyilván nagy kezdőbetűkkel, mert angol nyelvterületen a címben alapból mindent nagy kezdőbetűvel írnak (kivéve kötőszavak). --SyP 2006. március 28., 10:15 (CEST)Válasz

Anonymus kivágása[szerkesztés]

Az alábbi szöveget hónapokkal ezelőtt kihajította egy anonim szerkesztő úgy, hogy észre se vettük. Azóta a cselekményt magint elkezdtük írogatni, de sokkal gyérebb az eredmény. Wikiprocess érdekesség?--Godson fóruma 2006. november 3., 18:40 (CET)Válasz


Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Harry Potter és a Félvér Herceg a korábbiaknál is sötétebben kezdődik, egy olyan Nagy-Britanniában, ahol Voldemort és követői (immár az óriások és dementorok is őt szolgálják) nyíltan is gyakorolni kezdik a hatalmukat. Az első fejezet bemutatja a mugli miniszterelnök (nincs utalás arra, hogy valóban létező személy lenne) és Rufus Scrimgeour (Cornelius Caramel utódja a Mágiaügyi Miniszter posztján) találkozóját.

Perselus Piton mágikusan elkötelezi magát (egy Bellatrix Lestrange-vel és Narcissa Malfoyjal folytatott beszélgetés során), hogy megvédi és segíti Draco Malfoyt, ha nem tudná teljesíteni, amit a Sötét Úr bíz rá, aminek a pontos részleteit titkolja a könyv ezen a ponton.

A Halálfalók jelentette veszély miatt új védelmi intézkedések vannak érvényben a Roxfortban; többek között Nymphadora Tonks is itt teljesít szolgálatot. Harry és Albus Dumbledore meggyőzik az egykori tanárt, Horatius Lumpsluckot, hogy vállalja el a bájitaltan tanár posztját. Piton megkapja a régen remélt Sötét Varázslatok Kivédése tárgyat.

Az új tanárnak hála Harry és Ron folytathatják a bájitaltan tárgyat. Harryhez kerül egy régi bájitaltankönyv, korábban a „Félvér Herceg” tulajdona. A benne lévő jegyzetek segítségével Harry lesz a legjobb a bájitaltanórán, amit Lumpsluck az anyjától örökölt tehetségnek tulajdonít. A jó eredmény jutalmául Harry egy kis üveg Felix Felicist kap - a szerencse italát. Harry „összejön” Ginny Weasleyvel.

Harry azt gyanítja, hogy Dracóból is halálfaló vált. Dumbledore-t látszólag nem izgatja a dolog; később kiderül, hogy Pitonra bízta Dracot. A Merengő segítségével Dumbledore bemutatja Harrynek Voldemort múltját. Harry felhasználja a szerencseitalt, hogy az utolsó emléket megszerezze Lumpslucktól, ami felfedi, hogyan szerzett Voldemort tudomást a Horcruxokról, olyan tárgyakról, amik halhatatlanságot adnak a lélek egy darabja árán. Dumbledore úgy véli, Voldemort hat ilyet csinált, amelyek közül kettő már megsemmisült (Tom Denem naplója és Marvolo Gaunt – Voldemort anyai nagyapja – gyűrűje, amit Dumbledore pusztított el). Harry és Dumbledore közös erővel megszerzik a harmadikat, Mardekár medálját, amelynek során Dumbledore súlyosan legyengül egy elfogyasztott méregtől. A medál végül hamisítványnak bizonyul, a benne lévő üzenet szerint az eredetit megsemmisítette egy ismeretlen, akinek a monogramja: R.A.B.

A visszatérő Harryt és a legyengült Dumbledore-t a Roxfort felett lebegő sötét jegy fogadja. Odabent Dracóval találkoznak, aki beengedte a halálfalókat a Szükség Szobáján át. Dumbledore azzal válaszol, hogy előre tudott róla, és értesítette a Főnix Rendjét, akik most szintén itt vannak. Draco képtelen megölni Dumbledore-t, ahogy Voldemort parancsolta, de megteszi helyette Perselus Piton. Előzőleg Dumbledore egy varázslattal megbénítja Harryt (aki biztonságban van a láthatatlanná tevő köpeny alatt), aki így képtelen ezt megakadályozni. Harry Piton után ered, aki kinyilvánítja, hogy ő a „Félvér Herceg” (valamint megakadályozza, hogy egy halálfaló megölje Harryt), mielőtt végleg elmenekül a Roxfortból. Harry barátai túlélték a támadást a megmaradt Felix Felicisnek hála.

Dumledore-t a Roxfort mellett temetik el. Minerva McGalagony lesz az iskola új igazgatónője, és Lumpsluck lesz átmenetileg a Mardekár vezetőtanára. Tonksról kiderül, hogy szerelmes volt Remus Lupinba, Fleur Delacour pedig hozzámegy Bill Weasleyhez. Harry megfogadja, hogy személyesen pusztítja el a horcruxokat és Voldemortot, Ron és Hermione pedig azt, hogy vele tartanak.

(eddig a kivágott rész)--Godson fóruma 2006. november 3., 18:40 (CET)Válasz

Harry Potter restaurálóműhely és szabás-varrás szakkör[szerkesztés]

Létrehoztam a Szerkesztő:Feanor/Harry Potter allapot. Lehet jönni ötletelni. Ez itt csupán a reklám helye. Feanor 2008. június 26., 08:45 (CEST)Válasz