Vita:Gazdasági Versenyhivatal

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Apród 7 évvel ezelőtt a(z) Érdekesség témában

Érdekesség[szerkesztés]

Az elnököt a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre, az elnökhelyettesek személyére a GVH elnöke tesz javaslatot a miniszterelnöknek, aki – egyetértése esetén – hat évre szóló kinevezésre tesz előterjesztést a köztársasági elnöknek. Ez szerepel a szócikkben illetve a GVH honlapján.

Ugyanakkor 1990-ben még másképp fogalmazódott ez meg (1990. évi LXXXVI. törvény a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról): A Gazdasági Versenyhivatal elnökét és két elnökhelyettesét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évi időtartamra és menti fel.

Az 1990-es törvényben tehát nem az szerepelt, hogy az elnökhelyettesek személyére a GVH elnöke tesz javaslatot, hanem az, hogy a miniszterelnök javasolja az elnökhelyetteseket is.

A helyzet 1996-ban módosult: http://www.gvh.hu//data/cms998381/jogihatter_magyarpiac_versenytorveny_modositas_2013_07_01.pdf (1996. évi LVII. törvény a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról), akkor már az szerepelt az elnökhelyettes kinevezéséről, ami a szócikkben szerepel: A Gazdasági Versenyhivatal elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A Gazdasági Versenyhivatal két elnökhelyettese személyére javaslatot a Gazdasági Versenyhivatal elnöke tesz a miniszterelnöknek, aki azt egyetértése esetén – előterjeszti a köztársasági elnöknek. Az elnökhelyetteseket a köztársasági elnök nevezi ki, és egyben megbízza az egyik elnökhelyettest a Versenytanács elnöki teendőinek az ellátásával. Az elnök és az elnökhelyettesek kinevezése hat évre szól. A kinevezett személyek a hat év lejártát követően újból kinevezhetők, azzal, hogy a Versenytanács elnöke esetében újbóli kinevezésnek legfeljebb egy alkalommal lehet helye. Apród vita 2016. június 25., 02:37 (CEST)Válasz