Vita:Ferenczy György (zongoraművész)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


SOK KÖSZÖNET annak, aki először létrehozta ezt az oldalt! Látszik, hogy igazán szívügyének érezte. Szórakoztatóak voltak az itt található sztorik és legendák, azonban kissé átdolgoztuk a meglévő oldalt, a tárgyszerűségre fókuszálva. Egyrészt jelentősen gazdagodott az oldal a művészhez kapcsolódó hivatkozásokkal, továbbá a tartalom is bővült. Másrészt, létrehoztunk az Életút egy tagolását, amit, többek között, a bővebb terjedelem is indokol. Az anekdotikus részeknél is törekedtünk a tárgyszerűségre (pl. hivatkoztunk a Pianofortéra). Továbbá korrigáltunk néhány tárgyi tévedést (dátumok: 6 évesen nem járt a Zeneakadémiára, nem 1938-ban végzett Dohnányinál, a Pianoforte nem 1981-ben jelent meg, hanem 1989-ben. Egyéb: Engel Iván nem tanítványa volt, hanem kollégája és csak legenda, hogy Cziffrától autót kapott ajándékba...stb).

Emlékeztetőül ide mentem a 2012. március 11-én törölt (megváltoztatott) szöveget, amely az Életút-nál szerepelt:


Hatévesen már a budapesti Zeneakadémia hallgatója. Zongorázni Thomán Istvánnál, majd kamarazenét Weiner Leó-nál tanult. Igazi bohém volt, aki miután 1919-ben megnyerte a Bösendorfer bécsi tehetségkutató versenyét, nyereményét egy éjszaka alatt elkártyázta Monte-Carlo-ban. 1938-ban a bridzs világbajnok csapat tagja volt. 1924-1931 között a Nemzeti Zenedében tanított, majd 1938-ban Dohnányi Ernő mesteriskoláját végezte el.

A második világháború után a Vigadóban tartott első koncertjét a hideg miatt (meg persze a bravúr kedvéért) kesztyűben adta. 1946-tól a budapesti Zeneművészeti Főiskola tanára volt. Cziffra György felfedezője és mestere. Kapcsolatukra jellemző, hogy Cziffra György első párizsi előadói jövedelméből egy Renault Caravelle autóval ajándékozta meg mesterét, mely akkoriban a budapesti Szent István park egyetlen magánautója volt.

1974-ig, nyugdíjba vonulásáig mesterkurzust tartott Salzburgban. Az 1960-as évek végéig Budapesten is rendszeresen hangversenyezett, s koncertezett számos európai városban is. Művészetéhez leginkább Chopin művészete állott közel. Játékstílusa hazánkban utolsóként képviselte a múltszázadi hangversenytermek, zenebaráti otthonok sajátos előadásmódjának jellemvonásait. Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc barátságának, valamint a Liszt tanítvány, Thomán István tanárának köszönhetően Ferenczy György autentikus Chopin előadóként volt ismert, mely zenetörténeti vonalnak egyik érdekessége, hogy Arthur Rubinstein ismert teljes Chopin kollekciójából – saját bevallása szerint is – is hiányzik a "Variation Brillantes", melyet technikai okok (13 billentyű átfogatása) miatt Liszt Ferenc óta csak Ferenczy György tudott eljátszani. Engel Iván mellett Gonda János zongoratanára volt, aki a mai modern magyar jazz-zongoraiskola megteremtője.