Vita:Első Magyar Gácsországi Vasút

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Garamond 6 évvel ezelőtt a(z) Mi a neve ennek a vasútnak? témában
Ez a szócikk témája miatt a Vasútműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Vasúttal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Mi a neve ennek a vasútnak?[szerkesztés]

Egy esetleg a szócikk címét (sőt akkor a WD-t) is érintő bizonytalanság keletkezett bennem a források keresgélése közben. Kell-e bele kötőjel és milyen? A korabeli helyesírásban mintha ingadozna: az 1869. évi VI. tc. és az 1871-es XXXVIII. tc. „magyar-gácsországi” vasútról ír. Kiskötőjeles a Magyar vasúti évkönyvben (1. évf., 1878.): „Első magyar-gácsországi vasút”. És németül is. Az 1873. évi XXIII. törvénycikkben viszont kötőjel nélküli „első magyar gácsországi vasut” szerepel.

Azt vélem ebből érteni, hogy tartalmilag inkább Magyar(ország)–Gácsország vasútvonalról van szó, mint egy (első) magyar gácsországi társaságról. Előbbi esetben mai helyesírásunk szerint (nagy) kötőjel illik bele. Nem egészen úgy, de hasonlóan, mint a Magyar–Szovjet Polgári Légiforgalmi Rt. elnevezésébe. A másik esetben, ha azt gondoljuk kiolvasni a cégnévből, hogy „első magyar”, akkor nem kell kötőjel. (Ezt a logikát az gyengíti, hogy az említett évkönyv szerint az EMGV nem magyar, hanem osztrák-magyar vasút.)

Volna egy harmadik értelmezés is, hogy olvassuk „magyar- és gácsországi”-nak a kifejezést. (Akkor meg kis kötőjel kellene.) De ezt erőltetettnek érzem.

Érdemes ezen vívódni? A 19. századbeli források sem tették, amennyire látom, a lexikonok sem. De több kötőjeles előfordulást látok, mint kötőjel nélkülit. Vélemény? – Garamond vita 2017. július 11., 15:26 (CEST)Válasz