Vita:Egyed Ákos

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek (vázlatos besorolás)
Életrajzi szócikkek (besorolatlan)

Tisztelt Egyed Ákos Ur Ma aug.1-én ott voltam a Nyerges-tetőn. Tetszett a történelem óra. Engedelmével azt a részt szeretném kibővíteni saját tapasztalatom és történelmi tények alapján amikor arról beszélt, hogy volt akarat és erő az újra kezdéshez. Hát íme... 1869-ben a Szabadságharc huszadik évfordulóján alakult 5o taggal a mai Tusnádfürdő területén egy Fürdő társaság. Az akkor kelt szerződés köttetett egyfelől Csik-Tusnád,Kozmás,Verebes és Lázárfalva négy Közönségének birtokossága, másfelől az úgynevezett alvégi fürdői-birtokosság között.

A négy Község átengedett a Társaságnak 216 kat. hold területet.

A korabeli szerződés felsorolja a Társaság 50 tagját.Kutatásaim alapján egy pár tagnak sikerül megkapni a foglalkozását és egyéb adatokat. .....3.Mikó Antal főispán,késöbb fia Mikó Bálint főispán, társasági elnök,4.Bors István hadnagy,Segesvárnál esett el, fia .....13.Tusnádi plébánia,...15.Biró Sóndor, ref.pap,Rétyről,a Hadi Lap szerkesztője,16.Báró Szentkereszti Zsigmond huszárkapitány, társasági elnök ....19.Tuzson János őrnagy zászlóalj parancsnok, ...22. Báró Apor Károly, királyi ítélő tábla elnök,...28.Endes Miklós utódai, Endes Árpád százados Segesvárnál esett el. 29.Endes József őrnagy,...31,Vajna Károly f.g.tanár,birtokossági jegyző....32.Kozmási plébánia, 33.Anthos család, Anthos János ezredes...42.Lestyán Dénes kapitány,48,Gróf Mikes Kelemen ezredes, Szebennél esett el, ennek utódai, ...50 tag.

Ezek az emberek valójában csatát vesztettek, de a harcot nem adták fel.

Mivel most van a Szabadságharc 160.évfordulója és Tusnádfürdő,a túlélő harcosok vagy az elesettek utódai által, írásos dokumentumokkal bizonyított, alapításának 140. évfordulója ezt az évfordulót akarjuk megünnepelni kopjafa állítással.

Szomorúan kell azonban tudomásul venni, hogy a 216 kat. hold javát az 1990 utáni hatalmasságok elidegenítették, a megmaradt részt telekkönyvezték az állam javára 2007-ben. Nem építettek, hanem romboltak.

Az akkori Alapszabályzat úgy rendelkezett, hogy Tusnádfürdő közterületei, források, Csukás-tó stb. a mindenkori Birtokosok tulajdona.

Ma nincs egy talpalatnyi föld, ahova egy kopjafát fel lehetne állítani, vagy egy közterület, ahol ünnepeljünk, vagy magán vagy állami tulajdon lett.

A fentiektől függetlenül azért, ha vissza fogottabban is azért ünnepelünk f.hó 29-én, a 140. évfordulót.

Szeretném ha ez egyedi eset lenne, de sajnos ilyen is van.

Tisztelettel Vékás Albert, Tusnádfürdő 2009 aug. 1-én


Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).