Vita:Eddie Vedder

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 195.228.142.2 9 évvel ezelőtt a(z) Bariton témában

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Ez a szócikk témája miatt a Könnyűzenei műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Ary (vita), értékelés dátuma: 2018. december 7.
Könnyűzenei témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Más előadókra gyakorolt hatás[szerkesztés]

Több előadó is megemlíti a Pearl Jam énekesét dalaiban:

  • The Rugburns: "Me and Eddie Vedder",a Morning Wood albumról (1994).
  • that dog.: "This Boy", a that dog lemezről (1994). A dal szarkasztikus szövege a Vedder körüli felhajtásról szól, őt értik a "this boy" ('ez a fiú') alatt a dalban. A that dog. tagjai egy Mike Watt-lemezen dolgoztak, mikor a Pearl Jam énekesével találkoztak. Miután Eddie erről hallott, kért egy példányt ő is a CD-ből. Azóta énekelt részleteket is a dalból az élő koncertek alkalmával.[1]
  • Todd Snider: "Talkin' Seattle Grunge Rock Blues", a Songs for the Daily Planet albumról (1994), ezzel a dalszöveg-részlettel: "Moved out to Seattle to play some grunge...Washington state that is...Space needle...Eddie Vedder...Mudhoney."
  • Local H: "Eddie Vedder," az As Good as Dead albumról (1996).
  • SNFU: "Better Than Eddie Vedder", a FYULABA albumról (1996).
  • "Weird Al" Yankovic: "My Baby's In Love with Eddie Vedder," a Running with Scissors albumról (1999).
  • Simon Townshend: "Highness", az Animal Soup lemezről (1999). Itt azt említi a szerző, ahogyan híres bátyjáról, Pete Townshend-ről beszélgetett Eddie Vedder-rel.
  • Tuff: "American Hair Band", amely a The History of Tuff albumon található (2001), ezzel a részlettel: "Give Pearl Jam and Eddie a big Fuck You!"
  • Bowling for Soup: "Life After Lisa", a Drunk Enough to Dance albumról (2002), ezzel a dalszöveg-részlettel: "You stole my heart when Eddie Vedder was king."
  • Violent J (Joseph Bruce): "Shiny Diamonds", a Wizard of the Hood CD-ről (2003). A vonatkozó részlet: "I'm singing like Eddie Vedder, only better."
  • Ryan Shupe & The RubberBand: "Banjo Boy", a Dream Big lemezről (2005), amelyben az énekes azt mondja, hogy "a cross between Béla Fleck and Eddie Vedder, but better." szeretne lenni.
  • MxPx: "Top of the Charts", a Secret Weaponalbumról (2007), a következő sorokban: "They said you need to play it better, they said just sing like Eddie Vedder."

Referálás eredménye[szerkesztés]

Wikipédia:Referálás/Eddie Vedder Szajci reci 2008. február 10., 14:10 (CET)Válasz

A kiemeltszavazás eredménye[szerkesztés]

Itt: → Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Eddie Vedder. Szajci reci 2008. március 9., 10:04 (CET)Válasz

Bariton[szerkesztés]

"Különösen jellegzetes: mély bariton hangja..." Nekem két album van Eddie Veddertől, az Into The Wild, és az Ukulele Songs. Egyiken sincs mély bariton hangja, mindkettőn tisztán tenor hangszíne van, és ezen a tenor hangon hangszínen énekel, meg sem próbál baritonnak tűnni. Nem értem ezt a felvetést. A bariton hangszín amúgy sem különleges, és nem is különösen jellegzets: a férfi énekesek nagyobb részének bariton hangja van. "A bariton [...] a leggyakoribb, középfekvésű [...] férfi hangfaj, illetve szólam." - a Wikipédia szerint is. A hivatkozott cikk is nyilvánvalóan téved - elég csak meghallgatni Eddie Vedder dalait. Javaslom ennek a butaságnak a törlését a cikkből. Krisztián 195.228.142.2 (vita) 2015. március 23., 10:45 (CET)Válasz

  1. http://www.pearljam.com/songs/song.php?song=ThisBoy