Vita:Csabai kolbász

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 10 évvel ezelőtt a(z) Kivágott szöveg témában
Ez a szócikk témája miatt a Gasztronómiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Módis Ágnes Vadszederke (vita), értékelés dátuma: 2014. december 23.
Gasztronómiával kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Eredetvédelem[szerkesztés]

A semlegesség és a szakszerűség követelménye minden egye cikkre vonatkozik. A "híres hungarikum" ma még nem jogi minőséítés, márpedig a CSABA kolbászok tekintetében földrajzi árujelző oltalomban részesül. "Márkának" hívni az eredetmegjeölést szakszerűtlen torzítás, mert a márka mindig egyetlen céghez kötődik. Számos CSABAI feliratú védjegy is lajstromozva van (lásd MSZH PIPACS adatbázis).
Az origo nem megfelelő a jogi minősítés idézésére. "A 2000-es évek elején megkapta a hungarikum besorolást, majd 2010-ben az Európai Unió is eredetvédett termékké nyilvánította, e révén a termék nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja.[1]" Ez kb. igaz, de meg a megfelelő adatbázist kellene hozzá idézni.--Linkoman vita
A jogi minősítést komolytalanul emllegető alábbi szöveg kivágva:"Bár a hivatalos eredetvédelem szerint csak Békéscsaba és Gyula környékén előállított kolbászt lehet Csabai márkanévvel illetni, a valóság azonban más. A város környékéről kirajzott telepesek által alapított falvak (Kétsoprony, Ambrózfalva, Medgyesegyháza) lakói is csabait készítenek.[2] Ugyanis nem a szűken vett földrajzi hely, hanem az elkészítés módja a lényeges. Emiatt bár az EU a földrajzi jelzőt fogadja el, és hivatalosan ez van a törvényekben is, az igazi csabait bárhol el lehet készíteni, hiszen az a felhasznált anyagoktól és az elkészítés módjától függ."
Súlyos tévedés. A földrajzi árujelző pont azt zárja ki, hogy "az igazi csabait bárhol el lehet készíteni". Ez pont annyira elmés, mint azt állítani, hogy "igazi tokajit bárhol lehet készíteni, akár Egerben is, ott is híres magyar borkoltúrális tradíciók vannak.".
Egyszerűen nem értem, miért a napisajtóra hivatkozunk, miért nem az EU megfelelő nyilvánrtartására?
Vagy csak addig érdekes a téma, amíg rajongani lehet a "hungarikumért"? A jogi vonatkozások pedig "nem ehetők"?--Linkoman vita 2010. június 21., 14:57 (CEST)Válasz
Meg tudnád várni, amíg előkeresem ezeket? Most láttam az Origón, betettem. Ez pedig nem rajongás kérdése, én komolyan nem értem, ez a mondat hogy jött ide... Türelem, estére már más lesz a cikk. – Tobi Üzi :) 2010. június 21., 15:00 (CEST)Válasz
  1. Uniós védettség a gyulai és a csabai kolbásznak, Origó.hu, 2010. június 21.
  2. Csabai kolbász - Vendégváró

Házi készítés és reneszánsz[szerkesztés]

"a lakosság mindvégig házi körülmények között készítette" - mért tud olyat a szerző , ahol a "lakosság"(!) bejár valahova, és nagyüzemi körülmények között készíti a házikolbászát?

"A két világháború közt élte első reneszánszát, ebben a korban tett szert országos hírére." - A 'reneszánsz' szó jelentése: újjászületés (és nem virágzás, kiteljesedés). Ennek fényében az 'első reneszánsz' kifejezés használata helytelen egy olyan termékre, melynek elterjedésében korábban nem volt visszaesés, sőt éppen arról szeretne írni a szerző, hogy korábban nem látott bővülés jellemezte az adott időszakot.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 78.92.13.210 (vitalap | szerkesztései) 2012. december 10., 00:31‎

Kivágott szöveg[szerkesztés]

Évekkel ezelőtt már szóvá tettem, hogy az 1-es lábjegyzetben szereplő alábbi szöveg tévedésen alapul és azt a cikk jogi része már eddig is cáfolta, 2 forrással alátámasztva.
"A csabai kolbász nevében foglalt helységnév arra engedhetne következtetni, hogy csak az a kolbászféleség lehet „csabai”, melyet békéscsabai lakosok Békéscsabán készítettek. A csabai kolbász kritériuma nem elsősorban gyártási helyében, hanem mindenekfelett is készítési módjában, összetételében fűszerezésében, egyszóval: karakterében, jellegzetességében rejlik. A csabai kolbász készíthető az ország, vagy a világ bármely más részében is, ha az egyébként a csabai kolbász feltételeinek mindenben megfelel. A „csabai kolbász” fogalma alatt a vastag, nyári, száraz kolbászt értjük. Az igazi, az eredeti csabai kolbász házi termék, tehát nem lehet mindenütt és mindig egyforma, jellegét sokféle tényező befolyásolja: a sertés fajtája, kora, a paprika minősége és mennyisége, a füstölés alapanyaga, a kolbász tárolása, stb. Ahány ház, annyi féle kolbász, de vannak olyan alaptulajdonságok, melyek minden csabai kolbásztól egyformán megkövetelhetők."
Maga az "eredetvédett" kifejezés a termékre koncentrál, míg a földrajzi árujelző, ezen belül annak erősebb formája, az eredetmegjelölés pont azt zárja ki, hogy bárki bárhol "CSABAI" néven állítson elő húsárut. --Linkoman vita 2014. március 1., 18:48 (CET)Válasz