Vita:Cinikusok

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 17 évvel ezelőtt

A többi wikiben külön szócikk taglalja a cinikusokat (mint görög filozófiai iskolát) és a cinizmust, mint modern életszemléletet. Megfontolandó lenne itt is Cinikusoknak nevezni a szócikket. SyP 2006. július 10., 20:14 (CEST)Válasz

Egyetértek, kedves Syp.--Linkoman 2006. július 10., 20:44 (CEST)Válasz

A szócikk kisértetiesen hasonlít a http://gondolkodom.hu/acview.php?ArtID=265 alatt is találhatóra, amely azonban megjelöl forrást (Forrás: Barcs, Lehmann, Szőke: Filozófia). Gondolom akkor itt sem ártana, hiszen az a pár kivágott szó még nem elég.

Pallas szövege[szerkesztés]

Cinikus

(gör.), filozofiai iskola az ókorban. Sokratés halála után egyik tanítványa Antisthenés összegyüjtötte a többieket a kynosargesi gimnáziumban, mely Hercules temploma mellett volt. Az iskola először Antisthenés nevét viselte, később cinikusoknak csufolták a tanítványokat, mert ugy éltek mint a kutyák (görögül kutya a.m. kion), amely szó a gimnázium nevében is benne van. A cinikusok Sokratés nyomán főelvül vallották, hogy a legfőbb jó az erény, csakhogy ez erényből kizárták a kéjt, a tudományt, a szépséget, az egészséget stb. Mindez fölösleges, a műveltség csak rontja az erkölcsöket, vissza kell térni a természethez; a bölcs beéri maga magával, nem szorul semmire és senkire. A cinikusok lenézik a társadalmi életet, néha az illendőséget is és mainapig cinikusnak nevezik, aki az illendőség szabályait szándékosan sérti. A cinikusok majdnem mind szegény emberek voltak, az alsó néposztályból valók s hatással nem voltak korukra. A leghiresebbek Antisthenés, a sinopei Diogenes (a legtulságosabb cinikusok), Krates s ennek neje Hipparchia. Rómában is fellépett az iskola, Lucian kicsufolta őket. A cinikus iskola egészségesebb eszméi feltámadtak a sztoicizmusban. - Cinizmus, a szemérmet és külső tisztességet megvető magaviselet.