Vita:Bugatti Veyron

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 17 évvel ezelőtt a(z) DOHC témában
Ez a szócikk témája miatt az Autóműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Dr.Trex (vita), értékelés dátuma: 2016. június 29.
Autókkal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
A Bugatti Veyron és a Volkswagen Phaeton sikertelensége miatt cserélték le tavaly év végén a Volkswagen vezetőinek egy részét. Ezek tiszta gazdasági veszteséget jelentenek, ráadásul a Bugatti Veyron csak prototípus, soha nem került forgalomba. Ennek bő irodalma van, csak nem az autós bulvársajátóban kell keresni.--Linkoman 2007. március 17., 19:23 (CET)Válasz

Idemásolom a szoveget Linkoman vitalapjáról:

Kedves Linkoman! Nem egészen értem mit is akarsz a Bugatti Veyron vitalapjára írt hozzászólásoddal. A Veyron – bár magam még nem láttam egyetlen példányát sem – minden bizonnyal létezik, hiszen több ezer autós szaklap (neves médiumok is pl a német a Auto Motor und Sport, vagy akár a Top Gear) is foglalkoztak vele.

A Bugatti Veyron és a Volkswagen Phaeton sikertelensége miatt cserélték le tavaly év végén a Volkswagen vezetőinek egy részét.

Ez így igaz, de mi köze a cikkhez?

Opa  vita | meló 2007. március 17., 19:30 (CET)Válasz

Egy autómodell sorsa nem kizárólag műszaki kérdés. Ha más ilyen terjedelemben fogalakozol egy prototípussal, akkor még számos érdekes dolog ide kívánkozik. Pl. az, hogyan szerezte meg a Volkswagen csoport a Bugatti védjegyet, ki az a Veyron stb.
A prototípus nem azt jelenti, hogy nem létezik, csak azt jelenti, hogy gazdasági gondokat okozott a projekt a Volkswagennél. Ha érdekel, kikeresem a New York Heral Tribune-ból a megfelelő írásokat.--Linkoman 2007. március 17., 19:35 (CET)Válasz
Szerintem a Bugatti márka és a Volksvagen csoport kapcsolatát inkább a Bugatti cikkben kéne összefoglalni. A Veyronról szóló cikk, szóljon csak az autóról. Mindazonáltal a gazdasági gondok, amiket okozott már benne vannak a cikkben az eladások részben. Pierre Veyronról meg majd írok még pár mondatot.
Ui.: A Veyron nem prototípus, hanem limitált szériában készített sorozatgyártású modell. Nem ugyanaz...
--Opa  vita | meló 2007. március 17., 19:48 (CET)Válasz
Ahogy gondolod, bár pont azért használtam a Bugatti védjegy és nem a "márka" kifejezést, mert Ettore Bugatti egykori molsheimi gyárához semmi köze sincs a Bugatti Veyronnak, az teljes egészében a Volkswagenhez kapcsolódik. Ezért célszerű a Bugaattit típusnak, a Veyront modellnek és a karosszériváltozatokat modellváltozatnak hívni (az utóbbit javíthatnád az infoboxban).
Egyébként gratulálok, mert nagyon jó a cikk.--Linkoman 2007. március 17., 19:54 (CET)Válasz
Értelek, igazad van az utolsó Bugatti Bugatti az EB 110 volt (ha jól rémlik). Papíron minden esetre ez is Bugatti. Majd igyekszem valahogy jobban kiemelni a cikkben a Volkswagen konszernt.
Infobox: A modellváltozat és a modellvariáns nem ugyanaz?
--Opa  vita | meló 2007. március 17., 20:18 (CET)Válasz
Kedves Opa, köszi a választ.
A modellváltozat magyarosabb, mint a modellvariáns, ezért ajánlom, ezt használjuk.
A többi megjegyzésem voltaképpen egy leendő Bugatti szócikkre vonatkozott. Az Automobiles E. Bugatti molsheimi cég 1956-ig gyártott autókat, az utolsó modell a Type 251 volt, 2,5 literes soros(!) 8 hengeres motorral. A gyártelepet a Hispano-Suiza vette meg és nem autógyárként használta a továbbiakban.
Az a ritka eset fordult elő, hogy a védjegyjogok fennmaradtak; végülis a Volkswagen AG a védjegyet vásárolta meg.
Ettől meg a cikked pontos; egyébként az "EB" modelljelzés is Ettore Bugattira emlékeztet.--Linkoman 2007. március 18., 10:29 (CET)Válasz

DOHC[szerkesztés]

Vagy kettős felülvezérlésűnek nevezi a magyar szakirodalom (double overhead camshaft) vagy DOHC-nak. (Az ohc pedig az overhead camshaft, tehát felülvezérelt). Én inkább a magyar változatot támogatnám, és a szöveget megfelelően javítani kellene.--Linkoman 2007. április 5., 13:55 (CEST)Válasz

Referálás eredménye (2007. március–április)[szerkesztés]