Vita:Báthory András erdélyi fejedelem

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hkoala 5 évvel ezelőtt a(z) Időrend témában
Ez a szócikk témája miatt az Erdély-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Hkoala (vita), értékelés dátuma: 2009. december 13.
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Név írásmódja[szerkesztés]

Az oldalon szerepel a Báthori András írásmód IS (i-vel). Ilyen hivatkozás van más oldalakról is. Javaslok egy ilyen címszót is, átirányítással a Báthory András "éles" címszóra (vagy törölni az "i"-s írásmódot). Üdv Akela 2006. április 18., 12:49 (CEST)Válasz

Báthory András gyilkosai cikk[szerkesztés]

A "Báthory András gyilkosai" azonnali törlés alatt álló cikkből áthelyezve ide: (forrásellenőrzés után 1-2 dolog talán megemlíthető itt is)

Báthory Andrást 1599-ben Csíkszentdomokos határában a Pásztorbükk tetején két székely lófő Balázs "Ördög" Mihály és Nagy Kristály András október 31.-én kegyetlen módon egy fokossal meggyilkolta. Kristály család tagjainak leszármazotta a ma napig nem ülhetnek elől és jobb oldalt a templomban. Bejárattól hátrább és oldalt kell ülniük. Család férfi tagjainak a jobb karuk hosszabb mint a bal. Ezzel különböztetik meg Báthory gyilkosainak leszármazottait a mai napig. Gyilkosság helyén kápolnát építettek és minden év október második vasárnapján búcsút tartanak ott.

Időrend[szerkesztés]

"1599. március 30-án Báthory Zsigmond (annak ellenére, hogy András bátyját, Boldizsárt 5 évvel korábban megölette, és ezt követően viszonyuk megromlott) hazahívta Lengyelországból unokabátyját, és lemondott erdélyi fejedelmi címéről a javára, amit az csak nagy vonakodások után fogadott el. A medgyesi országgyűlés 1599. március 29-én fejedelemmé választotta, és Báthory András március 28-án letette a fejedelmi esküt."

Nem értem a sorrendet: 28-án letette a fejedelmi esküt, 29-én fejedelemmé választották, és 30-án az elődje lemondott a javára, mit csak vonakodva fogadott el? – Hkoala 2019. március 28., 15:19 (CET)Válasz