Vita:Almabor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt KeFe 18 évvel ezelőtt a(z) Én most már értem, de... témában
Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Ezt én nem értem[szerkesztés]

"A bor akkor tartható el hosszabb ideig, ha annak legalább 11 % alkoholtartalma van. Az ilyen borokat „száraz asztali” bornak is nevezzük, nem tartoznak a minőségi borok kategóriájába. A már elégséges alkoholtartama miatt, kénezés és pasztőrözés nélkül is eltartható, kiváló asztali bor."

  • Most az a baj, ha több mint 11%, vagy ha kevesebb?
  • A második harmadik mondatban mi az állítmány?

Nem kötözködök, engem tényleg érdekel a téma :) --Villanueva 2006. április 11., 09:08 (CEST)Válasz

Az "asztali bor" megnevezés, amit más helyeken "pecsenyyebor"nak is mondanak, nem egy jó minőségű bor. Csupán "asztali", a zsíros pecsenye mellé való savanykás bor.
Ha egy bor alkoholtartalma nem éri el a 11% alkoholtartalmat, akkor az kevésbé áll el, hajlamos lesz a levegővel érintkezve, a betegségekre. (pimpósodás, borvirág, ecetesedés). 11% alkohol fok felett, már ilyen betegségekre nem kell számítani, mert az alkoholtartalom, egyben tartósítószerként is működik, a borban.
Ha a 11 % alkoholfok alatti borainkat úgy készítjük, hogy több cukrot adagolunk a borkészítés során, amely már nem tud alkohollá válni, (savhiány), vagy a kiforrt borhoz adnunk cukrot, akkor a bor hajlamos lesz az újra forrásra.
Ilyen esetekben is ellehet tartani a bort, de pasztőrözni kell, és még így is rövidebb ideig áll el, mit a pasztőrözés nélküli, de 11 % alkoholfok feletti borok. - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2006. április 11., 10:10 (CEST)Válasz

Én most már értem, de...[szerkesztés]

A következőképpen lehetne fogalmazni, hogy egyértelműbb legyen:

Ha egy bor alkoholtartalma 11 % alatt van, nem tartható el hosszabb ideig. Az ilyen borokat „száraz asztali bornak” is nevezzük, ezek nem tartoznak a minőségi borok kategóriájába. A már elégséges alkoholtartamuk révén kénezés és pasztőrözés nélkül is eltartható borok a kiváló asztali borok. --Villanueva 2006. április 11., 17:51 (CEST)Válasz

Kösz a segítséget, úgy látszik néha fogalmazásgátlót szedek. :-))) - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2006. április 12., 08:05 (CEST)Válasz

Újrakezdődik[szerkesztés]

A lapnak olyan, mintha két külön bevezetője lenne. Az egyik az igazi bevezetőnél, a másik a külföldi almaboroknál. A második is teljesen általános. Valahogy ki kéne javítani, de nem merek hozzányúlni.

Somersby a kannás/tablettás cider[szerkesztés]

Azért azt ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az egyik legsilányabb minőségű cidert, a Somersbyt teszitek ki képként, mint "Egy üveg almabor". Namost nálam a bor az 100% gyümölcstartalmat jelent, a Somersby az 15% almalevet tartalmaz. Mégis hogy jön ki a 4,5%-os alkoholtartalom? Aki egy kicsit is konyít hozzá, az tudja, hogy ez lehetetlen.

Ha viszont nektek ez így jó, akkor a bor címszóhoz is egy kannás bort tegyetek ki illusztrációként.