Vita:Adamovich Antal Gáspár

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Problémák a cikkben említett tényadatokkal[szerkesztés]

A cikk – Szinnyeire hivatkozva és a Szinnyei-cikk tartalmát híven és pontosan tükrözve – azt írja, hogy Adamovich, aki a 19. század elején mindenféle magas rangokat töltött be az államapparátusban, 1778-ban végezte az egyetemet Budán, s ugyanabban az évben Tentamen publicum ex agrorum, pratorum et vitium cultura címmel (Bennó szerint ennek jelentése Vizsgadolgozat a földművelésről, legeltetésről és a szőlőművelésről) könyvet publikált Budán. Mármost itt a következő problémákat látom:

  • Adamovich a cikk szerint 1761-ben született, tehát 1778-ban mindössze 17 éves volt. Valószínűtlennek tűnik, hogy az egyetemet ilyen fiatalon elvégezte volna, s méginkább valószínűtlen az, hogy ilyen fiatalon könyvet adott volna ki.
  • A buchfreund.de weboldalon van egy bejegyzés egy Tentamen publicum ex agrorum, pratorum, et vitium cultura című könyvről, ami 1778-ban a Budai Egyetem kiadásában jelent meg (Budán). A szerzőt azonban Andreas Minkovichnak hívják. A félreértések elkerülése végett még a könyv belső címlapja is látható, ahol jól olvasható a cím, a dátum és a szerző is.
  • A könyvet Petrik is említi, szerzőként Minkovichot jelölve meg.

Nekem ebből úgy tűnik, hogy Szinnyei annak idején benézett valamit, és Adamovich nem a szerzője ennek a könyvnek. Minkovichot Szinnyei nem említi. Kérdés, hogy az egyéb életrajzi adatok mennyire megbízhatóak. Van itt egy portré Adamovich Antal Gáspárról, aki a leírás szerint 1762-ben született és 1829-ben halt meg, foglalkozására nézve pedig alispán volt.

A Wikipédiában inkább ne írjunk valamiről, mint hogy hülyeséget írjunk róla, ezért a műről illetve az egyetem elvégzéséről szóló részt egyelőre kiveszem. Égető szükség lenne itt arra, hogy a témához értő személy átnézze a cikket, illetve arra, hogy Adamovichról újabb forrásokat találjunk. Enélkül még a cikkalany nevezetessége is kérdéses.

--Malatinszky vita 2012. június 18., 14:11 (CEST)Válasz

Az OSZK-nál is (cédulakatalógus alapján) [1] és ebben a horvát bibliográfiában is [2] az ő neve alatt említenek ilyen című munkát, a kiadás helye és éve is passzol. Ugyanakkor én is láttam a net-en a Minkovich-könyv említését és képét is. De mivel Szinnyeivel együtt három forrás említi az ő neve alatt, szvsz a szócikkbe a mű címe visszatehető. --Vadaro vita 2013. szeptember 19., 21:11 (CEST)Válasz
A mű címének visszahelyezését csak akkor tartom megengedhetőnek, ha melléírjuk, hogy bizonyos források nem neki tulajdonítják a művet. Pillanatnyilag van három forrásunk arra, hogy Adamovich a szerző, de ugyanúgy van három forrásunk arra is, hogy nem ő (Petrik, a Buchfreund.de és maga a könyv, aminek a címlapján jól láthatóan Minkovich szerepel). Petrik amúgy egy másik helyen Adamovichnak tulajdonítja a könyvet. Emellett, ugye, ott van az a bibi is, hogy hősünk a könyv megjelenésekor 17 éves volt. Továbbra is úgy érzem, hogy itt az elmúlt kétszáz év során valaki (talán Petrik?), valahol összekevert két embert, és onnantól a többiek továbbmásolták a hibát. Szeretném, ha a hiba továbbterjesztésének nem lennénk részei. Malatinszky vita 2013. szeptember 20., 14:35 (CEST)Válasz

Az szerintem nem kétséges, hogy a szócikkalany és Adamovich Antal Gáspár egymással megegyező személyek. Nyugodtan lehet erre következtetni a Sphenodon által megtalált forrásból. A Csepén-Čepin című fejezetből megtudjuk, hogy a falu 1765. január 17-én került Adamovich I. Kapisztrán János (Pécs, 1726. 10. 21. – – Csepén, 1808. 12. 4.) tulajdonába, aki 1770. október 6-án megkapta a de Csepén nemesi előnevet is. Neki három fia született, közülük a végrendeletben Pál (1760–1801) a csepéni uradalmat, Antal Gáspár (1762–1829) Almás, Erdőd és Ténye birtokait, míg Rókus Kornél (1764–1809) a Zelina melletti Szt. Ilona javait örökölte. Mindezek alapján azt hiszem nyugodtan ki lehet zárni, hogy létezett egy másik Adamovich Antal a csepini előnévvel Adamovich Antal Gáspáréval szinte teljesen megegyező születési adatokkal. --Regasterios vita 2013. október 27., 10:23 (CET)Válasz

Törlési megbeszélés eredménye: megmaradt (2013. november)[szerkesztés]

Lásd itt: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Adamovich AntalRegasterios vita 2013. november 4., 00:31 (CET)Válasz