Vele Orjule

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vele Orjule
Male (jobbra) és Vele Orjule (balra) szigetének látképe Sveti Petar szigetéről
Male (jobbra) és Vele Orjule (balra) szigetének látképe Sveti Petar szigetéről
Közigazgatás
Ország Horvátország
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseAdriai-tenger
SzigetcsoportCres-Lošinj
Terület1,06 km²
Legmagasabb pontPristavnica (30 m)
IdőzónaCET (UTC+1)
Elhelyezkedése
Vele Orjule (Horvátország)
Vele Orjule
Vele Orjule
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 44° 30′ 00″, k. h. 14° 33′ 20″Koordináták: é. sz. 44° 30′ 00″, k. h. 14° 33′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Vele Orjule témájú médiaállományokat.

Vele Orjule (olaszul: Oriole Grande) egy sziget az Adriai-tengerben, Horvátországban, a Kvarnerić területén, a Lošinji-csatorna déli részén.

Leírása[szerkesztés]

Vele Orjule szigete párjával, a szomszédos Male Orjuléval együtt a Lošinj szigetének délkeleti végében húzódó 1,3 km széles átjáróban fekszik.

A sziget szabálytalan alakú, északnyugati végén egy hegyfok található, amely a Glavičina-fokban ér véget, és lezárja az Prisca-völgyet. Alakja téglalapra hasonlít, amelynek északi oldala eléggé tagolt. A déli oldalt nyugaton a Mužon-fok és keleten pedig a Brodina-fok határolja. A sziget közepén éri el a legnagyobb magasságát a 30,3 métert. Partvonalának hosszúsága 5,895 km. Délkeletre, a szoroson túl fekszik Mala Orjule szigete. A sziget déli részén néhány épület romja található, míg a nyugati part menti vizeket a hajók horgonyzóhelyként használják.

A sziget csak időszakosan lakott, mivel szarvasmarhák téli legeltetéséhez használják. Alacsony bokrok és fű borítja.

Az Apoxyomenon Zágrábban

A Horvát Apoxyomenon[szerkesztés]

A sziget nevezetessége, hogy közelében találták meg a Horvát Apoxyomenon szobrát. A szobrot 1996-ban René Wouters belga turista találta meg két szikla között a homokos fenéken, körülbelül 45 méter mélyen. A leletet 1998-ban jelentették be a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériumának. A Különleges Rendőrség búvárai, valamint a Kulturális Minisztérium és a Zárai Régészeti Múzeum szakértői 1999. április 27-én emelték ki a szobrot. Sok éves sótalanítás és gondos helyreállítás után a szobrot 2006. május 18. és szeptember 17. között a zágrábi Régészeti Múzeumban állították ki először. A mali lošinji Kvarner-palotában található Apoxyomenos Múzeumot 2016. április 30-án Kolinda Grabar-Kitarović, a Horvát Köztársaság elnöke nyitotta meg. A szobot azóta ott látható.

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Orjule, Male i Vele (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hrvatski Apoksiomen című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.