Vaszilij Pavlovics Vasziljev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaszilij Pavlovics Vasziljev
Василий Павлович Васильев
SzületettВасилий Павлович Васильев
1818. március 4.
Nyizsnyij Novgorod
Elhunyt1900. május 10. (82 évesen)
Szentpétervár
Állampolgárságaorosz
Nemzetiségeorosz
HázastársaSofya Ivanovna Simonova
GyermekeiAlexander Vasil'ev
Foglalkozásasinológus
IskoláiKazanyi Állami Egyetem
SablonWikidataSegítség

Vaszilij Pavlovics Vasziljev (Василий Павлович Васильев; Nyizsnyij Novgorod, 1818. március 4.Szentpétervár, 1900. május 10.) orosz sinológus.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Vasziljev 1834-ben kezdete meg egyetemi tanulmányait a Kazáni Egyetem keleti tanszékén, amely Oroszország első orientalisztikai műhelye volt. 1840-től 1850-ig tíz évet töltött a pekingi ortodox misszióban, amely idő alatt lehetősége volt számos, nehezen hozzáférhető buddhista kéziratot tanulmányoznia. Amikor 1850-ben visszatért Oroszországba kinevezték a Kazáni Egyetem kínai filológia fakultásának vezetőjévé. 1886-ban a Szentpétervári Tudományos Akadémia tagjai közé választotta. 1878-tól 1893-ig a Szentpétervári Egyetem orientalisztikai tanszékének vezetője volt. Tudományos fő műve a három kötetben megjelent buddhizmus története (1857, 1860, 1865), melynek első kötetét a megjelenés követően nem sokkal már németre és franciára is lefordítottak. Másik jelentős művében az iszlám kínai jelenlétéről értekezik. Ez a műve Islam in China címen 1958-ban angolul is megjelent. Számos munkája kéziratban maradt és halála után elveszett.

Vasziljev unokája volt Nyikolaj Alekszandrovics Vasziljev (1880–1940), a híres logikai gondokozó, filozófus és költő.

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Васильев, Василий Павлович című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vasily Vasilyev című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információ[szerkesztés]