Vaiere Mara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaiere Mara
Született1936
Elhunyt2005 (68-69 évesen)
Állampolgárságafrancia
Foglalkozásaszobrász
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaiere Mara témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vaieretiai Mara, ismertebb nevén Vaiere Mara (1936-2005) francia polinéz szobrász. Ő volt az első modern polinéz szobrász, és az első polinéz művész, aki aláírta műveit.[1][2]

Joseph Kimitete szobrász tanítványa, aki Marquesan tiki(wd) szobrászaként kezdte, gyorsan kialakította személyes stílusát, amely az első modern polinéz szobrásszá tette. Ő az első polinéz művész, aki aláírta műveit.[3] Leggyakrabban a MARA V. Nagyon termékeny, köszönhetünk neki számos fehér korallból készült mellszobrot, valamint olyan innovatív polinéz témákat, mint a tahiti tamaaraa (tahiti ebéd), a disznóvadászat és még az értékes fából készült domborművek is. A hatvanas évek végén Jean Sicurani kormányzó személyesen szerzett egy monumentális Hinát. A Patrick O Reilly[4] munkájából ismert szobrot a Köztársaság Főbizottsága őrizte meg, és 2021-ben állították ki először a nagyközönség számára a Francia Polinéziai Egyetemen, a világnapi művészet részeként.

1978-ban Patrick O'Reilly könyvet szentelt a szobrásznak Bois légendaires de Mara sculpteur Tahitien címmel,[5] amelyet a Hachette Pacifique[6] adott ki.

Az 1970-es évek végén Francis Sandford kormányának megbízásából kitüntetéseket készített a Francia Polinéziai Képviselőház számára.[7]

2005-ben bekövetkezett halála után a szobrász gyorsan a feledésbe merült, mígnem egy argentin galériatulajdonos, Miguel Hunt 2012-ben újra felfedezte, és 2014-ben összegyűjtött egy szoborgyűjteményt, amelyből több kiállítás is indult. 2015-ben Jean Guiart professzor Connexions című folyóiratában[8] közölt egy hosszú szöveget a szobrászról, majd 2018 áprilisában egy különszámot, amely Mara műveinek leltárának szentelte.[9] A számos látványelem mellett Jean-Luc Coudray és Jean Duday szövegei, valamint a szobrász gyermekeivel készült interjúk teszik lehetővé életrajzának újrakövetését.

2019-ben a szobrászról egy dokumentumfilmet[10] készített Jonathan Bougard,[11] egy művész, aki öt évet[12] szentelt neki, és több mint 500 szobrot talált.[13] A dokumentumfilmet a TNTV csatorna, majd a Musée du Quai Branly Jacques Chirac[14] sugározta 2020 elején a rendező jelenlétében.[15]

Munkásságának retrospektíváját a Tahiti és a szigetek múzeuma már régóta bejelentette.[16]

Vaiere Mara egy koralldarabot farag egy raiateai osztály diákjai előtt
Vaiere Mara szobrász kezei, akik fán dolgoznak vájtkal és kalapáccsal
Mateha Mara, Vaiere Mara fia favésővel és kalapáccsal megmunkál egy koralltömböt

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rédaction la Dépêche de Tahiti (3 Déc 19). „Sur les traces d’un artiste oublié, Mara V”. La Dépêche de Tahiti. [2022. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 28.)  
  2. Le musée virtuel polynésien: Sculpture de Mara V[halott link]
  3. Jean Duday: Sculptures de corail
  4. Jacques Franc de Ferrière (4 Novembre 2014). „Une exposition à la mémoire du grand sculpteur polynésien Mara”. Tahiti infos.  
  5. Bois légendaires de Mara,. Worldcat
  6. Bois légendaires de Mara, sculpteur tahitien. SUDOC
  7. Jonathan Bougard: Vaiere Mara, le principe du corail. Connexions, Hiba: Érvénytelen idő.
  8. Jean Guiart: Connexions
  9. Jonathan Bougard (Avril 2018). „Inventaire Mara”. Connexions.  
  10. TK21 revue: Vaiere Mara extrait
  11. TNTV: MARA V
  12. Film Documentaire: MARA V
  13. Ariitaimai Amary (23 août 2019). „Réhabilitation du plus grand sculpteur polynéisen”. Tahiti Pacifique Magazine.  
  14. Société des Océanistes: Mara V (PDF)
  15. Mana Culture: Vaiere Mara (vidéo)
  16. Jonathan Bougard: Miguel Hunt et Vaiere Mara, entretien avec Miriama Bono

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vaiere Mara című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.