Vérvörös és színarany

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vérvörös és színarany
SzerzőTerry Deary
Eredeti címThe King in Blood Red and Gold
OrszágEgyesült KirályságEgyesült Királyság
Nyelvangol
TémaA Tudor-ház története
MűfajRegény
SorozatA Tudor-ház krónikája
ElőzőA királynő hírnöke
KövetkezőMagyarországon még nem jelent meg.
Kiadás
Kiadás dátuma2008.
Magyar kiadóMóra Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma2010.
BorítógrafikaPapp Beatrix (magyar)
Oldalak száma224
ISBN978-963-11-8746-5
SablonWikidataSegítség

A Vérvörös és színarany A Tudor-ház krónikája regénysorozat második könyve, A királynő hírnöke folytatása, Terry Deary angol író műve. Ebben a könyvben az öreg Sir Clifford Marsden, sok csata után úgy érzi, hogy nem halhat meg úgy, amíg egy utolsó hőstettet végre nem hajt. Ekkor állít be a Marsden Hallba egy titokzatos, díszes idegen, aki a királynő kémjének mondja magát és segítséget kér a tapasztalt öreg családfőtől. Clifford Marsden egy pillanatig sem habozik és útra kell unokájával, a főszereplővel William Marsdennel és a kémmel a Skót felföld veszélyes tájaira. A határnál aztán az öreg Clifford elengedi a kémet és az unokáját a feladat teljesítésére.

Szereplők[szerkesztés]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy fekete varjú köröz a Marsden Hall tornya felett. Mindenki tudja, hogy ha három kört megtesz, valaki meg fog halni. Az öreg Sir Clifford Marsden ifjúkorában még VIII. henrik katonája volt és úgy érzi, hogy nem fejezheti be életét egy utolsó hőstett nélkül. Ekkor érkezik a Marsden Hallba egy titokzatos idegen, aki Hugh Richmondként mutatkozik be és elmondja, hogy kémküldetéssel bízták meg, mert több katona a skót határvidéken eltűnt és azt mondták neki, hogy keresse fel Cliffordot, akitől segítséget szerezhet. Clifford megörülve az alkalomnak elkezd készülődni és ő, Richmond és unokája, a fiatal William Marsden útja kelnek a Skót határvidék felé. Előtte azonban még elmondta történetét, hogy VIII. Henrik király járt a Marsden Hallban. Eljutnak a határ vidékre, ahol találkozik régi barátjával, John Forsterrel, akivel elmesélik találkozásukat. Innen csak William és Hugh megy tovább, Clifford a várban marad. Hugh, aki William Shakespeare műhelyében dolgozik, mint színész mesél a színészi életről és hála neki, az első faluban elfogják őket. Ekkor bezárja őket "Orranincs" Clem Croser, Criffold által mesélt orr nélküli, skót marhatolvaj egy toronyba, de Margaret Lumley, bár megtiltották neki, utánuk ment és kiszabadította a foglyokat a toronyból. Később sikerül bemenniük a skót had táborába, de "leleplezik" őket, mert csak így tudnak bejutni a sátorba. Később elfogják Cliffordot és Forstert is, akik végül utánuk mentek. A király elé vezetik őket, aki kihallgatja őket, de nem öli meg őket. Beszélgetni kezdenek és a végén szabadon engedik őket. Még Crifford és Croser, a régi ősellenségek is kibékülnek. A történet végén visszatérnek a Marsden Hallba és Hugh elbúcsúzik tőlük.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Vérvörös és színarany. A Tudor-ház krónikája; ford. Kada Júlia; Móra, Bp., 2010

Történelem[szerkesztés]

A könyv szereplői, köztük a Marsdenek, kitalált személyiségek. A valóban létező szereplők közül is van olyan, ami a valóságban más tulajdonságokkal rendelkezett. Élő személyek VIII. Henrik, Aragóniai Katalin, John Forster, VI. Jakab és "Orranincs" Clem Croser is, bár az őróla alkotott kép nem valósághű.

Források[szerkesztés]