Ttokkuk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ttokkuk
Nemzet, országKorea
A Wikimédia Commons tartalmaz Ttokkuk témájú médiaállományokat.

A tteokguk egy hagyományos koreai étel, amelyet különösen a Seollal 설날, a koreai újév ünnepén fogyasztanak. Ez az ízletes leves, amelyben a tteok néven ismert vékonyra szeletelt rizssütemények találhatók, különleges helyet foglal el a koreai konyhakultúrában, mivel az Újév beköszöntét és az életkor gyarapodását szimbolizálja. A koreaiak úgy tartják, hogy minél többet esznek belőle az újév első napján, annál több szerencse éri őket az elkövetkezendő évben.

Hozzávalók és elkészítés[szerkesztés]

A tteokguk jellemzően néhány kulcsfontosságú összetevőből készül.

Tteok (rizssütemény): A fő összetevő, a tteok, amely egy puha, rágós rizsnudli. Ebben az esetben a leveshez vékonyra szeletelik őket, egyfajta korong/tallér formát alkotva ezzel. Ezek a rizstallérok a hosszú életet és a jólétet szimbolizálják.

Leves: A leves alapja általában tiszta marhahús- vagy szardellaleves, de létezik csirke- vagy zöldséglevesből készült változat is.

Egyéb gyakori hozzávalók: vékonyra szeletelt marhahús, tojás, szeletelt zöldségek, például koreai retek vagy spenót, valamint köretek, például pirított hínárcsíkok (gim 김) vagy zöldhagyma.

A tteokgukot a következő módon készítik el:

A tteokguk elkészítése során a húslevest a rizstallérokkal és a további hozzávalókkal együtt addig forralják, amíg az ízek össze nem olvadnak. A vékonyra szeletelt marhahúst gyakran a főzés vége felé adják hozzá, és az gyorsan megfő a forró levesben.

Jelentősége és szimbolizmusa[szerkesztés]

A tteokguk mély kulturális jelentőséggel bír a koreai társadalomban, különösen a Seollal 설날 ünneplése során. A tteokguk fogyasztása újév napján szokás, mivel azt jelképezi, hogy az ember ilyenkor egy évvel idősebb lesz.[1] A koreai hagyomány szerint újév napján mindenki egy évvel idősebb lesz, függetlenül a tényleges születésnapjától.

A rizsnudlik hosszú, hengeres formája a hosszú élet kívánságát jelképezi, míg a tteokguk elfogyasztása az elmúlt év lezárását és az Újév újrakezdésének üdvözlését jelképezi.

Variációk és regionális különbségek[szerkesztés]

Bár a tteokguk alapreceptje változatlan, Korea különböző régióiban illetve még a családokon belül is vannak eltérések. Egyes régiókban másfajta húslevest vagy regionális összetevőket használnak, ami kissé eltérő ízeket és textúrákat eredményez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lunar New Years Tteokguk (angol nyelven). The Korea Times, 2009. január 22. (Hozzáférés: 2024. május 7.)

További információk[szerkesztés]