Tomka Béla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tomka Béla
Született1962. május 8. (61 éves)
Salgótarján
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásatársadalomtörténész,
gazdaságtörténész,
egyetemi tanár
IskoláiBudapesti Corvinus Egyetem
SablonWikidataSegítség

Tomka Béla (Salgótarján, 1962. május 8. –) magyar történész, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetének egyetemi tanára. Fő kutatási területe a 20. századi társadalom- és gazdaságtörténet, különös tekintettel a nemzetközi összehasonlításokra.

Tanulmányai és tudományos fokozatai[szerkesztés]

Egyetemi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem (JATE) történelem szakán végezte, majd ezt követően MTA TMB ösztöndíjasként a Budapesti Corvinus Egyetem (MKKE) Gazdaságtörténeti Tanszékén, az Egyesült Államokban (Minneapolis) és Németországban (Münster) folytatott doktori tanulmányokat. 1995-ben szerezte meg a Dr. univ., 1996-ban a PhD fokozatot. Később könyvként is megjelent doktori disszertációja levéltári anyagok széles körű bevonásával vizsgálta a bank-ipar kapcsolatokat a 19-20. század fordulójának Magyarországán, egyben törekedve a nemzetközi gazdaságtörténet-írásban a témára vonatkozóan nagy szerepet játszó megállapítások – R. Hilferding és A. Gerschenkron téziseinek – korrekciójára. 2004-ben habilitált, 2010-ben nyerte el az MTA doktora címet. Akadémiai doktori értekezésében számos társadalmi-gazdasági terület rendszeres és empirikus elemzésével igyekezett meghatározni Magyarország helyét a 20. századi európai társadalmi és gazdasági konvergenciák/divergenciák rendszerében.

Munkássága[szerkesztés]

A 20. századi magyar és európai gazdaság- és társadalomtörténeten belül a család és a népesség változásai, valamint a szociálpolitika alakulása állnak újabb kutatásainak középpontjában. Legutóbbi munkái a gazdasági növekedés és a fogyasztás kelet-közép-európai összehasonlító történeti vizsgálatával foglalkoztak. Szakmai érdeklődési körébe tartozik még az erőszak, a propaganda és az ellenségképek története, valamint az európai integráció folyamata.

1992-től az Aetas című folyóirat társszerkesztője, emellett más tudományos periodikák szerkesztőbizottságának tagja (Esély, Hungarian Historical Review, Demográfia). 2016-ban a Hajnal István Kör – Társadalomtörténeti Egyesület elnöke lett, majd 2019-ben újraválasztották. 2010-ben az amszterdami székhelyű International Social History Association (ISHA) elnökségébe választották, s a szervezet angol nyelvű Hírlevelének szerkesztője lett. Az ELTE Gazdaság- és társadalomtörténeti PhD programjának külső alapító tagja és az SZTE Jelenkortörténeti és Összehasonlító Történettudományi Doktori Programjának alapítója és vezetője.

Európa és Amerika számos kutatóintézetében és egyetemén megfordult kutatóként és meghívott előadóként, melyek közé tartozik Amszterdam, Mannheim, Berlin, Oxford, Edinburgh, Portland (OR) és Jéna. 16 könyv szerzője és további kötetek szerkesztője, emellett nagyszámú tanulmányt közölt. A Bolyai Plakett (2010) és az Akadémiai Díj birtokosa (2010). A Routledge kiadónál 2013-ban megjelent A Social History of Twentieth-Century Europe c. könyve elnyerte az American Library Association “Outstanding Academic Title 2013” díját. 2021-ben ő érdemelte ki az SZTE Év Bölcsészet- és Társadalomtudományi Publikációja Díjat.

A 2019-ben megalakult MTA-SZTE-ELTE Globalizációtörténeti Kutatócsoport vezetője.

Főbb művei[szerkesztés]

  • Austerities and Aspirations: A Comparative History of Growth, Consumption and Quality of Life in East Central Europe since 1945, Budapest and New York: Central European University Press, 2020
  • Európa társadalomtörténete a 20. században [A Social History of 20th Century Europe], Fully revised second edition, Budapest: Osiris Kiadó, 2020
  • Szociálpolitika. Fejlődés, formák, összehasonlítások; Osiris, Bp., 2015
  • A social history of twentieth-century Europe; Routledge, London–New York, 2013
  • Gazdasági növekedés, fogyasztás és életminőség. Magyarország nemzetközi összehasonlításban az első világháborútól napjainkig; Akadémiai, Bp., 2011
  • Európa társadalomtörténete a 20. században; Osiris, Bp., 2009
  • A jóléti állam Európában és Magyarországon; Corvina, Bp., 2008 (Corvina tudástár)
  • Bevezetés Európa újabbkori társadalom- és gazdaságtörténetébe; Bölcsész Konzorcium, Bp.–Szeged, 2006
  • Képes banktörténet. Magyar pénzintézetek a kezdetektől az államosításig; HVG Könyvek, Bp., 2006
  • Welfare in East and West. Hungarian social security in an international comparison 1918-1990; Akademie, Berlin, 2004 (Jahrbuch für Wirtschaftsgeschichte Beiheft)
  • Szociálpolitika a 20. századi Magyarországon európai perspektívában; Századvég, Bp., 2003
  • Social security in Hungary in a long-run and comparative perspective. Expenditures, social rights, and organization, 1918-1990; Freie Universität Berlin, Berlin, 2002 (Arbeitspapiere des Osteuropa-Instituts der Freien Universität Berlin Arbeitsbereich Politik und Gesellschaft)
  • Családfejlődés a 20. századi Magyarországon és Nyugat-Európában: konvergencia vagy divergencia?; Osiris, Bp., 2000
  • Európa társadalomtörténete a 20. században; Osiris, Bp., 2000 (Osiris zsebkönyvtár)
  • Érdek és érdektelenség. A bank – ipar viszony a századforduló Magyarországán, 1892-1913; Multiplex MediaDebrecen U. P., Debrecen, 1999 (Vállalkozástörténeti tanulmányok)
  • A Harmadik Birodalom. A kutatás új útjai; JATEPress, Szeged, 1999
  • A magyarországi pénzintézetek rövid története, 1836-1947; Gondolat, Bp., 1996

Szerkesztett kötetek:

  • Az első világháború következményei Magyarországon; szerk. Tomka Béla; Országgyűlés Hivatala, Bp., 2015 (Tudományos konferenciák az Országházban)
  • Történelem és erőszak. Társszerkesztő: Margittai Linda. Hajnal István Kör, Szeged, 2021.

További információk[szerkesztés]