Tomcsányi Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tomcsányi Mária
Horváth László felvétele
Horváth László felvétele
Született1945. január 9. (79 éves)
Bethlen
Nemzetiségemagyar
HázastársaTomcsányi Tibor
Foglalkozásarádió- és tévészerkesztő
SablonWikidataSegítség

Tomcsányi Mária (leánynevén Jakab Mária, Tomcsányi Jakab Mária néven is publikál; Bethlen, 1945. január 9.) erdélyi magyar rádió- és tévészerkesztő, Tomcsányi Tibor felesége.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait Besztercén folytatta, itt érettségizett 1963-ban. Román–magyar szakot végzett a marosvásárhelyi Pedagógiai Főiskolán 1966-ban, majd a BBTE Filozófia Karán egyetemi diplomát is szerzett. Tanított Bálványos­váralján és Újősben (1966–68), később a Román Rádió bukaresti magyar szerkesztőségében (1972–77), majd a Román Televízió magyar szerkesztőségében (1977–84) lett bemondó-szerkesztő; a magyar műsor megszüntetése után újra a Román Rádió magyar szerkesztőségének belső munkatársa (1984–90). Az 1989. decemberi fordulat után a Román Televízió újraindult magyar szerkesztőségének főmunkatársa, a színházi rovat vezetője nyugdíjba vonulásáig.

Munkássága[szerkesztés]

Rádió- és tévériportokat, interjúkat, dokumentumfilmeket, tévébeszélgetéseket készített, műsorvezetője volt az Egy csésze kávé c. televíziós rovatnak. Beszámolókat állított össze bel- és külföldi színházi fesztiválokról, művelődési rendezvényekről; számos színházi előadást (Balassi Bálint: Szép magyar komédia, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Tamási Áron: Hullámzó vőlegény, Kincses Elemér: Ég a nap Seneca felett) alkalmazott televízióra.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]