The Black Mamba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Black Mamba
Információk
Eredet Portugália
Alapítva2010
MűfajBlues, funk, soul
Tagok
Guilherme "Gui" Salgueiro
Marco Pombinho
Miguel Casais
Pedro Tatanka
Rui Pedro "Pity" Vaz
Korábbi tagok
Ciro Cruz

A The Black Mamba weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Black Mamba témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Black Mamba egy portugál együttes, amely 2010-ben alakult. Ők képviselik Portugáliát a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Rotterdamban, a Love Is on My Side című dalukkal.[1]

Története[szerkesztés]

Az együttes 2010 májusában alakult trióként Pedro, Ciro és Miguel személyében. A The Black Mamba név abból az ihletből fakadt, amelyet saját fertőző mérgükben találtak. Érdekesség, hogy ezzel a névvel jelent meg debütáló albumuk, ami nagy sikereket aratott Portugáliában.[2] Az album az iTunes-on első helyet ért el és az üzletekben rövid időn belül fogytak el, valamint a helyi rádióban is a legjátszottabbak között volt. Ezután országszerte léptek fel koncerteken, valamint a kiemelkedő fesztiválokon. Alig több mint egy évvel a bemutatkozó turnéjuk után bejárták a világot, koncerteztek például Philadelphiában, Luandában, Madridban, Sevillában, Rio de Janeiróban és São Pauloban is. 2014-ben adták ki második albumukat, Dirty Little Brother címmel. Számos fesztiválon és koncerten való fellépés után a következő évben Ciro kilépett a trióból. 2016-ban akusztikus formátumú koncertsorozattal folytatták a turnékat. 2017-ben bővült a zenekar, csatlakozott Guilherme Salgueiro, Marco Pombinho és Rui Pedro. Ugyanebben az évben különböző európai fesztiválokon léptek fel. 2018-ban jelent meg harmadik albumuk Mamba King címmel.[3][4]

2021. január 20-án vált hivatalossá, hogy az együttes Love Is on My Side című dala is bekerült a Festival da Canção elnevezésű portugál eurovíziós nemzeti döntő mezőnyébe.[5] A dal hivatalosan ugyanezen a napon jelent meg a válogatóműsor YouTube csatornáján. A február 20-án megrendezett elődöntőből sikeresen továbbjutottak a március 6-án megrendezett döntőbe, ahol a nézők és a szakmai zsűri az alábbi dalt választották ki, amellyel képviselik hazájukat az elkövetkezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.[6][7] A dalfesztiválon a dalt először a május 20-án rendezett második elődöntőben adják elő.

Tagok[szerkesztés]

  • Guilherme "Gui" Salgueiro – billentyűk
  • Marco Pombinho – gitár
  • Miguel Casais – dob
  • Pedro Tatanka – énekes
  • Rui Pedro "Pity" Vaz – gitár

Korábbi tagok[szerkesztés]

  • Ciro Cruz – basszusgitár (2010–2015)

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

  • The Black Mamba (2010)
  • Dirty Little Brother (2014)
  • The Mamba King (2018)

Kislemezek[szerkesztés]

Közreműködések[szerkesztés]

  • Wonder Why (Aurea, 2014)
  • Canção de mim mesmo (Boss Ac, 2016)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Black Mamba slide towards Rotterdam (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. március 7.
  2. The Black Mamba - Portugal - Rotterdam 2021 (angol nyelven). Eurovision.tv
  3. BIOGRAFIA: The Black Mamba (európai portugál nyelven). Festival da Canção
  4. BIO | The Black Mamba (angol nyelven). [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  5. Herbert, Emily: Portugal: Festival da Canção 2021 Artists & Songs Revealed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. január 20.
  6. Herbert, Emily: 🇵🇹 Portugal: Five Acts Qualify From The First Semi Final of Festival da Canção 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. február 20. (Hozzáférés: 2021. március 31.)
  7. Farren, Neil: 🇵🇹 Portugal: The Black Mamba to Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 7. (Hozzáférés: 2021. március 31.)