Taruga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taruga
Taruga eques
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Evezőbékafélék (Rhacophoridae)
Alcsalád: Rhacophorinae
Nem: Taruga
Meegaskumbura, Meegaskumbura, Bowatte, Manamendra-Arachchi, Pethiyagoda, Hanken & Schneider, 2010
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Taruga témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Taruga témájú médiaállományokat és Taruga témájú kategóriát.

A Taruga a kétéltűek (Amphibia) osztályába, a békák (Anura) rendjébe és az evezőbékafélék (Rhacophoridae) családjába tartozó nem.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A nembe tartozó fajok Srí Lanka endemikus fajai.

Nevének eredete[szerkesztés]

Nevét a szanszkrit Taruga szóból alkották, aminek jelentése „fára mászó”. A név jól illik erre a fán élő fajra, mely ritkán ereszkedik le a föld színére. Gyakran még a petéit is a víz fölé nyúló növényzetre helyezi el.[1]

Taxonómiai helyzete[szerkesztés]

A Taruga nem korábban a Polypedates nem része volt. A legújabb vizsgálatok szerint azonban, a nem három faja önálló nemet alkot.

A leghatározottabb megkülönböztető jel a Taruga nem és a Polypedates nem között a kloáka környékén látható kúpszerű kitüremkedések. Emellett a hallószerv feletti redő a Taruga nem esetében egyenesebb, mint a Polypedatesnél. A Taruga orra hegyesebb, mint a Polypedatesé. Az ebihalakat összehasonlítva, a Polypedates ebihalainak kloákája egy csőből áll a bal láb és a farok között. A Taruga esetében ilyen cső nincs, csak egy nyílás a láb és a farok között. Ezen kívül számos apró különbség található a szájüregben is, például a nyelven található kinövések, melyek segítenek a taxonómiai nemek megkülönböztetésében.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoznak:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Meegaskumbura, Meegaskumbura, Bowatte, Manamendra-Arachchi, Pethiyagoda, Hanken & Schneider, 2010 : Taruga (Anura: Rhacophoridae), a new genus of foam-nesting tree frogs endemic to Sri Lanka. Ceylon Journal of Science. Biological Sciences, vol. 39, p. 75-94

Források[szerkesztés]