Tótumfaktum (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tótumfaktum
(Factotum)
2005-ös francia–amerikai–norvég–német film
RendezőBent Hamer
ProducerBent Hamer
AlapműCharles Bukowski: Tótumfaktum
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Bent Hamer
  • Jim Stark
Főszerepben
ZeneKristin Asbjørnsen
OperatőrJohn Christian Rosenlund
VágóPål Gengenbach
Gyártás
Ország Franciaország

Amerikai Egyesült Államok
Norvégia

Németország
Nyelvangol
Játékidő92 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2005
  • 2005. december 8. (Németország)[1]
Korhatár16 III. kategória (F/2127/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tótumfaktum (eredeti cím: Factotum) 2005-ben bemutatott francia–norvég filmvígjáték-dráma, melynek társírója és rendezője Bent Hamer. A forgatókönyv Charles Bukowski önéletrajzi ihletésű, 1975-ben kiadott azonos című regénye szolgált. Az alapműtől eltérően a film nem az 1940-es években, hanem napjaink Los Angelesében játszódik. A főbb szerepekben Matt Dillon, Lili Taylor és Marisa Tomei látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Henry 'Hank' Chinaski írói álmokat dédelget, miközben alkoholistaként betanított munkákat végez, ám folyamatosan kirúgják. Egy bárban megismerkedik egy szintén iszákos, Jan nevű nővel, akihez hamarosan odaköltözik és szeretők lesznek. Chinaski egy lóversenyen – Jan provokációjának engedve – összeveri az ülőhelyét elfoglaló gazdag férfit. Nem sokkal később szakít a nővel.

Az újra munkanélküli és magányos Hank találkozik egy másik alkoholista nővel, Laurával. Az idősödő és gazdag Pierre által kitartott Laura megsajnálja a küszködő férfit és segít neki alkoholt szerezni. Egy Pierre hajóján történő szerencsétlenség után Hank rövid időre visszatér Janhez, de kapcsolatukat beárnyékolja egy incidens: Hank nemi beteg lesz és partnerét vádolja meg a fertőzés átadásával. Hank a következő munkáját is elveszíti, amikor egy gigantikus szobor letakarítása helyett inkább az ivást választja.

Hank és Jan másodszorra is szakítanak, felismerve, hogy kapcsolatuk unalmas és kiszámítható lett, illetve nincs már szükségük egymásra. Jan odaköltözik ahhoz a jómódú férfihoz, akit Hank korábban megvert. A film végére Hank rájön: leginkább egyedül érzi jól magát, az alkohol és az írásai társaságában. Egy monológban foglalja össze az írói pályáról vallott gondolatait, miközben egy sztriptízbárban italozva egy táncosnőt figyel:

Ha ki akarod próbálni, csináld végig. Különben bele se kezdj. Elveszítheted a barátnőidet, a feleségeidet, a rokonaidat, a munkáidat, még az eszedet is... Egyedül maradsz az istenekkel és az éjszakák ragyogni fognak a tűztől. A tökéletes nevetés felé halad az életed. Ez az egyetlen jó küzdelem.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Matt Dillon Henry Chinaski Kőszegi Ákos
Lili Taylor Jan Szórádi Erika
Marisa Tomei Laura
Bruce Bohne benzinkút tulajdonosa
Adrienne Shelly Jerry
Fisher Stevens Manny
Karen Young Grace
Didier Flamand Pierre

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.kinokalender.com/film31_factotum.html, 2017. december 20.
  2. Tótumfaktum - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. szeptember 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Factotum (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

  • Törzsvendég, 1987-ben bemutatott amerikai film, melyet szintén Bukowski munkássága ihletett