Szupsza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szupsza (სუფსა)
Közigazgatás
Ország Grúzia
Jogállásközség
Népesség
Teljes népesség273 fő (2014)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság7 m
Időzóna+4 (UTC)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 42° 02′ 29″, k. h. 41° 48′ 42″Koordináták: é. sz. 42° 02′ 29″, k. h. 41° 48′ 42″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szupsza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szupsza (kartvéli írással სუფსა) falu Grúzia Fekete-tengeri partvidékén, Guria régió Lancshuti kerületében. A település a Szupsza folyó partján, 7 méter átlagos tengerszint feletti magasságban fekszik. Szupsza község központja. Szupsza falun kívül a községhez tartoznak még Ahalszopeli, Maltakva és Tabanati falvak.

A település lakossága a 2014-es népszámláláskor 273 fő volt. A lakosság többsége grúz.

Infrastruktúra és gazdaság[szerkesztés]

Szupsza infrastruktúrája és gazdasága meglehetősen fejlett. A település és környéke nevezetes mezőgazdaságáról, tőzeg- és olajlelőhelyeiről. A falun keresztül halad a nemzetközi C12-es autópálya. A községnek van vasútállomása is, mivel keresztül halad rajta a Samtredia–Batumi-vasútvonal. 2011-ben a Heidelberg Cement AG a faluban egy cementgyárat nyitott meg. 2010 novemberében a grúz kormány a Szupsza folyó torkolatánál új tengeri kikötő építésébe kezdett, amelynek nagysága vetekszik a meglévő Batumi és Poti kikötőkével.

A település közelében található Azerbajdzsán és a Kaszpi-tengeri olajmezők nyugati kőolajvezetékének végállomása, amely az Azerbajdzsánból származó olajat a Baku–Szupsza-kőolajvezetéken keresztül kapja, és az ideérkező olajat itt töltik hajókra.

A településnek középiskolája is van.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Супса című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.