Szupernóva (film, 2000)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szupernóva
(Supernova)
2000-es amerikai–svájci film
Rendező
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid C. Wilson
Főszerepben
ZeneDavid C. Williams
OperatőrLloyd Nicholas Ahern
VágóMelissa Kent
DíszlettervezőMarek Dobrowolski
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Svájc
Nyelvangol
Játékidő87 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2000
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szupernóva (eredeti címe: Supernova) 2000-ben bemutatott amerikai sci-fi-thriller, melyet Walter Hill rendezett. A főbb szerepekben James Spader és Angela Bassett látható.

2000. január 14-én mutatták be az Egyesült Államokban.[1] Magyarországon videokazettán volt elérhető 2001. február 1-től.[1] A Szupernóva kritikai és kereskedelmi bukás volt, költségvetésének alig töredékét hozta vissza.

Cselekmény[szerkesztés]

A Nightingale 229 orvosi űrhajó hatfős legénységgel rendelkezik, és Marley kapitány a parancsnoka. A legénység többi tagja Nick Vanzant első tiszt, Dr. Kaela Evers orvos, Benjamin Sotomejor számítógépes szakember és két másik orvos. Miután segélyhívás érkezik, a legénység dimenzióugrást tesz egy 4000 fényévre lévő holdra, de egy műszaki hiba miatt a kapitány súlyosan megsérül és meghal. A Nightingale-t aszteroidák találják el, és szinte az összes üzemanyagát elveszíti.

Röviddel ezután egy Troy nevű kalandor dokkol a Nightingale-hez az űrsiklójával. Az idegen küldte a vészjelzést, és titokban egy leletet csempész fel a hajóra, amely máris mutációt okoz nála. Troy, akiről később kiderül, hogy Evers korábbi párja, Karl Larson, azt javasolja, hogy vigyék el a Földre a leletet, és adják el. Vanzant azonban erre nem hajlandó, mert nem tudják, hogy a lelet veszélyt jelent-e. Ennek következtében a Nightingale a Holdra repül, hogy több üzemanyagot szerezzen.

Larson, aki a mutáció következtében emberfeletti erőt és hatalmas öngyógyító képességeket fejlesztett ki, szabotázscselekményeket követ el, és megöli a legénység három tagját. A férfi távolról vezérelve elindítja a holdra szállt hajót, hátrahagyva Vanzantot. Vanzantnak azonban sikerül visszatérnie egy mentőkabin segítségével, amelyet elővigyázatosságból magával vitt.

Larson megpróbál romantikusan közeledni Evershez, de a nő visszautasítja. Kiderül, hogy a lelet kilencdimenziós anyagot tartalmaz, amely képes egy csillagot szupernóvává alakítani, és új háromdimenziós anyagot létrehozni. Vanzant és Evers ezért mindenáron megpróbálják megakadályozni, hogy Larson a Földre vigye a leletet. Evers felrobbantja a leletet megölve ezzel Larsont. Egyedüli túlélőként egy dimenzióugrással térnek vissza a Földre, miközben a lelet szupernóvává változtatja a hátrahagyott csillagot.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[2]
Nick Vanzant James Spader Rékasi Károly
Dr. Kaela Evers Angela Bassett n.a
A.J. Marley Robert Forster Orosz István
Yerzy Penalosa Lou Diamond Phillips Németh Gábor
Troy Larson Peter Facinelli Hajdu István
Danika Lund Robin Tunney n.a
Benj Sotomejor Wilson Cruz n.a
Flyboy Eddy Rice Jr. n.a
Karl Larson Know White n.a
Édesem Vanessa Marshall n.a

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film gyengén szerepelt a kritikusok körében. A Rotten Tomatoeson 11%-os minősítést ért el 63 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „Ez egy sértés a sci-fi műfajra nézve, izgalom nélkül és rossz effektekkel.”[3] John Petrakis a Chicago Tribune-től azt írta: „Egy küldetés, amelyet már régen meg kellett volna szakítani.”[3] Stephen Hunter a Washington Posttól azt írta: „Nem megy sehova, és amikor odaér, akkor már nincs sehol.”[3]

A MetaCritic 19 pontot kapott a 100-ból 19 értékelés alapján.[4] Jonathan Foreman szerint a film „egy tökéletesen élvezhető sci-fi thriller.”[4] Peter Stack úgy gondolta a film „bár kiszámítható, de annyira nem rossz.”[4] Lisa Alspector a Chicago Readertől azt írta: „Ez az enyhén hangulatos sci-fi thriller a féltékenységgel és a szexuális árulással kapcsolatos szokásos drámai koncepciókat feszegeti.”[4]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a film pénzügyi bukás volt. A 90 millió dolláros költségvetésből 14,8 millió dollár bevétel érkezett vissza.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database
  2. iszdb.hu
  3. a b c Rotten Tomatoes
  4. a b c d MetaCritic
  5. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]