Szlotta Judit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szlotta Judit
Született1958július 6. (65 éves)
Ajka
Állampolgárságamagyar Magyarország
Foglalkozása
  • rádióbemondó,
  • műsorvezető
  • előadóművész
  • tanár
IskoláiBessenyei György Tanárképző Főiskola
KitüntetéseiAz év bemondója-díj (2000)
Kazinczy-díj (2019)

SablonWikidataSegítség

Szlotta Judit (Ajka, 1958. július 6. –) Kazinczy-díjas magyar rádióbemondó, műsorvezető, előadóművész, tanár.

Életpályája[szerkesztés]

„Én minden pillanatban bemondó va­gyok. Le­gyek bárhol, villamoson, közértben, szín­házban vagy éppen társaságban, figyelem, élem az emberek beszédét. Mit, miért és hogyan használnak.”

[1]

A Veszprém vármegyei Ajkán született, 1958. július 6-án. Édesanyja orosz származású. Kisiskolásként zongoraórákra járt, franciául tanult, kórusban énekelt, versmondó versenyeken indult. Érettségi után Nyíregyházán, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett tanári diplomát magyar–orosz szakon.

„Otthon a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola tanévzáró vizsgájára készültem, mikor a Magyar Rádió bemondó gyakor­noki újsághirdetésén akadt meg a szemem. Elmentem a meghallgatásra, amely műveltségi rosta is volt. A drága Wacha tanár úr felvételiztetett.”

1981-től a Magyar Rádió munkatársa, 1988-tól bemondó. A rádióbemondók legendás tanárai Wacha Imre és Fisher Sándor is tanították. Gyakornokként egyik mentora Vadász Ágnes volt.

„Ugrifülesként majd meghaltam, hogy végre megszólalhassak a Magyar Rádió­ban, ha csak egy nyúlfarknyi szöveggel is. Vadász Ági látta rajtam, és megszegve az előírást, a saját szövegét csúsztatta elém a stúdióban… Ez a műfaj kicsit művészet is, az élő­beszédé. Figyelemmel kísérjük egymás teljesítményét. Engem évekig felhívott telefonon egykori kollégám, Földi Ottó, hogy megdicsérjen.”

A Rádió Beszélni nehéz című nyelvművelő műsorában Erőss Anna utódjaként, a helyes megfejtéseket tőle hallhatták a rádióhallgatók. Egyike annak a néhány rádióbemondónak, aki a Magyar Rádió 2007-es átszervezése után is megmaradhatott bemondóként. A Magyar Televízióban a Híradóban, a Falutévében, a Panoráma, az Úton és a Delta című műsorokban dolgozott. A hagyományos bemondói tevékenységek (hírolvasás, adáslebonyolító műsorvezetés, narrációs munkák) mellett műsorvezetőként közreműködött a Nemzeti Galéria, a Vigadó és a Zeneakadémia koncertjein is. Konferált és fellépett irodalmi műsorokban, versmondó versenyeken zsürizett. 2000-ben a költészet napján, Péter Ferenc mellett átvehette Az év bemondója díjat a Fészek klubban. 2019-ben a bemondói szakma megmaradásáért és a magyar nyelv kimagasló műveléséért végzett több évtizedes munkájáért Kazinczy-díjat kapott.

Előadóművészi munkáiból[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]