Szerkesztővita:Timur lenk/Archív001

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Chery 16 évvel ezelőtt a(z) témában

Ukrán hrivnya

Szia! Ha egy szócikket át akarsz nevezni (ld. HrivnyaUkrán hrivnya), akkor a lap felső részén lévő "átnevezés" fület használd. Így az új szócikknél is megmarad a teljes laptörténet, a régi szócikk pedig átirányítás lesz az új névre. --VargaA 2006. december 28., 08:05 (CET)

Nekem teljesen mindegy, hogy hrivnya, vagy ukrán hrivnya a szócikk elnevezése. Csupán technikai szempontból vetettem fel, hogy ilyenkor az átnevezés funkció a legjobb megoldás, mert a régi (átnevezett) szócikk minden "tartozéka" (laptörténet, régi változatok, vitalap) átmegy az új szócikkbe, és a régi lapon egy átirányítás lesz az új lapra. Ezért föltettem azonnali törlésre az "Ukrán hrivnya" szócikket, és ha törlik, akkor a "Hrivnya" szócikket egy-az egyben át lehet mozgatni "Ukrán hrivnya" névre. Ha segítség kell, szólj. Üdv. --VargaA 2006. december 28., 18:14 (CET)

Európai pénzek sablon az angolból

Szia! Sikerült kapásból a legbonyolultabb sablont kiszemelned az angolból, amiben három-négy különböző sablon van egybeágyazva :D annyira bonyolult volt, hogy még én se boldogultam vele és a román wikipédiából vettem át :) Sablon:Európai pénznemek itt tudod javítgatni, a szócikkbe így tudod beilleszteni: {{Európai pénznemek}}. üdv, – Alensha üzi 2006. december 30., 15:48 (CET)

már ki/becsukható, csak most meg a háttérszín mászott el, pillanat. – Alensha üzi 2006. december 30., 16:39 (CET)

Szia! Gyönyörű az a Currencies of Europe sablon, olyan 3-4 óra munka lenne mindenestül magyarítani (merthogy tartozik hozzá egy halom olyan sablon, hogy pl. fontnak nevezett pénzek, brit pénznemek, szóval sok szempont szerint tárgyalja… Ha tényleg minden pénzről lesz szócikk, akkor megcsinálhatom, de az valószínűleg nem ma lesz… SyP 2006. december 30., 16:43 (CET)

Belső hivatkozás== EAE ==

Szia! azt szeretném mondani, hogy szerintem ha az ország neve Egyesült Arab Emírségek (EAE), akkor a pénznem miért Arab Emirátusokbeli dirham? Akkor érdemesebb lenne megtartani az ország nevét + beli képző EAE-beli dirham! Köszönettel Szajci disputa

enwiki kép

Szia! A Commonsban lévő képek mindenhol jogtisztán használhatók. Amik csak az enwikiben vannak meg, azokat sajnos nem lehet közvetlenül megjeleníteni, mert ami náluk passé, nem feltétlenül az nálunk; pl. náluk létezik a fair use intézménye, a magyar jog ilyet nem ismer. Meg kell nézni a konkrét angol képet, ha egyébként public domain, akkor feltölteni commonsba, ha nem, akkor esetleg feltölteni a magyar wikibe megfelelő forrásmegjelöléssel, copyright-sablonnal stb., ha föl lehet egyáltalán. SyP 2006. december 30., 20:10 (CET)

Román lej

Szia! Ha egy lapot át akarsz nevezni, akkor használd a szócikk feletti átnevezés gombot (a szerkesztéstől kettővel jobbra, a laptörténet és a lap figyelése között). Ekkor a régi névről is lesz egy átirányítás az újra. A román lej cikknél nem így csináltad, ezért most a laptörténet két külön cikkben szerepel. -nagytibi üzen, ? 2006. december 31., 14:00 (CET)

Transznisztria = magyarul Dnyeszter Menti Köztársaság

Szia Timur!
Először is BÚÉK, aztán meg Transznisztria miatt szólok. A "köztársaságot" angolul mondják így, de van neki becsületes magyar neve, ahogy a folyó sem Nistru,hanem Dnyeszter magyarul. Szóval magyar nyelvű napilapokban, sajtótermékekben vagy itt a wikin: Dnyeszter Menti Köztársaság vagy Dnyeszteren-túli Köztársaság. Szóval szerintem a pénznek is ezzel kellene korrelálnia. A wikin máshol (pl.moldován lej)denyeszteren-túli rubelként szerepel, a neten Dnyeszter-menti rubel.
Csak azért szólok, mert számomra olyan nemszeretem dolog az angolszász országnevek átvétele(pl. Csecsnia használata Csecsenföld helyett stb.). ---Pasztilla 2007. január 1., 09:16 (CET)

Szia, Timur! Szerintem a köztársaságos változatokat nyugodtan el lehet felejteni (ld. magyar forint és nem magyar köztársaságbeli forint). Mivel adott már a wikin a Dnyeszter Menti Köztársaság szócikke és ez az orosz nyelvű alak is, talán az ehhez kötődő Dnyeszter menti rubelt ajánlanám, és legyen redirekt a Dnyeszteren túli rubel meg a Transznisztriai rubel.

Az emirátusi dirham esetében úgy nézem, az MNB is zavarban van, mert míg afgán afghani, kelet-karibi dollár stb., addig az Egyesült Arab Emirátusoknál az AED egyszerűen csak mint dirham szerepel. Nemtom, talán az egyesült arab emírségekbeli dirham tetszik megfelelőnek. Az enwikin is így szerepel: en:United Arab Emirates dirham.

Pasztilla 2007. január 1., 13:12 (CET)


Most csak annyit, hogy épp veled párhuzamosan kezdett el itt tevékenykedni nemzeti valutákban egy Szajci nevű júzer, teljesen máshogy csinálja, mint te (nincs nemzetnév a cikkcímben, és szöveget nem is ír, csak az érméket meg a bankókat illeszti be). Csak azért szólok, nehogy pölö a Birr mellett készíts egy Etióp birrt. A bankok bemásolása egyébként nem jogsértő? Itt vannak a lapjai: [1]. Írd be, hogy Szajci, Enter, és megkapod a szócikkeit. ---Pasztilla 2007. január 1., 17:04 (CET)

Jut eszembe, ráadásul van Birr nevű ír város is. Pasztilla 2007. január 1., 17:05 (CET)

Jaja, bíztam benned, hogy kipofozod őket, és szerintem nyugodtan átmozgathatóak is, pl. birr-ről etióp birr-re, hogy illeszkedjen a már általad felállított rendszerbe. Erkölcsileg támogatlak, többre nem fussa. :-) Pasztilla 2007. január 2., 12:23 (CET)

Az adminisztrátoroknak jeleztem a problémát (Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala#User:Szajci), remélem, lépnek valamit. Pasztilla 2007. január 2., 12:31 (CET)

Szlovén tolár

Üdv. Nem akarok csak úgy belekontárkodni a munkádba, szóval ide inkább első körben. Szerinted a Image:Berlaymont Slovénie.JPG még befér a szócikkbe a halas 1 toláros alá, mondjuk "Molinó köszönti Brüsszelben Szlovéniát az Eurózónában." szöveggel vagy ez már túl messze vezetne a kérdéskörtől? - salander 2007. január 3., 00:12 (CET)

Én találtam egy Szlovén euróérmék lapot, de ez még annyira kezdetlegesnek tűnik, hogy berakom inkább a képet a tolárhoz. Aztán, ha a euróérmék eljutnak egy kicsit wikire szabottabb szintre, akkor oda is kerülhet egy ilyen kép. Úgyis párban van fenn a kép a commons-on. Mehet az angolnak verziónak megfelelő helyre a nagyobb felbontású. [2] - salander 2007. január 3., 00:32 (CET)

Azerbajdzsán / Azerbajdzsáni

Szia Timur! Nem néztem még utána, de ez az azerbajdzsáni szöget ütött a fejembe. Szerintem ez az -i betű fölösleges, mert úgy viselkedik a dolog, mint Japánnál. Nagybetűvel Japán ország, kisbetűvel japán jelző. Nagybetűvel Azerbajdzsán ország, kisbetűvel azerbajdzsán jelző. Jó a japáni/azerbajdzsáni is, csak olyan különösnek hat.


Na jó, megnéztem mégis a Magyar nagylexikonban, mielőtt levegőbe pufognék: azerbajdzsán/azeri nyelv, azerbajdzsánok. Szerintem legyen az a suska is azerbajdzsán.

Pasztilla 2007. január 4., 01:00 (CET)

Nem, itt is kell: San Marinó-i líra, és igen, monacói frank. Közben láttam a Dnyeszter menti vitalapot Belarusz elnevezéséről. Én sem nagyon értem, hogy lehet Gugli-alapon eldönteni valamit, de akár szavazással is. A tény az, hogy a fehérorosz belarusz szó a népnevet jelöli, azaz magyarul Fehérorosz Köztársaság, olyan ez, mintha az angol wikiben a Magyar Köztársaság Magyar Republicként szerepelne. Ennél a Belarusznál még a Belorusszia is jobb volna, az legalább létezik magyarul. De csak ide morgok ám. Pasztilla 2007. január 4., 01:16 (CET)


Lek shqiptar.
Honnan jött ez a wow? Egy hete nem nyúltam Albániához :-( Pasztilla 2007. január 4., 01:38 (CET)

Ránéztem a cikkre, ha kell a többes: lekë shqiptarë.

Recent change on Hungarian currency on en

Hi,

there are some recent changes on en:Hungarian korona and en:Hungarian pengő regarding dates. Could you verify please? --Chochopk 2007. január 27., 22:50 (CET)

Condorcet-módszer

Szia! Látom tudsz angolul. Ha mélyebben érdekel a téma, akko hasznos olvasnivalókat találsz itt:

-- nyenyec  2007. február 18., 16:17 (CET)

Re: flipflop

Az OH. 713. oldalán egybeírva szerepel, minden bizonnyal az AkH.11 102. b) alapján, hiszen toldalékolva nem *flipet-flopot, *flippel-floppal (ahogy a kötőjeles írás sugallná), hanem flipflopot, flipfloppal. Adam78 2007. április 8., 12:33 (CEST)

Erre így általánosságban nem tudok válaszolni. Az egybeírás oka a fentinél az, hogy ikerszó, viszont csak a végén ragozódik. Ha konkrétan kérdezel, arra megpróbálok megfelelni. Adam78 2007. április 8., 14:09 (CEST)

  • Az, hogy a többi Wiki kötőjeles alakban veszi át, nem sokat jelent, hiszen a magyar helyesírás nem a többi nyelv helyesírásában többségben érvényesülő elvekből alakult ki.
  • A magyaros átírásra elvileg akkor kerül sor, ha közkeletűvé válik, bővebben l. a jövevényszó cikkben. Abban igazad van, hogy a flipflop szó nem annyira elterjedt, mint a sort vagy a szandál; a kötőjeles verziót talán félrevezetőnek látták a szerzők, ezért döntöttek a magyaros írásmód mellett.
  • Én azért tartom jobbnak az egybeírt alakot, mert a kötőjeles forma valami hangutánzó szót sejtet (amiből a szó egyébként eredetileg is származik), pl. piff-puff, csihi-puhi, csinn-bumm (l. AkH.11 103. a)), ez pedig már nem felkiáltás, hangutánzás, hanem egy tárgynak a neve, köznév. Szófajváltáskor pedig nem ritka az egybeírás, pl. egyszer egy az egy, de: tudja az egyszeregyet, vö. AkH.11 136.

Adam78 2007. április 8., 15:06 (CEST)

Euró

Kedves Timur Lenk!

Az euró szócikk elejét nagyon félrehúzza szerintem a rengeteg bankjegynyomda meg a webcímeik megadása. Megtennéd, hogy ezeket átviszed az euró-bankjegy szócikkbe? Maga az euró legyen inkább gazdasági jellegű szócikk, nem pedig technikai, ha lehet...--Szilas 2007. április 23., 16:33 (CEST)

római számok

Szia! Nem irányelv, ugyanúgy helyesek a római századnevek is, csak mellékesen szoktam azt is lecserélni, mert az arab mára már elterjedtebb (és könnyebben kiolvasható). Üdv, SyP 2007. május 28., 12:45 (CEST)

Észak-ír font

Heló, szerintem tégy belátásod szerint, nem sok hasznos input érkezett a törlési szavazáson.

A cikkek összeolvasztásához nem szükséges szavazás, ha nincs komoly ellenvélemény, akkor nyugodtan meglépheted és átírányítássá alakíthatod az ír fontot.

-- nyenyec  2007. június 10., 00:50 (CEST)

Oks, annyi, hogy a fényképezőgépem adatkábele nincs itthon, szal csak a jövő héten tudom leghamatabb felrakni a fotókat. Szia! Villy/Üzenet 2007. június 24., 11:18 (CEST)

Nem, nem vagyok gyűjtő, ez úgy működik, hogy felmegyek a vaterára, és mindent megveszek, ami Esztergommal kapcsolatos, könyv, térkép, pénzérme, oklevelek. Kivéve a képeslapokat, mert abból van egy gigányi digitálisan a városról. Az az érme meg tavaly jött ki a 150 éves baziilka évfordulóra. A neten volt róla sok kép, de most nem találok. Villy/Üzenet 2007. június 24., 11:31 (CEST)

Megpróbálok csinálni fotót róla, de mondom, 1-2 nap, mert az albiban van az adatkábel, adig nem tudom feltölteni. Villy/Üzenet 2007. június 24., 11:44 (CEST)

Átirányítás felülírása (hiperonímia)

Kedves Timur lenk! Feladat teljesítve, hiperonímia a régi helyén található, előtted a pálya. :o) A kérésed ugye csak véletlenül került a WP:T-re, ugye tudod, hogy az ilyesmi az adminüzenőfalra tartozik? További minden jókat! – Bennó  (beszól) 2007. június 28., 22:14 (CEST)

Pénzek, szabad képek

Szia! Ezt az oldalt ismered [3] ? Itt csak szabadon közölhető képeket lehet találni. Vannak jobbak, vannak rosszabbak :) --Burumbátor Szellemszoba 2007. június 29., 15:39 (CEST)

Több ezres bankjegy pénzjegy gyűjteményem van. Lehet, hogy van nekem olyan, aminek kellene a fotója, bár a legritkábbak (=legdrágábbak nincsenek meg). Esetleg kérdezz, talán tudok segíteni egy szabadon nyiltan felhasználható fotóval :) --Burumbátor Szellemszoba 2007. június 29., 15:49 (CEST)

Visszatérünk erre! Bélyegeim is vannak, 1913-tól teljes magyar, előtte is nagyon sok, de ez sajnos otthol van.--Burumbátor Szellemszoba 2007. június 29., 16:14 (CEST)

Font sterling

Szia! Láttam hogy az angolból fordítasz. A brit fonttal lenne egy kérdésem, mivel én nem tudok angolul, de azt láttam, mintha 2007. május 1-jén új pénzt bocsájtottak volna ki. Ezt lefordítanád nekem, mert van otthon néhány fontom és nem akarnám ha elértéktelenedne, hogy új pénzt bocsátottak ki! Köszi Szajci 2007. július 1., 09:28 (CEST)

Jaj, bocs rosszul mondtam, azt akartam megtudni, hogy most nyomtak-e új sorozatot vagy sem! Ne haragudj nemrég keltem fel és nem tudok írni! Bocs! Szajci 2007. július 1., 09:38 (CEST)

Szia! Értem! Köszi ez nagy segítség volt nekem! üdv Szajci 2007. július 1., 09:58 (CEST)

Po slovensky

Szia! Hát szlovákul csak kezdő szinten beszélek, de szerencsére itt a szótár! Ezeket próbáltam lefordítani több-kevesebb sikerrel!

  • Az isten életéért. A szabad nemzetért
  • Pribina fejedelem Szlovákia
  • Dr. Jozef Tiso - A Szlovák Köztársaság első elnöke

(Hadd mondjam meg neked, hogy a Tiso az Tiszát jelent, magyarra ha lefordítanám a nevét akkor Tisza József lenne)

  • Önmagához hű - (csavar)szeg előre (szó szerint)

-- Szajci 2007. július 1., 10:29 (CEST)

Hát sajnos ennyit tudtam. Érdemesebb ha keresel valakit aki tud szlovákul rendesen és magyarul is! üdv Szajci 2007. július 1., 12:56 (CEST)

Nincs mit és én is köszönöm a segítséged! Szajci 2007. július 1., 13:02 (CEST)

Kedves Timur lenk! Próbáltam a Kocsmafalon válaszolni, de időközben valami probléma lépett fel. Szóval, amit ott olvastam, abból az deról ki, hogy sikerült olyan felhasználókkal összebarátkoznod, akik otthonosak a történelemben, és jól adták vissza a felsorolt szlovák jelmondatokat. Egy fontos dolog: Pribina, aki a 9. században élt, nem lehetett Szlovákia fejedelme, mert ilyen ország akkor még nem létezett. Ezekkel a terminolóőgiákkal a későbbi történelem tárgyalásakor is vigyázni kell. Pribina a Nyitrai Fejedelem volt, uralkodása nagyon jelentős. További jó munkát, ha tudok segíteni, csk szólj:--Kranzniki 2007. július 11., 15:52 (CEST)

Őszinte leszek

de nagyon! Ha így haladsz, hasznosabb bankjegy- és érmekatalógus leszünk, mint bármi ami elérhető a neten. Rövidesen már azoknál is, ami csak papíralakban elérhető! Szuper! --Burumbátor Szellemszoba 2007. július 1., 12:07 (CEST)

2002 Észak-Korea: 5000, 1000, 500 won, 1960 Suriname 1, 2 1/2 gulden, ezek UNC minőségben. --Burumbátor Szellemszoba 2007. július 1., 12:09 (CEST)
2 USD, aUNC :) --Burumbátor Szellemszoba 2007. július 1., 12:12 (CEST)
A helyzet olyan itt Kirgizisztánban, hogy ha lett volna ilyen (vagy bélyeges) múzeum, már rég megvettem volna. :)) Itt SEMMI nincs, mindent áthordtak Kazahsztánba, Oroszországba, mert ott pénzt lehet kapni értük. Hogy értsd, a krumpli és az uborka ilyen okok miatt emlkedett 200%-ot egy év alatt...
De a kötelesség az kötelesség! Jobban szét fogok nézni... --Burumbátor Szellemszoba 2007. július 1., 12:30 (CEST)
Ja, még egy! Már működtem egyszer faltörő kosként, bélyegeket hoztam Amerikából és értékesítettem Magyarországon. Ez az UPU blokkpár esetében már 5 évvel ezelőtt is 100 rugós nagyságrendű hasznot hozott. Az öreg numizmatikusok azonnal érteni fogják az új idő szelét, amikor bevételeik csökkeni kezdenek. Sajnos, hogy ez ilyen piacira sikerült, de az élet ezen a területen erről szól: ha bankjegyekből akarsz megélni, akkor el kell adnod őket. Ha az interneten olcsóbb, akkor neked felkopik az állad. Vagy Te is belépsz az internetre :))) --Burumbátor Szellemszoba 2007. július 1., 12:33 (CEST)

Well, muy amigo mio, hozzájuk oda kell menni! Végig kell velük ülni a havonta egyszer megrendezésre kerülő klubnapokat, beszélgetni kell velük. Megéri!! Nyugdíjas rendőrök, honvédek, határőrök legnagyobb részben. De velük ott kell lenni személyesen, akkor, amikor klubnap van. Ott jön ki a frankó! Eredményes ösmerkedést, --Burumbátor Szellemszoba 2007. július 1., 13:26 (CEST)

Skype-om: kisstomi2. Vegyél fel, nagy bajunk nem lehet belőle :) --Burumbátor Szellemszoba 2007. július 1., 14:04 (CEST) Én elsősorban bélyegben utaztam és ilyen szinten nagyon sokat végigültem velük. A bélyeg- (és gondolom a bankjegy) gyűjtők világa elsősorban azokból tevődik, akik az elmúlt rendszerben könnyen hozzáfértek az új kibocsátású egyedekhez. Bankjegyesekkel nem voltam, de ez a terület inkább az érmékre koncentrálódik, az az igazi dolog. Aki pénzeket gyűjt, az elsősorban érmékre vadászik, mert mindig vannak ritkaságok. Bankjegyben nem léteznek ritkaságok, legfeljebb a világnak rossz szeletén csücsülsz. De ha elmész onnan, olyan dolgok válnak napi szinten elérhetővé, amikre Magyarországon mint hozzáférhetetlen ritkaságként gondolsz. Vissza a tárgyra: megyek, ellenőrzök, felveszek kapcsolatokat. Egy-két jó fotó mindent megér, nemigaz? Hogy fel-e lehet használni (figyelsz?) azt nem tudom :))) --Burumbátor Szellemszoba 2007. július 1., 13:53 (CEST)

Hlinka és a többiek

Kedves Timur lenk amigo! Halihó! Járatm a kocsmafalon,a ztán próbáltam utáannézni, de közben Bzrumbátor már válaszolt, így már csak egy részválaszra voltam képes. De azt hiszem, ebbe az irányba kell elmenni. Mindenképpen egy szlovák anyanyelvűt kellene megkérdezni! Vannak egy páran... Halihó--Roland von Bagratuni az igazság mindenek fölött 2007. július 4., 17:36 (CEST)

Ακρωτήρι és Δεκέλεια

Halihó. Nos, az egyik Akrótiri, a másik Dekéleia. Különben óörmény nevek: Աքրոթղրի és Տեգելէյա...--Roland von Bagratuni az igazság mindenek fölött 2007. július 22., 08:27 (CEST)

Életrajzi cikkek fejrésze

Tisztelettel megkérnélek, hogy remek életrajzi cikkeid fejrészében ne csupán az évszámokat tett belső linkbe, hanem a hónap- nap adatokat is. Előre is köszönöm.--Linkoman 2007. augusztus 9., 17:48 (CEST)

50 tallér

Szia! Máskor az ilyen témájú képekhez a {{bankjegy}}(?) sablont használd, mert a {{közkincs-saját}}(?) nem fedi a valóságot. Buda vita 2007. augusztus 11., 12:56 (CEST)

Igen, de akkor is a bankjegy tervezőjének a munkája, a készítő 1954-ben halt meg. Buda vita 2007. augusztus 11., 13:02 (CEST)

Szótár

A forrás egy 1888-as tolvajnyelvi szótár a házikönyvtáramból, nem emlékszem sajnos a szerzőre, a könyvet meg nem tudom, merre lehet (lakásfelújítás miatt a könyvtáram nagy része dobozolva van). Egy kis, 16 lapos füzetke az egész, egy korabeli nyomozó szerkesztette. Ha meglesz, megírom neked, hogy ki is pontosan a szerző. Data Destroyer 2007. augusztus 12., 19:57 (CEST)

A guargumit egy szép kerek cikké sikerült feltornáznod az utóbbi napokban, még a Google szerint is. Gratulálok. :) Fogadd ezt a minibarnstart a PR-műhely ügyének előmozdításáért. :) – chery 2007. augusztus 13., 16:56 (CEST)