Szerkesztővita:Samat/Kérdések és válaszok a Wikipédiáról

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2016[szerkesztés]

Arról, hogy mi várható 2016-ban, valahol itt kell keresni a választ, bár nem tudom ez mennyire érdekes egy lapnak:

OrsolyaVirágHardCandy 2016. január 12., 19:34 (CET)Válasz

Személyes meglátásom szerint a jövőben az várható, hogy a Wikipédiából ízlésed szerint gyűjthetsz majd össze anyagokat (cikk, kép) és teheted majd közre az interneten. Ez lehet mondjuk egy főskolai szeminárium része, egy kulturális intézmény gyűjteménye vagy akár valamilyen személyes közösségi oldal része. (pl. legjobb 10 cikkem, kedvenc festőim, stb).

Példa: Dario kollekciója: https://en.wikipedia.org/wiki/Special:Gather/id/551/Renaissance_in_Lombardy

Amiben még a fantáziát látom azok a QR-kódos projektek. OrsolyaVirágHardCandy 2016. január 12., 20:26 (CET)Válasz

Elődök[szerkesztés]

Ez így pontos:

Advances in information technology in the late 20th century led to changes in the form of encyclopedias. While previous encyclopedias, notably the Encyclopædia Britannica, were book-based, Microsoft's Encarta, published in 1993, was available on CD-ROM and hyperlinked. The development of the World Wide Web led to many attempts to develop internet encyclopedia projects. An early proposal for a web-based encyclopedia was Interpedia in 1993 by Rick Gates; this project died before generating any encyclopedic content. Free software proponent Richard Stallman described the usefulness of a "Free Universal Encyclopedia and Learning Resource" in 1999. His published document "aims to lay out what the free encyclopedia needs to do, what sort of freedoms it needs to give the public, and how we can get started on developing it." On Wednesday 17 January 2001, two days after the founding of Wikipedia, the Free Software Foundation's (FSF) GNUPedia project went online, competing with Nupedia, but today the FSF encourages people "to visit and contribute to [Wikipedia]".

OrsolyaVirágHardCandy 2016. január 12., 19:55 (CET)Válasz

2015 legtöbbet szerkesztett szócikke enwikin[szerkesztés]

Ha kell: http://blog.wikimedia.org/2016/01/03/wikipedia-top-twenty/

OrsolyaVirágHardCandy 2016. január 12., 19:59 (CET)Válasz

Néhány egyetemen már oktatják a Wikipédia-szócikkek írását? Mennyire van erre szükség, miért van erre szükség egyáltalán?[szerkesztés]

Szvsz ez egy egyre fontosabb dolog.

Amerikában akkora kultusza lett a Wikipédia felsőoktatásba való integrálásába, hogy erre 2013-ban egy külön szervezet, a Wiki Education Foundation alakult meg.

Ez egyrészt azért fontos, mert a szemináriumi anyagok nem egy laptopban vagy az intézmény könyvtárában landolnak, hanem egy nagy közös egységben, amit bárki, bármikor szerkeszthet. A diákok ezáltal megtanulják, hogy hogyan írjanak a megfelelő források használatával cikkeket és azt is, hogy hogyan feleljenek meg egy nagy globális közösség elvárásainak.

A wikipédiázás jelentősen segíti az emberek digitális írástudását is.

Az felsőoktatásban készült cikkek azért fontosak, mert ezeket az oktatók ellenőrzik, így jelentős részük magas minőségben készül el, amiket nem szükséges később átírnunk. A diákoknak pedig mindig megmarad, ha fejleszteni szeretnének rajtuk.

A Wikipédia nem csak azért fontos, hogy itt írják meg szemináriumi dolgozataikat a diákok, hanem azért is, mert vannak olyan harmadik világ-beli országok, ahol nincsenek tankönyvek, így a Wikipédia marad nekik az egyetlen forrás, amiből oktathatnak.

Lásd: Web:La Selva

OrsolyaVirágHardCandy 2016. január 12., 21:29 (CET)Válasz