Szerkesztővita:Samat/JKK

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Samat 16 évvel ezelőtt

Egy ötlet: lehetne nyereményjátékot szervezni és „értékes” ajándékokat kiosztani az adott évben legtöbb kiemelt képet készítő és a legaktívabb szavazók között. Más ötlet? :) Samat üzenetrögzítő 2008. február 22., 17:18 (CET)Válasz

Ezt a támogatottsági dolgot számszerűen nem teljesen értem: (2/3, 1/3, 2/1 ...)??. Le tudod írni másképpen?
A Wikipédia:Mi az a kiemelt kép? oldalon a kritériumokat tovább bontanám, hogy hivatkozni lehessen rájuk. Tehát az értékelésnél odaírom indoklásként, hogy "a kép a 3a. pontnak nem felel meg", és akkor mindenki tudná, hogy "3a. = szemcsés a kép" (illetve ha nem tudja, megnézheti, mit jelent a 3a. pont).
(Kivétel ez alól, ha a kép ritka, vagy régi.) - Kicsit pontosítani kell, mit értünk ez alatt. Lehetne példákkal is, pl.
  • régi: "50 évnél régebbi kép"(?), (30 évnél, 20 évnél régebbi?)
  • ritka:
    • "3 éve készült, de XY-ról az utolsó ismert kép",
    • "Magyarországon nem honos madár",
    • "XY először Európában" (ahová még soha nem tette be a lábát),
    • "XY letartóztatása pillanatában", ...
Az 5. pont eléggé szubjektív ("amire büszkék lehetünk"...) - ezt így kivenném.

misibacsi vita 2008. február 23., 22:32 (CET)Válasz

Húúú, nem vettem észre eddig! Köszönöm az észrevételeket!

  • A 2/3 azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy kép kiemelt legyen, legalább az összes „eldöntött” szavazat 2/3-ának kell támogatónak lennie (összes „eldöntött” szavazatban a támogató és ellenző szavazatok vannak benne, a megjegyzések és tartózkodások nem). Ez azonos azzal a megfogalmazással, hogy a leadott támogató és ellenző szavazatok aránya 2:1, azaz minden ellenző szavazatra legalább 2 támogató jut. Pl. 3 ellenző szavazat esetén min. 6 db támogató kell ahhoz, hogy meglegyen a 2:1 arány, vagy a 2/3-os támogatottság (9-nek 6 a 2/3-a). A kiemelt státusz megvonásánál ugyanez visszafelé működne: elegendő lenne pl. 3 támogató a 6 ellenző mellé (1:2 arány, vagy 1/3-os támogatottság) ahhoz, hogy a kép kiemelt státuszát megvonjuk.
  • A leadott szavazatok kérdése viszont nem tisztázott: a min. 5 leadott szavazatba a tartózkodó szavazat beleszámíthatna (a megjegyzés ide sem számítható be).
  • A kivételt olyan képekre kell kiterjeszteni, melyek a témájukból következően nem ismételhetőek meg (nem pedig azért, mert pl. én csak egyszer voltam Új-Zélandon, és ez a kép számomra megismételhetetlen). Pl. a régi Erzsébet hídról készített kép akkor is értékes, ha nem olyan jó minőségű, vagy egy építkezésről fennmaradt kép, mely azt a folyamatot örökíti meg, amit ma már nem lehet, mert az építmény elkészült. Egy 40 éves városi életkép szintén lehet ilyen, hiszen olyan ruhában járnak az emberek, olyan járművek és tárgyak vannak az utcán stb., amiket ma már nem lehet megörökíteni. A ritka képek csak akkor tartozzanak a kivételek közé, ha nem csak azért ritkák, mert nekünk (Wikipédia, internet) nincs belőle más változat, hanem mert egyáltalán nem készült belőle sok.

Samat üzenetrögzítő 2008. február 29., 15:37 (CET)Válasz


Nagyjából egyetértek az itteni javaslataiddal. A Wikipédia:Mi az a kiemelt kép? oldalt mikor gondoltad pontosítani? Ha netán beindulnak a dolgok, és lesz több jelölés, akkor égetően szükséges lesz, hogy a kiemelt kép jelölés kritériumai pontosak és a többség által elfogadottak legyenek.

Tehát azt gondolom, hogy előbb azokat a szövegeket, amiket említettél, le kellene fordítani. Szívesen beszállok a fordításba: vagy osszuk meg, vagy ha nem hosszúak, és le akarod mindet fordítani, átnézem őket később, ha készen vagy velük.

Jó lenne, ha elindulna egy Fotózás műhely, ahol a képeket szakmai szempontból meg lehetne beszélni nyugodt körülmények között, nem ilyen stresszes helyzetben, mint a jelölés. Ennek létrehozására nem vállalkozom, de szívesen részt vennék benne (mint állandó kritikus :) Mit szólsz hozzá? Ide össze lehetne szedni anyagokat a fotózással kapcsolatban, tanácsokat, ötleteket gyűjteni. Van egy pár könyvem hozzá, főleg angol, azokból ki tudok mazsolázni egy-egy összefoglalót. misibacsi vita 2008. március 8., 11:27 (CET)Válasz

A Wikipédia:Mi az a kiemelt kép? fejlesztésére a következő hetekben sajnos nem tudok időt fordítani. Utána pár nap alatt megcsinálhatjuk. A dolog annyira nem kiélezett szerintem, mert a szabályváltoztatás után másnap még valószínűleg nem lesz jelölésroham, addig pedig akár az angol változatot is lehet linkelni az indoklásban. Amint lesz egy kis szabadidőm, nyitok egy allapot neki, lefordítom, ahogy gondolom, majd felkínálom lektorálásra és véleményezésre.

Fotózás műhelyt is indíthatunk, ha van rá igény, de egyelőre a célt talán egy Wikipédia:Képek referálása oldal jobban szolgálná, ahova bárki feltehetne képet véleményezésre, vagy a fényképezéssel kapcsolatban lehetne tanácsot kérni, megbeszéléseket tartani. Jó ötletnek tartom, létrehozásának semmi akadálya, amint sikerül eljutnom oda, ezt is megcsinálom. Aztán meglátjuk, lesz-e, aki él vele... Samat üzenetrögzítő 2008. március 10., 15:47 (CET)Válasz