Szerkesztővita:Laci.d/Archív05

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Regasterios 12 évvel ezelőtt a(z) Aojama Súko témában

Piroslábú cukormadár

Helló laci.d! Újra kéne a te nagy segítséged.Erről a madárról kéne képet keresned.Latin neve:Cyanerpes cyaneus Utóirat:Tudom nem úgy írtam ahogy mondtad de ez már nem az én bajom.Eltudod ezt az írást is olvasni.

A Thorus

Térkép

Szia! Szívesen vállalom a feladatot, de most a vizsgák miatt kicsit be vagyok havazva, szóval olyan 3 hét múlvára tudom ígérni, bár lehet, hogy előbb is kész lesz Vigyor. Megpróbálom egy térképen szemléltetni a dolgokat, hogy jól áttekinthető legyen. --Sasuke88  wikivita 2011. május 26., 10:13 (CEST)

Rendben küldd, aztán majd összekaparok belőle valamit Vigyor. A másik kisantantos térkép javítását se felejtettem el, csak még arra se volt időm. --Sasuke88  wikivita 2011. május 27., 22:52 (CEST)

Mindenféle válasz

Szia!

Természetesen nem felejtettem el a levelet. Folyamatosan foglalkozom a dologgal, de nem akartam elküldeni, amíg nem konkretizáltam le a dolgokat. Hamarosan kész leszek vele és e-mail-ben átküldöm. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. május 27., 19:09 (CEST)

August Hirt

Szia!Az előbb felírt emberről készítettem szerkesztést és véleményt kérek.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője A Thorus (vitalap | szerkesztései)

Szia!Újabb náci orvost találtam és szeretném ha akkor úgy szerkeszteném ,hogy léci te tölcs már fel olyan képeket amik már fönnmaradhatnak a wikipédián.Az ember neve:Waldemar Hoven.A Thorus vita 2011. május 28., 08:45 (CEST)

Szia!Elkészült és csak ellenőrzést kérek meg véleményt. A Thorus vita 2011. május 30., 19:50 (CEST)

Soul Eater

Szia! Szerinted a Soul Eater lehetne kiemelt, vagy mi hiányzik még hozzá? Örülnék, ha ránéznél. --Sasuke88  wikivita 2011. május 28., 19:57 (CEST)

VS-el kapcsolatosan

Jó Reggelt! Nagyon jó ötleteim támadtak a múltkor szóba került témával kapcsolatban. Megpróbálom (de nem ígérem, hogy sikerül is) még ma átküldeni e-mail-en. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. május 29., 09:07 (CEST)

Na, összedobtam a levelet és elküldtem. Igyekeztem minden ötletemet, javaslatomat beleírni. Mindenesetre még úgyis pontosításra kerülnek a dolgok. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. május 29., 10:13 (CEST)

Ez a postás el fog szédülni. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. május 29., 11:19 (CEST)

Képkiemelés

Köszi szépen a gyors és hatékony segítségedet!!--Szilas vitalapom 2011. május 29., 10:07 (CEST)

Támogatás

Köszi, hogy támogatsz, de tag már biztos hogy nem leszek! Az az igazság csak kíváncsiságból indultam, hogy milyen képet festenek rólam.

Még egyszer köszi! -Történelem p Töri szoba 2011. május 31., 21:22 (CEST)

Portál

Üdv! Egy kicsit kontárkodtam a Portál terén Vigyor, úgy alapjaiban már nagyjából kész is van, még a bevezetőt kéne megírni, a színvilágon kéne állítani, mert jelenleg katasztrofális, meg az Egyéb szócikk helyett valami frappáns nevet kitalálni. --Sasuke88  wikivita 2011. június 4., 19:14 (CEST)

Sablonokkal van megoldva a dolog, a Második vh. portálról loptam a forráskódot és a sablonozás is aszerint van megoldva. Am. arra gondoltam, hogy július 4-én (hétfő) kéne indítani a portált, addig meg lehetne csinálni a cikklistát meg a többit (portálsminkelés, botozás Vigyor). A cikkjavító verseny tetszik, de nem hiszem, hogy túl nagy lenne a lelkesedés, bár egy próbát megér. --Sasuke88  wikivita 2011. június 6., 13:33 (CEST)
Már értem. Hát ott a tetején van egy kevés, a többi sablonos. Éppen át lehetne alakítani sablonosba, ha célszerű, bár ehhez szerintem te jobban értesz. A hiányzó vagy rossz állapotban lévő cikkek összegyűjtését majd megkezdem és a műhelylapról lehet majd elérni (a piros link egyébként már egy jó ideje ott virít Vigyor). Amint kész a lista, kiírom, majd a műhely vitalapjára aztán neki lehet esni a szócikkírásnak meg a lista bővítésének. --Sasuke88  wikivita 2011. június 6., 15:31 (CEST)

Jüan Si-kaj

Gratulálok a cikk sikeréhez már most, olyan gyorsan ment a dolog, hogy az én támogatásomra már nem is volt szükség.--Szilas vitalapom 2011. június 6., 17:28 (CEST)

uniplaza

Szia!

A táborral kapcsolatban kérdezném, hogy az egyetem Uniplaza nevű éttermét mennyire ismered és mennyire ehető ott a kaja. Úgy terveztem, első nap ott ennénk a városnézés előtt, de van, akinek említettem és parázik, mert Veszprémben is egyetemi menzán ettünk és ott tényleg rossz volt… Alensha 2011. június 8., 02:20 (CEST)

Köszi! Azt hiszem, egyszer eszek majd ott én is, aztán két esetből már csak le lehet vonni valamit :) A hamburger, girosz jellegű kaják nekem tökéletesek lennének, de szerintem a többieknek némileg disztingváltabb ízlésük van (azért is vagyok bajban, mert én is főleg ilyen gyorskajáldákat ismerek csak.) A tűzgyújtási engedély jó lenne, úgy gondoltam, a szobafoglaláskor kérdezek majd rá, de ha előre tudjuk, az még jobb :)

A Mátyást te ihletted, ha nem mondod, hogy erről lehetne írni, nem jut eszembe :D Alensha 2011. június 8., 02:37 (CEST)


Cisco

Udv! az nem gepi forditas, volt. Teny, hogy maradt benne nehany szintaktikai hiba. neha elo fordul velem, hogy egyseru(bb) mondatokat tul bonyolitok. hetvegen talan lesz idom kijavitani. He.henrik vita 2011. június 8., 16:01 (CEST)

Ruróni Kensin

Üdv! A Ruróni Kensin kiemeléséhez érkezett egy olyan kérés, hogy írni kellene röviden a mű történelmi hátteréről. Kérdezném, hogy lenne-e kedved megírni? --Sasuke88  wikivita 2011. június 10., 20:55 (CEST)

Van szócikk a Meidzsi-korról. --Pagonyfoxhole 2011. június 10., 21:00 (CEST)

Itt egy rövid összefoglalót kéne írni a manga szócikkébe arról, hogy a mű milyen történelmi korszakban, milyen körülmények között játszódik, a fő cikkre mutató linkkel. Példa erre a Persepolis (képregény)#Történelmi háttér. – Laci.d vita 2011. június 10., 21:10 (CEST)

Őszintén szólva nem látom értelmét. Ami a Persepolisban több történelmi szócikk zanzájaként elő van adva, annyi van a Meidzsi-kor szócikkben is, tömören és lényegretörően. Szerintem itt bőven elég a link, annál is inkább, mert amennyire ki tudom hámozni, a cselekménynek vajmi kevés köze van a korhoz, kis túlzással bármelyikben játszódhatna. --Pagonyfoxhole 2011. június 10., 21:20 (CEST)

Igazából én sem igazán, de felmerült a kiemelési eljáráson, mint szükséges változtatás. A történetről szóló rész elég nagy vonalakban van megírva, mert több helyen kapcsolódik a történet a japán történelemhez, például szerepet kap benne Ókubo Tosimicsi meggyilkolása, igaz kissé egyedi formában, és az események egy része kapcsolódik a korabeli japán politikához és a kor sajátosságaihoz, igaz főleg kitalált szereplőkkel. Szóval köze éppenséggel van a korszakhoz. – Laci.d vita 2011. június 10., 21:47 (CEST)
Az eljárás kapcsán remélem nem baj ha beleszólok. Nem teljesen értek egyet. Ha jól tudom, a mű kitalált cselekménye viszonylag korhű környezetben játszódik, és több valós történelmi eseményre is tesz utalást, ami szintén visszahat a történésekre. Ebből adódóan fontos lenne néhány bekezdésben, röviden, a mű szempontjából meghatározó történelmi hátteret ismertetni. Ezeket forrásként nem ajánlom, de kiindulópontnak jók: [1], [2]. Amúgy a Persepolison kívül lásd még a Maus történelmi összefoglalóját. → Raziel szóbuborék 2011. június 10., 21:44 (CEST)

Akkor a cselekményrészen lenne mit domborítani. Ókubo életéről és haláláról bőven van mit írni, de így minek? --Pagonyfoxhole 2011. június 10., 22:30 (CEST)

Örülök, hogy elvállaltad a feladatot. Terjedelemnek szerintem annyi elég, mint amennyi a Persepolisban van, esetleg kicsivel több. A Raziel általmegadott források jók lesznek hozzá, még pontos évszámokat is megjelölnek. Amúgy annyira modern cuccok szerintem nincsenek benne, hanem inkább csak szamurájok Vigyor, bár sajnos még én sem ismerem a művet, de felkeltette az érdeklődésemet Vigyor. --Sasuke88  wikivita 2011. június 11., 13:36 (CEST)

Én is remélem, hogy sikerül kiemelni. Nekem, ha minden igaz szerdán véget ér a vizsgaidősuck, utána belecsapok a lecsóba, persze ez a pillanatnyi lustaság függvénye lesz Vigyor. A cikkbe amúgy jó lenne valami csoportképet rakni a szereplőkről, az megadná a hangulatot. --Sasuke88  wikivita 2011. június 13., 21:50 (CEST)

E-mail

Önnek egy üzenete érkezett a postafiókjába. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. június 12., 19:37 (CEST)

Ellenőrzés

tök jó, hogy csupa olyat ellenőrzöl, amit én fejvakarva otthagytam „inkább csinálja meg más” hozzáállással :D ilyenkor jó, hogy ennyien vagyunk járőrök :) Alensha 2011. június 13., 02:37 (CEST)

Mindörökké Ámen

Köszönöm a takarítást a szerklapomon. – Malatinszky vita 2011. június 14., 00:43 (CEST)

kínai sablon

A japán mintájára készült. Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. június 14., 22:39 (CEST)

Nyugodtan vissza lehet vonni, próbának lett betéve. Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. június 14., 22:57 (CEST)

Ez nem rossz ötlet! Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. június 14., 23:13 (CEST)

Barbarossa hadművelet

Szia Laci, arra szeretnélek kérni, hogy a Barbarossa-hadműveletben (láttam tettél be a szovjet előkészületekről) lécci add meg a forrást. Szerintem fontos lenne tudni, hogy mikor vonták össze az 5 millió kopaszt, még 1940-ben, amikor lehetne szó támadásról, vagy csak 1941-ben, amikor már várták a német támadást és nemigen lehet támadó lépésként értelmezni. Pl. mikor adták ki a mozgósításról szóló parancsot? A idézett művet is légyszi add meg pontosabban, mert a forrásmegjelölésből nem derül ki, hogy Újvárinak ez melyik könyve. És végül, de nem utolsósorban, lehet, h. oda kellene írni, hogy ez csak egy sok elmélet közül - legalábbis szerintem nem lehet túlságosan komolyan venni. üdv Viktor vita 2011. június 22., 14:19 (CEST)

Szia Laci, csak a cikket, illetve a bevezetőt akartam gatyába rázni egy kicsit. Szerintem ez olyan szintű részlet, amit valahol máshol kellene megadni, a szovjet első csapásról szóló bekezdést találtam erre alkalmasnak hirtelen. Elképzelhető, hogy nem ez a legjobb megoldás, de nem akartam a bevezetőben hagyni, ami még mindig túl hosszú (sztem)... --Viktor vita 2011. július 4., 16:17 (CEST)

Hát kösz, hogy én vagyok a fő értelmi szerző, de azért másokkal többé-kevésbé együttműködve szeretném csinálni :) uhogy szeretnék jó helyet találni ennek a résznek is. Talán majd kicsit később, mert a sok szerkesztgetéstől kifolyik a szemem és amúgy is menni kell már haza. Üdv --Viktor vita 2011. július 4., 17:22 (CEST)

Szia Laci, köszi, ma nem tudok ránézni (nyelvtanfolyam...) de hétvégén majd még én is visszatérek. Az orosz reakciók sajnos tényleg hiányosak. A német komisszár rendelet benne van a tervezési részben, szerintem ott lenne érdemes kifejteni, hogy mi volt benne. A szovjet komisszár-rendszer visszaállítását meg a haderőhöz lehetnek rakni - esetleg a tisztogatásokról szóló rész után. Szép napot! Viktor vita 2011. július 8., 07:24 (CEST)

Rebarbara-rossa

Szia Laci, sajnos - szerencsére nem Mo-on élek, úhogy ha esetleg be tudod szkennelni és elküldenéd nekem, akkor nagyon hálás lennék, viktorhauk kukkac gmail pont com címre. Bocs, a történész nevét emlékezetből írtam, nem akartam megsérteni az úriembert. Egyébként pedig az egész elméletet szerintem is ki kellene venni egy külön cikkbe, főleg ha van már rá forrás. Egyébként meg fogsz lepődni, de az 5 millió katonának alig több mint fele volt a SZU nyugati részén, a többi távol-keleten volt vagy éppen kiképezték őket. A maradék is olyan állapotban, hogy ihaj :D szóval nem tudom, hogy hova és kit támadtak volna meg? A világ vezető katonai hatalmát? Saját területén? Amikor a SZU-n belül is alig tudták ellátni a csapataikat? Hát tudod, én kételkedem...

Egyébként - akkoriban ki nem akarta meghódítani a világot? Persze hogy Sztálin is akarta. Rendben, Zsukov írt is erről egy javaslatot. Okés, szóval amikor nyugaton mindenki kifárasztotta magát, akkor támadnak és kitűzik a vörös zászlót a Reichstagra és a Louvre-re. Eddig rendben is van. De azt, hogy ez a németek részéről megelőző csapás lett volna, eddig tudtommal csak Szuvorov vetette fel, és még orosz történészek is vitatják (akik szerint mindkét fél támadni akart, függetlenül a másik szándékától). Szóval amíg 1) a hadműveletet a németek kezdték 2) amíg hitelt érdemlően el nem fogadja a tudományos közvélemény, hogy ezt megelőző csapás lett volna, szerintem tegyük az egészet külön cikkbe, ahol lehet vitatkozni pro és kontra. Szerinted? Viktor vita 2011. június 22., 16:40 (CEST)

Szia! A kiemelt német cikk (de:Präventivkriegsthese) címe talán segíthet valami jó címet találni, de még majd gondolkodom. (Persze nem kell a címben elmagyarázni az egész cikket, úgyhogy valami frappáns kéne.) A másik kérdésedre válaszolva: sajnos nem emlékszem, hogy hol olvastam róla, és egyelőre nem tudom elkülöníteni a saját fejemben, hogy mi az, amit olvastam, és mi az, amit én gondolok erről a témáról. Körülnézek a napokban a házi könyvtáramban, hátha van valami. LApankuš→ 2011. június 22., 18:29 (CEST)

Sziasztok, az angol wiki alapján nekem úgy tűnik: Szuvorov elméletét három dolog támasztja alá: 1) a határ menti alakulatoknak német és a németek megszállta területeket mutató térképet adtak ki 2) a térképekért felelős tisztet Sztálin nem büntette meg. Szerintem ez elég gyér és mint láttam, elég sok történész viccnek tartja az egészet. Szuvorov azt írja, hogy 1941-ben a Vörös Hadsereg igen jól szervezett volt - mindezt aránylag rövid idővel a katasztrofális téli háború után? Hm... szóval összességében jó lenne, ha a Barbarossa-hadműveletben írnánk egy rövid bekezdést a témáról, és egy külön cikkben pedig egymásnak feszítenénk pro és kontra az érveket. én vállalom a pro rész profi bemutatását, ha ti megcsináljátok a kontrát (legyünk egymás ördögének ügyvédei :) Viktor vita 2011. június 22., 20:01 (CEST)
Tök jó és részletes a német lap, de ott is egyértelműen írják: a szovjet támadásra való hivatkozás a náci propaganda része volt, a június 22-én kiadott nyilatkozatban is a "várható szovjet támadás"-ra hivatkozva jelentik be, hogy a Wehrmacht megindította a Barbarossát. Ne feledjük, hogy Lengyelország megtámadásánál is ezt a trükköt vetteték be. Viktor vita 2011. június 22., 20:11 (CEST)

Nekem végülis mindegy, nekiláthatunk fordítva is. Mondjuk én szeretem azzal kezdeni, hogy lefordítok létező cikkeket, ld. angol és német wiki, nem tudom, hogy neked ez mennyire jön be. Nekem még az M-nap sincs meg :( Viktor vita 2011. június 22., 20:38 (CEST)

Azért hahin-golnál ott volt Zsukov, egy katonai zseni jelenléte mindig ad valami pluszt a levesbe, nem? Tudomásom szerint ő se a téli háborúban, sem a Barbarossában nem vett részt, valahol máshol volt. A szovjet katona valszeg nevetséges volt a németékhez képest, akik túl voltak akkor már Lengyelországon, Belgiumon, Hollandián, Franciao-on és az angolokon, a balkánon...na mindegy, most először adok valami pofát a Barbarossának, aztán még visszatérek erre a témára. Viktor vita 2011. június 22., 20:42 (CEST)

Laci, elkészült a cikk, bár azért jó lenne, ha 1-2 két hozzáértő vetne rá egy pillantást - lenne kedved és időd? Utána kezdhetjük megfaragni a szovjet első támadásról szóló lapot is... --Viktor vita 2011. június 27., 17:40 (CEST)

Térkép 2

Természetesen elvállalom Vigyor, most lesz bőven időm rá. A bukaresti békéset is csak azért nem csináltam eddig, mert nem küldted a térképet meg el is feljtettem. Egyébként nagyon jó, hogy nekiálltatok a Barbarossának (ahhoz már van egy félkész térképem), jó lenne kiemelt szintűre fejleszteni (mint mindig Vigyor). --Sasuke88  wikivita 2011. június 22., 16:41 (CEST)

Rendben, majd valamit összedobok :-). --Sasuke88  wikivita 2011. június 24., 23:17 (CEST)

Szovjet első csapás

Találtam valamit, ha akarod majd használd fel a tervezett cikkben. Joachim von Schwerin visszaemlékezése. Hivatkozik ugyan Szuvorovra és Walter Postra, de azt mondja, nem akar állást foglalni a tudományos vitában, csak a saját benyomásait rögzíti:

„… Frontszakaszonként eltérően zúdultak rá egy teljesen támadásra felvonult hadseregre. Rendszerint nem találtak határközeli, betöltött védőállásokra, hanem épp ellenkezőleg, összefogott gyalogsági erőket, támadásban messze előre vetett nehéz tüzérséget és könnyű felderítő páncélosok nagy számát észlelték. A határvizek feletti hidakat meglepő módon nem készítették elő felrobbantásra. A németek támadásukkal az első benyomások alapján elébe mentek az ellenség támadásának. A bakák is felismerték ezt, úgyhogy a meglepetésszerű támadás nem igényelt még külön igazolást. Adolf Hitler – így gondolta a csapat – ismét helyesen cselekedett és megvédte a hazát az ellenséges támadástól…” szerk.: Peoppel, Hans – Preuß, Prinz von – Hase, K-G.: A Wehrmaht katonái. Canissa Könyvkiadó. ISBN 963-9379-03-4 (évszám nélkül) , Joachim von Schwerin: A harctéri alakulat helytállása, szorult helyzete és magatartása, 136. old.

(Schwerin közkatona volt a Barbarossában egy páncélos hadosztályban, majd páncélos felderítő részlegben motorkerékpáros felderítő. Csak '45-ben lett szakasz- és századparancsnok, úgyhogy nála közvetlenebb szemtanú nem nagyon létezik.) LApankuš→ 2011. június 22., 22:53 (CEST)

Nem tudom, találkoztál-e már a júniusi Rubiconnal. Érdemes megnézni. (A második különszámot szintén, csak más témában.) LApankuš→ 2011. július 3., 21:20 (CEST)

OK. A forrásolást nem néztem, így egyszerűbb volt. Vigyor Egyébként közben rájöttem, hogy eltájolódtam dátumilag, nem június, hanem július eleje van, következésképp a júniusi szám már nem annyira újdonság, mint gondoltam. Én maradtam le. A különszám nekem is gyanús volt, de legalább újra megvan, a korábbi valahová eltűnt. LApankuš→ 2011. július 3., 21:48 (CEST)

Folytassuk...

Szia!

Kaptál egy e-mail-t.

Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. június 23., 09:38 (CEST)

Hadifogolyköny

Szia Laci, a könyv 2009-ben jelent meg, és orosz levéltári forrásokon alapul. Sztem nem elfogult. Nem vitatja, hogy voltak ellátási nehézségek - a kérdéses időpontban szovjet polgárok is haltak éhen, mert egyszerűen NEM VOLT KAJA...és persze nem voltak prioritások, te etetnél egy halom fasiszta kutyák, akik ki akarták rabolni az országod? Én se...--Viktor vita 2011. június 23., 19:06 (CEST)

Nem lehet, hogy akkor talán haza kellett volna küldeni a nem etethető hadifoglyokat? Akiket ráadásul dolgoztattak, amit szintén tilt a konvenció. Nürnbergben elítélték a német ipart, mert hadifoglyokat dolgoztatott, miközben a SzU-ban éppen milliószámra robotoltak. LApankuš→ 2011. június 23., 19:14 (CEST)

Gyerekek, ezt már itt kezd túlnőni a Barbarossán, sztem azt be kellene fejezni, mielőtt ebbe az ingoványba belemászunk. --Viktor vita 2011. június 23., 21:09 (CEST)

Szerintem csak egy jót beszélgettünk, de ha be akarod fejezni, ám legyen. :-) LApankuš→ 2011. június 23., 21:33 (CEST)

Macui

Szia, pontosítottam kicsit a szobor körüli dolgokat, szegény boldogult Chang nagyjából ezt írja (sok minden másban elég megbízhatatlan persze). --Pagonyfoxhole 2011. június 24., 00:48 (CEST)

Sokkal jobban jársz, az enwiki Nanking Massacre cikkének online irodalmát böngészed át. Szegény Iris Chang a végletekig elfogult és monomániás volt (ettől persze még összehordott egy csomó tényt, de az embernek folyton az a hátborzongató érzése van, hogy nagyon szeretné úgy félmillióra fölnagyítani a veszteségszámot) -- a japánok meg persze máig hazudnak a dologról, mint a pocok. --Pagonyfoxhole 2011. június 24., 01:22 (CEST)

Szia, én se tudom, de szerintem nem kell egyeztetés, nyugodtan csináld meg a Wikipédia névtérben. A csan, kun, szan, szama stb. tiszteleti izéket a magyar is hagyományosan kötőjellel kapcsolja a névhez, úgyhogy uez lehet a helyzet a kitalált -tannal is. --Pagonyfoxhole 2011. június 25., 11:25 (CEST)

Jut eszembe: hülyén fog kinézni, mert mindenki valamilyen tanra fog gondolni nálunk. Vigyor --Pagonyfoxhole 2011. június 25., 11:35 (CEST)

Két levél

Szia!

A napokban küldtem két e-mailt. Megkaptad őket? Csak azért kérdezem, mert a múltkor visszajeleztél, hogy egy korábbi e-mail-emet nem kaptad meg. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. június 24., 23:59 (CEST)

Jüan Si-kaj kiemelt lett

Gratulálok a szócikk kiemeléséhez. Andrew69. 2011. június 26., 09:09 (CEST)

Az alkonyat harcosa: kösz

Szia!

Kösz a gyors átnézést és a javításokat! misibacsi*üzenet 2011. június 26., 18:03 (CEST)

Ha a jövőben japános vagy kínais cikket írsz, azokat is szívesen átnézem.
Kösz a felajánlást, lehet, hogy élni fogok vele, bár kevés ilyen cikket írtam eddig. misibacsi*üzenet 2011. június 27., 08:59 (CEST)

Portálfrissítés

Szia!

Elméletileg nem jelent problémát (a gyakorlati része majd kiderül... :-) ), de csak holnap este fogom tudni legkorábban megcsinálni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. június 26., 23:44 (CEST)

Tomoe

Hali, ezek mióta számítanak szvasztikának? --Pagonyfoxhole 2011. június 30., 23:31 (CEST)

Eh, inkább szerkesztettem bátran. Opus dei, kelta kereszt, tomoe: marhaságok. --Pagonyfoxhole 2011. június 30., 23:54 (CEST)

Éppen próbáljuk győzködni egymást Szegedi Lászlóval, kevés sikerrel. Mindenesetre az is valami, hogy az Opus deit nem rakta vissza. :) --Pagonyfoxhole 2011. július 1., 18:32 (CEST)

Rovás

Köszönet a normális hozzáállásért. Míg egyesek elpusztítanák nemzeti írásunknak még a nyomát is, egyre többen fedezzük fel az erőt, amit a rovásműveltség megnyit, szakmától és végzettségtől függetlenül. A végkimenetel kétségtelen, de a harc örök. Üdv, --Rovasinfo vita 2011. július 1., 18:07 (CEST)

Nevek (és más)

Szia!

Igen, nagyon sokat segítettél. Köszönöm. Mivel két forrásban is így találtam, akkor a te véleményedre is alapozva így hagyom.

Más: kaptál tőlem két (vagy 3?) újabb e-mail-t. Majd nézd meg a benne foglaltakat, hátha hozzá tudsz még tenni Te is valamit. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 2., 01:29 (CEST)

Hentai

A másik képen nem látszik nemi szerv, ezért úgy gondoltam, hogy inkább megfelelőbb, de mivel nem értek semmit a mangákhoz, hentaikhoz és hasonló dolgokhoz (ezek közül egyedül a Dragon Ballt néztem), elfogadom a véleményedet (ezért is nem írtam az anonnak). Ha úgy látod jónak, állítsd vissza. Részemről nem lesz sértődés a dologból. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 2., 02:23 (CEST)

Rendben. Teljes mértékben a belátásodra bízom. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 2., 02:47 (CEST)

Kategorizálás

Köszönöm a magyarázatot egyáltalán nem nyakatekert ^.~ Több cikknél láttam, hogy mindenhova be van rakva (pl. InuYasha, Yu-Gi-Oh!) aztán gondoltam ez a szokás. De legalább ma is tanultam valamit ^.^ Ha találok hasonlót töröljem nagyobb kategóriákat (anime / manga)? – Cicccvita 2011. július 4., 17:38 (CEST)

Kiemelés

Már több részét olvastam (a történelmi háttér pl. nagyon jó :)), ma vagy holnap átnézem az egészet. --Pagonyfoxhole 2011. július 4., 22:19 (CEST)

Látom, közben már okafogyottá vált a kérés. --Pagonyfoxhole 2011. július 7., 20:58 (CEST)

Omar el-Besír

Szia!

A dél-szudáni elnökről írt (fordított) cikkedben többször is Omar el-Besír néven említed a szudáni elnököt. Ő miért Besír, nem pedig Basír néven fut nálad? Angolul mindig Bashirnak látom és a magyar sajtóban is Bashirnak vagy Basírnak látom. Tudsz valamit amit én nem, vagy csak tévedésről van szó?

Mellesleg, elképesztően jó arc ez a Salva Kiir Mayardit a fekete kalapjával! Már csak a szaxofon hiányzik a kezéből :-)

Malatinszky vita 2011. július 10., 04:09 (CEST)

Sudoku

Ejnye! Vigyor --Pagonyfoxhole 2011. július 11., 22:36 (CEST)

Német katonai címek

Szia Laci, a Generalfeldmarschall tuti vezértábornagy? A tábori marsal nekem is szarul nézett ki, de kínomban nem tudtam mást találni... Viktor vita 2011. július 12., 14:43 (CEST)

Ok, megnéztem a szótárban, tényleg az, bocsi, javítom... Viktor vita 2011. július 12., 14:44 (CEST)

Semmi baj, ha nem kellene a segítség, nem kértem volna senkitől. A bajom csak annyi a te megoldásoddal, hogy lehet egy hadseregcsoport beosztott egysége hadseregcsoport? A másik, hogy az angol wikiben ezt a formációt German Army Detachment néven emlegetik, ami nekem nem azonos a hadseregcsoporttal - szerintem egy adott feladatra elkülönített vagy innen-onnan összeszedett egységekről van szó, amit a parancsnok után neveztek el. Az archiválásról annyit, hogy kéne, és mindjárt lenézem másoktól, hogy csinálják. Kösz, hogy emlékeztettél. Üdv Viktor vita 2011. július 12., 16:50 (CEST)

Egy kérdés

Szia! Mivel láttam, hogy többször is rá-rá néztél egy-egy lapomra, ezért hozzád fordulnék egy kérdéssel. Igaz nem vagyok már kezdő, de van itt valami amit nem értek. Na most, van nekem három viszonylag új cikkem: Bougouni, Last Friday Night (T.G.I.F.) és a Candide (ez még születőben). A problémám az, hogy amikor elkezdem beírni őket a kereséshez, egy-két betű után nem adja ki a cikk címét, de még ha teljesen be is írom, akkor se. Ha egy töredékre keresek rá, például a Last Friday Night esetében, akkor sem adja a hasonló című szócikkeknél a megfelelőt, mintha az wiki nem is érzékelné e három cikk jelenlétét. Persze én rá tudok keresni rájuk, de egy érdeklődő már nehezebben, azt hiheti, hogy nincs is ilyen cikk. Válaszodat előre is köszöni:--Vajta itt olthatsz le 2011. július 12., 21:54 (CEST)

Köszönöm a választ, remélem hamarosan rendeződik a probléma. Ami az Afrika-műhelyt illeti, az utóbbi időben nem nagyon foglalkoztam vele; egy kicsit szüneteltettem a wikipédiát az utóbbi időben. Afrikán belül főként Mali földrajzával, közigazgatásával, valamint történelmével foglalkoztam, de egy idő után lelohadt a lelkesedésem. Szerintem a közeljövőben sem fogok intenzíven foglalkozni a témával; bár, ki tudja?--Vajta itt olthatsz le 2011. július 13., 19:41 (CEST)

kínai segítség

Szia! Ezúttal a May Fourth Movement magyar elnevezését szeretném megtudni tőled. Az angol szócikkben új kulturális forradalomként is említik. Mi hogyan nevezzük? Köszi előre is. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. július 18., 16:18 (CEST)

Bár annak van külön szócikke, szóval...? - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. július 18., 16:19 (CEST)

Oké, köszi. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. július 18., 16:37 (CEST)

Portál:Csing Birodalom

Szia!

Elkészítettem a Csing Birodalom portált. Szeretném elkérni a véleményedet!-Történelem p Töri szoba 2011. július 20., 10:31 (CEST)

Átíró kütyü

Wikipédia:Japán nevek_átírása#Külső hivatkozások. Neked ez nem eléggé van ott? ;) Bennófogadó 2011. július 20., 14:52 (CEST)

Hepburnt átírni nem kell kütyü, mert az baromi egyszerű, a WP:JAPÁN táblázata alapján. Van ott viszont kandzsikiolvasó, és hiragana-/katakanaátíró. Bennófogadó 2011. július 20., 14:57 (CEST)

Portál

Értem, majd akkor csinálok egy munkacsoportot!-Történelem p Töri szoba 2011. július 20., 19:03 (CEST)

Wikiszülinap

Gratulálok az 1. wikiszülinapod alkalmából! :-) - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. július 20., 21:02 (CEST)

Boldog szülinapot Laci! Vadszederkecall me 2011. július 20., 21:15 (CEST)

Hát... a gyerekek olyan hamar felnőnek. Vigyor Boldog Wikiszülinapot! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 20., 21:33 (CEST)

Boldog és Kellemes Wikiszülinapot kívánok Lászlónak!-Történelem p Töri szoba 2011. július 20., 22:02 (CEST)

Köszönöm szépen! :) – Laci.d vita 2011. július 20., 22:32 (CEST)

Egy kicsit megkésve, de Boldog Wikiszülinapot! --Sasuke88  wikivita 2011. július 24., 14:45 (CEST)

Ünnepi meglepi :-)

Szia, te egyéves. :-) Küldtem egy e-mail-t. Most egy pár óráig nem leszek itthon, úgyhogy ráérsz gondolkodni a válaszon. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 24., 13:49 (CEST)

Szia!

Akkor kihoztam allapra a versenykiírást. Természetesen bármikor módosíthatod. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 25., 09:57 (CEST)

Nürnbergi per

Szia! Köszönöm a gratulációt. Nem csak az én érdemem. Így a MVH-műhely egy újabb kiemelt szócikkel büszkélkedhet. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 25., 20:14 (CEST)

Upsz

Köszi!

Észre sem vettem. Vajon ezt hogy tudtam ennyire elnézni? Még egyszer köszönöm, hogy szóltál. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 28., 00:23 (CEST)

terror háza

Kedves Laci.d!

Az, hogy a www.terrorhaza.hu-ról szó szerint bemásolt szöveg eltávolításra került, érthető. De az, hogy a részletesen összeállított, forrásokkal alátámasztott időszaki kiállítások felsorolása egyik napról a másikra eltünt, felháborító. Én a Terror Házában dolgozom, és azt a feladatot kaptam, hogy töltsem fel új tartalmakkal a Terror Háza wikipedia oldalát. Mivel nem vagyok teljesen jártas a szerkesztés világában, ezért ezúton segítségedet szeretném kérni abban, hogy az általam megadott hiteles, a Múzeumtól egyenesen származó információk - természetesen, megadott forrásokkal ellátva, felkerülhessenek az oldalra.

Üdvözlettel: Atatürk vita 2011. július 28., 14:05 (CEST)

Kempeitai

Ez megvan róla: [3]. Ha gondolod, elküldhetem. --Pagonyfoxhole 2011. július 29., 01:32 (CEST)

Á, nem, nyomtatott paperbackként. De a posta elbírja. --Pagonyfoxhole 2011. július 29., 01:38 (CEST)

Szolgálati közlemény

Figyelem, figyelem. Kérem, fáradjon a Második világháború műhely vitalapjára fáradni. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 30., 02:02 (CEST)

Helló

Bocs, véletlenül a te oldaladra illesztettem, amit a sajátomra akartam. Éppen a te oldaladat néztem, és összekevertem a sajátommal, de már visszavontam a változtatást. Bocsánat mégegyszer.

--Vítya írj nekem/vrotž čo ja 2011. július 30., 20:47 (CEST)

Prince of Persia

Hello!

Nekem már a terveim között van, hogy kezdek valamit magával a Prince of Persia sorozat oldalával is, csak először meg akartam írni az egyes részekkel foglalkozó szócikkeket és most, hogy azokkal nagyjából végeztem, kezdődhet a javítási munka rajta, csak változó mennyi időt tudok rászánni.

Segítséget viszont szívesen elfogadok.

Például ha lenne valami mód, hogy a játéksorozat sablonon változásokat tenni (kiadási dátum helyett az első rész és a legutolsó megjelent rész szerepeljen) vagy a sorozattal foglalkozó oldalaknak egy navigációs sablont létrehozni, illetve még tervezek egy a szereplőkkel foglalkozó oldalt is. HáeS vita 2011. július 31., 11:51 (CEST)

Rendben, köszönöm! Még a játéksorozat sablonhoz annyit, hogy jelenleg a kiadó és a fejlesztő is egy hivatkozás (ami nem mutat sehová), az szerintem csak véletlen lett olyanra változtatva. Illetve az lenne még a kérdésem, hogy a Prince of Persia: Warrior Within szócikknél egy szerkesztő kirakta a lektorálandó sablont, de sajnos nem volt hajlandó leírni, hogy pontosan mi a problémája vele. Ha átnézem újra, akkor levehetem róla? HáeS vita 2011. július 31., 13:50 (CEST)
Na eltüntettem a felesleges párbeszédes részt és a korábban megírt szócikkeimből megpróbáltam egy valamivel lényegretörőbb történetleírást csinálni a sorozatnak. Köszönöm a navigációs sablont én is ilyenre gondoltam. Még azt kérdezném, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy a videojáték infobox sablonjába lehessen lenyitható részt csinálni, mint például az Sands of Time enwiki oldalán a megjelenési dátumoknál. Hasznos lehetne például a rendszerkövetelmények megjelenítésénél is, amik kissé széthúzzák az információs dobozt. HáeS vita 2011. augusztus 1., 00:05 (CEST)
Konkrétan valakihez forduljak a műhely tagjai közül segítségért, vagy a vitalapjára is írhatok? HáeS vita 2011. augusztus 2., 20:32 (CEST)

Richard Sorge

Szia Laci,

Köszi a forrás magyarosításáért, nem is tudtam, hogy magyarul is megjelent. Így viszont az oldalszám valószínűleg nem stimmel. Ha kéznél van neked a könyv, javítsd ki az oldalszámot is a hivatkozásban légyszi.--Szilas vitalapom 2011. augusztus 3., 08:46 (CEST)

Köszi, látom már meg is tetted.--Szilas vitalapom 2011. augusztus 3., 08:48 (CEST)

Valóban, a japán átírással gondjaim vannak, már kértem Pagony segítségét is, de ha meg tudod csinálni, nagyszerű.--Szilas vitalapom 2011. augusztus 3., 09:05 (CEST)

Köszönöm a szíves üdvözletet

Jólesett a szíves szó ezen a túdományos weboldalon :) --Behin2 vita 2011. augusztus 3., 14:00 (CEST)

Jonemura

Közben én is észrevettem, hogy a saját átírásomat írtam át újra... :) Köszi! Regasterios vita 2011. augusztus 4., 19:27 (CEST)

A kiemelt-jelöltek között van egy Hirtelen szívmegállás című, angolból fordított szócikk. Nagyon megköszönném, ha vetnél rá egy pillantást. Előre is köszönve, üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. augusztus 5., 08:24 (CEST)

Rejtett penge : japán nevek átnézése

Szia!

Megnéznéd a japán neveket? Pontosabban azt kérem, hogy írd át a személyneveket, pillanatnyilag angolos átírásban szerepelnek.

Szerkesztő:Misibacsi/tesztoldal/Rejtett penge Köszönöm előre is. misibacsi*üzenet 2011. augusztus 5., 22:05 (CEST)

megpróbálom majd a jawiki alapján leellenőrizni majd [a neveket], de csak majd kicsit később

Rendben, majd szólj, ha megvagy vele! misibacsi*üzenet 2011. augusztus 6., 08:13 (CEST)

Köszönöm az átírásokat! misibacsi*üzenet 2011. augusztus 7., 07:16 (CEST)

Rjúkjú

Rendben, ránézek, meglátom, mit tehetek az ügy érdekében. LApankuš→ 2011. augusztus 8., 16:56 (CEST)

Sikerült ezt-azt összeszedni a geológiájáról. Bár ez a térség geológiailag elég bonyolult, váznak szerintem elég. Vélemény? LApankuš→ 2011. augusztus 8., 18:32 (CEST)

Ha megnézed a megadott linkeket (azt hiszem, a harmadikban), van egy térkép, azon jól látszok, hogy az Okinava-árok és a Rjúkjú-árok egymással nagyjából párhuzamos, külön dolgok. LApankuš→ 2011. augusztus 8., 18:51 (CEST)

Turul

Nekem egyik dátummal nincs annyira nagy problémám, 1903. a győztes ütközet 200-ik évfordulója, a 1906. meg II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatala. Mindkettő megfelelő indok egy emlékmű építésének. De ha mind a két dátumot meghagyjuk, akkor kétszer építették fel? viszont így több értelme van ha meghagyjuk mind a kettőt az igaz. Meg itt nem csak az interneten van ez a dátum, néhány könyvben is ez van, mert az internetre se úgy került, hogy nem néztek volna utána. Behin2 kollégával meg nem akarok újabb vitába kerülni, mert úgy se fogadja el. Én is inkább a megegyezésre hajlanék, valahogy így: 1903-ban (más szerzők szerint 1906-ban) állítottak emlékoszlopot, vagy vmi ilyesmi. De szerintem ebbe Behin2 kolléga úgy se megy bele.Ujlak vita 2011. augusztus 11., 12:49 (CEST)

Ok, így jó lesz. De lehet volt vmilyen ünnepélyes avatás vagy névcsere, vagy vmi más, a hamvak hazahozatala kapcsán 1906-ban, és lehet ez zavart be a két dátum közzé.Ujlak vita 2011. augusztus 11., 13:03 (CEST)
Hogyne mennék már bele?? Az is tényadattá vált, hogy eddig hibásan ismerte a nagyközönség a tiszabecsi emlékmű felállításának történetét. Pl. még most sem derült ki, hogy ki volt a madár szobor alkotója? Reméljük, hogy a wiki olvasottsága segíti a valós tényadatok részletes megismerését. Reméljük, hogy nem felkészületlen és krakéler szerkesztők homokozója csak a magyar wikipédia Behin2 vita 2011. augusztus 11., 12:59 (CEST)

japán nevek - Akagi doktor

Szia!

Ránéznél erre? Szerkesztő:Misibacsi/tesztoldal/Akagi doktor

A "Szereposztás"-nál megforgattam a névsorrendet és kissé magyarosan írtam a neveket, de a többihez nem nyúltam, azokat kellene rendberakni. Előre is köszönöm, ha tudsz rá időt fordítani. misibacsi*üzenet 2011. augusztus 12., 09:18 (CEST)


Hű, látom pont átírtad, de szerencsére nem ütköztünk!!!

A "Kumiko Aszó - Szonokó"-t eltaláltam, ez azt jelenti, hogy van egy kis nyelvérzékem? Vigyor (vagy ez túl könnyű volt?)

Köszi az átírást a magyarul olvasók millióinak nevében! (a többi nyelven a szócikkek teljesen jelentéktelenek, beleértve természetesen az angolt is) misibacsi*üzenet 2011. augusztus 12., 18:42 (CEST)

Szerintem nem volt ütközés, legalábbis nekem nem írta ki, és úgy látom, a módosításom sem veszett el. Még egy apróság, ami a szövegben van: "Seto Inland Sea" van/lehet ennek magyar neve? "Szeto beltenger"? misibacsi*üzenet 2011. augusztus 12., 18:46 (CEST)

Hadd válaszoljak, mert megnéztem: a Cartographia atlasza egyszerűen Beltengernek nevezi. Végül is a szeto csatornát, tengerszorost jelent, csak a süket angolok jönnek mindig a Seto Inland Sea-vel. --Pagonyfoxhole 2011. augusztus 12., 18:54 (CEST)


Még egy-két név bukkant fel, jók-e így?: "Kinema Junpo-díj", "Majnicsi filmdíj", "Jamasita Jószuke", "Jokohamai Filmfesztivál". misibacsi*üzenet 2011. augusztus 13., 06:52 (CEST)

Ubisoft Montreal

Szia! A fentebb említett szócikket majd meg tudnád tekinteni, ha nem nagy kérés, mert egy korábbi redirect helyett készítettem és kicsit zavaró, hogy amíg nincs ellenőrzöttnek jelölve, mindig átdob egy másik oldalra. Üdv: HáeS vita 2011. augusztus 15., 23:59 (CEST)

Illetve szeretném megköszönni a csűrcsillagot is. Üdv: HáeS vita 2011. augusztus 16., 00:13 (CEST)

Köszönöm a bizalmat a megerősített szerkesztői státusszal kapcsolatban! Viszont továbbra is gond, hogy egy ellenőrzés mindenképpen szükséges az adott lapon. (Onnantól kezdve viszont a folytatólagos szerkesztéseimet automatikusan ellenőrizettnek jelöli.) Ezért szeretnélek téged megkérni arra, hogy a korábban már említett szócikket nézd meg. Köszönettel: HáeS vita 2011. augusztus 27., 19:45 (CEST)

Szon Ki-dzsong

Szia! Most akkor melyik a helyes? Szon Ki-dzsong vagy Szon Kidzsong. Kérlek nevezd át, ha most nem jó. Oh, és ő, hogy lenne helyesen? --Mdavid89 vitalap 2011. augusztus 18., 20:57 (CEST)

Rendben, köszönöm. Az olimpikonok miatt lesz még rá alkalom, az biztos. --Mdavid89 vitalap 2011. augusztus 18., 21:18 (CEST)

:D

„A brit ajánlat szerint Danzig visszakerült volna Németországhoz, Gdansk Lengyelországnál maradt volna” – és ez egy kiemelt cikkben szerepelt? Jaj. Szép fogás volt :) Alensha 2011. augusztus 22., 00:22 (CEST)

Még mindig nincs minden témához elég szakértő, de a tendencia folyamatosan javul :) Alensha 2011. augusztus 22., 00:37 (CEST)

Hadd pontosítsak egy kicsit. Ez bőven nem az új rendszerben lett kiemelt. 2009. április 3-án került rá a csillag. LApankuš→ 2011. augusztus 22., 09:07 (CEST)

A mai rendszer ennél még újabb. Nemrég szavaztuk meg. (A munkalap is sokat változott.) LApankuš→ 2011. augusztus 22., 11:12 (CEST)

Szerintem meg ez a munkalap még mindig nem teljesen szakadt el a szavazástól. A legutóbbi kiemelésváltozáskor jócskán szigorodtak a követelmények. De végül is mindegy, a gáz akkor is gáz. LApankuš→ 2011. augusztus 22., 11:19 (CEST)

Anime-manga portál

Szia Laci! Kérdezném, hogy elvállalod-e az Anime- és mangaportál frissítését? Szerintem egyelőre kéthetente lenne célszerű frissíteni, a dobozok fejlécében pedig mindkét hetet feltüntetni. Aztán majd idővel bővül a cikkek tárháza, például most dolgozok Kucsiki Rukia cikkén. A régóta ígért térképek készülnek csak időközben elsajátítottam az svg-készítés tudományát és emiatt csúsztam ennyit (jó, meg lusta is voltam egy kicsit Vigyor). A lényeg, hogy jönnek a térképek, a bukaresti békés előbb, a szovjet első támadásos valamivel később, de az rá is ér, mivel még nincs hozzá szócikk. --Sasuke88  wikivita 2011. augusztus 26., 20:40 (CEST)

OK, köszi, hogy elvállalod, ha gondolod segítek a cikkek kiválasztásában. Szerintem lehetne frissíteni majd hétfőn, aztán akkor minden páratlan hétre kerül egy update. A cikkek szerintem legyenek: K-On!, Inoue Orihime, A Yu-Gi-Oh! Shadow Games és Duel Monsters szereplőinek listája. Az utolsónak szép neve van meg nem is a legjobb, de ne csak Naruto meg Bleach legyen. --Sasuke88  wikivita 2011. augusztus 27., 15:50 (CEST)

Kérés

Hali, ha időd engedi, ránéznél majd a Babij Jar-i mészárlás és a Babij Jar cikkekre? Előre is köszönöm. --Pagonyfoxhole 2011. augusztus 27., 12:47 (CEST)

animék

Üdv! Az ebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Anim%C3%A9k lévő alkategóriák miért van az animék és a mangák kategóriában is? (ez nem fogja majd zavarzni a botozást)

He.henrik vita 2011. augusztus 30., 01:28 (CEST)

portál

Üdv!

Itthon maradt a gépem, és megcsinálta időközben.

Van néhány nem ellenőrzött szerkesztése, amit nem igazán szeretnék ellenőrizni, mert nem igazán értek a témához.

[4]

He.henrik vita 2011. augusztus 30., 12:31 (CEST)

Aojama Súko

Szia! Szeretném kérdezni, hogy jól írtam-e át ezt a nevet (segítség: en:Shuko Aoyama). --Regasterios vita 2011. augusztus 30., 20:15 (CEST) Köszönöm. --Regasterios vita 2011. augusztus 30., 20:29 (CEST)