Szerkesztővita:Giacomo1

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gothika 14 évvel ezelőtt a(z) Puccini témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Giacomo1!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Karmelaposta 2008. február 25., 10:58 (CET)Válasz

Puccini[szerkesztés]

Szia! Az Operaportál vitalapjára írtál, láttam az üzenetedet és ide válaszolok neked. A Giacomo Puccini szócikket Gothika írta. A felvetésed verista jellegéről helytálló ugyanis nem mindegyik operája (így a Bohémélet sem) mutatja a századforduló zenei irányzatának jeleit. A verista jelzőt azért húzták rá Puccinire, mivel művei új korszakot jelentenek az olasz opera történetében, szakítva a Verdi-epigonok fémjelezte korszakkal. A legkorrektebb az lenne, ha meg lenne említve, hogy ugyan nagy veristának tartják (mivel tényleg vannak verista operái, lásd a Tosca), de mégsem teljesen az, mert egyes operáival visszatér a romantikus hagyományok útjára. Megjegyzem Pietro Mascagni, akit szintén a verizmus egyik alapembereként aposztrofálnak sem volt valódi verista zeneszerző, sőt Ruggero Leoncavallo sem a maga operettjeivel. Az Operaportál szövege a már meglévő cikkekből lett összeollózva, ezért előfordulhat, hogy egyes szócikkek változásakor a portálon szereplő szöveg nem aktualizálódik. Ha hibát találsz nyugodtan javítsd ki vagy jelezd. Köszönöm szépen észrevételeidet és további jó szerkesztést kívánok – Istvánka posta 2009. augusztus 16., 11:43 (CEST))Válasz

Köszi, kedves vagy de már nem is szerkesztek itt. Nem, nem ismerem a Berio-féle befejezést.– Gothika 2009. december 22., 15:20 (CET)Válasz