Szerkesztővita:94.44.255.84

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Csigabi 8 évvel ezelőtt a(z) Vandalizmus témában

"Mivel a célunk az, hogy mindenki minél szabadabban, bátrabban szerkessze a szócikkeket ezért jó, nyílt közösség módjára lehetőleg csak a legszükségesebb és legnyilvánvalóbb esetekben szabad a vandalizmus bélyegét valakire rányomni.

Például, ha valaki egy cikkbe csúnya szavakat vagy sértéseket ír bele (kivéve, ha ez a cikk témájába szorosan és szükségszerűen beleillik), vagy új cikkeket hoz létre ilyen szövegekkel, akkor ezek nyilvánvalóan vandál cselekedetek, és ezeket a szövegrészeket bármelyik szerkesztő bátran eltávolíthatja. Ugyanez az eset akkor is, amikor valaki egy egész cikk szövegét törli, vagy azt kicseréli olyan, nyilvánvalóan gyermeteg vagy értelmetlen szövegre, amelyet normális ember nem téveszt össze egy enciklopédia-szócikkel. Ezek is nyilvánvaló vandalizmusok.

Vannak azonban esetek, például a cikkekbe elhelyezett rossz viccek, vagy olyan „alig értelmezhető szövegek”, amelyeket akár szándékos vandalizmusnak tekinthetünk, ám gyakran inkább csak félreértésről, zavarodottságról, sikertelen vagy szükségtelen viccelődésről van szó. Ezeket a szövegeket is el szokás távolítani, bár nem mondjuk rá, hogy vandalizmus.

Egyéb esetei:

   Valaki olyan felhasználói azonosítót választ, ami elfogadhatatlan több ember számára, például obszcén vagy durva szavak használata, reklámok vagy egyéb, nem név jellegű szövegek (pl.: „Nyírjunk_ki_itt_mindenkit!” jellegű „nevek”).
   Mások felhasználói vagy vitalapjára megjegyzések írogatása (kivéve, ha ez nincs a tulajdonos ellenére), különösen akkor, ha ennek abbahagyására az illetőt már felszólították."

A vandalizmus feltétele nem állt meg. A szerkesztés éppen vandalizmust volt hivatott helyreállítani, valaki, akinek érdekében áll az általa képviselt értékrend szerint szebb fényben felűntetni Szeged városát, a Napfényváros megnevezést állította vissza a legutóbbi szerkesztésem óta, amikor először feltűntettem a város egyedüli, valódi becenevét, Sun City-t. Valakinek ez nagyon bassza a csőrét. És csúnyán beszélek, mert ezt itt hál'Istennek megtehetem. Nem az enciklopédiában helyeztem el trágárságot, a trágárságom nem volt öncélú, a felháborodásom pedig jogos. Amikor a saját városunk nevét akarják ellopni pusztán marketing célokkal, akkor az ember felháborodik. Az a város az enyém. És másik 200.000 emberé. Azért mert pár fogyatékos úgy gondolja, hogy kívánatosabb egy teapartira való szerencsétlenséggel illetni a várost, mint a Napfényváros, azért még az nem lesz a város beceneve. Ennek több oka van. Mert nem menő. Nem menő. Senki nem használja. Hosszú. Senki nem használja. Ez nem egy becenév, hanem reklám anyag. Amivel nem is lenne gond, ugyanis amerikai városok becenevei listáját tartalmazó angol wiki-lap így fogalmaz:

This partial list of city nicknames in the United States compiles the ALIASES, SOBRIQUETS and SLOGANS that cities are known by (or have been known by historically), OFFICIALLY and UNOFFICIALLY to MUNICIPAL GOVERNMENTS, LOCAL PEOPLE(!), OUTSIDERS or THEIR TOURISM BOARDS or CHAMBERS OF COMMERCE. City nicknames can help in establishing a civic identity, helping outsiders recognize a community or attracting people to a community because of its nickname; PROMOTE CIVIC PRIDE; and BUILD COMMUNICITY IDENTITY.[1] Nicknames and slogans that successfully create a new community "ideology or myth"[2] are also believed to have economic value.[1] Their economic value is difficult to measure,[1] but there are anecdotal reports of cities that have achieved substantial economic benefits by "branding" themselves by adopting new slogans.[2]

Érted ennek a súlyát? Te itt alsó hangon 60.000 egyetemistát ignorálsz a lakosság 30%-át. Mi vagyunk a város. Legyen ott a Napfényváros, mert a kurva okos faszfejek az önkormányzatnál azt hiszik, hogy ezzel előrébb viszik a város dolgát, pedig Szeged turizmusát jócskán külföldiek teszik ki. Szeged hírét pedig az egyetemistáik viszik, többek között a külföldiek. Szeged az európai egyetemvárosok top 10-ébe került be a Condenast Traveler szerint, ami alapján indokoltabb volna egy a külföldiek számára is érthető, egy MENŐŐŐŐŐŐŐ és egy olyan név, amivel a lakosság legnagyobb csoportja tud azonosulni – a helyiek számára csak Szegöd van, ezzel nem lesz sem economic value, sem community identity. Egy másik megfontolás, amit a magyar város oldalakon elfelejtenek: egy városnak nem szükségképp egy beceneve van, és még egyszer: a becenevet nem az önkormányzat dönti el. Aggathat valamit az is rá, és arra sloganként hivatkozik az angol wiki, ami nem más, mint marketing. Ha valami vandalizmus, akkor az az, hogy (1) kizárólagosan a marketing célú megnevezést tüntetjük fel, (2) nem hagyunk teret a civil büszkeség és a közösségi szellem épülését segítő, társadalom formáló erőket megnyilvánulni azok részéről, akik a sajátjukként tekintenek a városra.

Szeged egyedüli valódi beceneve, ami mögött nem tudatos marketing tevékenység, hanem őszinte lokálpatrióta, civil önazonosság húzódik meg a Sun City.

Felkerülhet a Napfényváros a fentebbi definíció szerint, de a Sun City fent lesz. Vagy lezárjátok a wikilapot védetté, mert ezt a változtatást, sértett szegediként újra és újra fel fogom vinni.

És még egyszer: kikérem magamnak a vandalizmust, az volt vandál, aki marketing céllal leszedte a Sun City becenevet, mert annak az idiótának meggyőződése volt, hogy az ilyesmi illetlen ide. Ez a beceneve a városnak. Ez tény. Ha egy tényt ideológiai megfontolásból eltávolítasz, vandalizmust követsz el. Azért mert valakinek nem tetszik, hogy ez ragad a városra – uram bocsá' – vagy hogy nem illendő, a kutyát nem érdekli. Hát nem. Semmi sem illetlen, amivel a város egy jelentős értékközösség azonosul, és senki nem fogja megmondani a szegedi egyetemista közösségnek, akik a legnagyobb turisztikai promóciót adták a városnak a Condenast Traveller-ön keresztül, hogy mely név az, amiben eggyé kovácsolódnak, mely a civil büszkeségüket megtesítő név és mítosz, amiben a vársuk a sajátjuknak érzik.

Hogy mi hogy hívjuk a városunk, mi, akik ehhez a mérhetetlen turisztikai sikerhez hozzásegítettük a városunk, nem két bejelentkezett felhasználója fogja megmondania Wikipédiának. Most is 50 próbálkozás után TOR-ról sikerült olyan node-dal csatlakozni, amivel sikerült kivitelezni ennek a vitalapnak a szerkesztést, és most jön a becenév visszaállítása is és ez így fog történni időről időre, ha leszeditek a Sun City nevét.

Erről készítek képernyőfotót, és ha megint valami pofátlanságot látok, megkeresem a fórumát, hogy magasabb szintre emeljem most már ezt a botrányt, ami a város lakó közösségi önazonosságát súlyosan sérti.


Vandalizmus[szerkesztés]

Üdvözlünk a Wikipédiában! Mindenkit örömmel látunk, aki konstruktívan kíván hozzájárulni enciklopédiánk fejlődéséhez. Kérünk, olvasd el az üdvözlőlapot, ha többet szeretnél megtudni erről. Ugyanakkor a destruktív, romboló szerkesztéseket vandalizmusnak minősítjük, és ha továbbra is ebben a szellemben módosítod a lapokat, irányelveink értelmében további figyelmeztetés nélkül blokkolni fogunk. Arra kérünk, hagyj fel mostani tevékenységeddel, és próbáld meg inkább javítani az enciklopédiát ahelyett, hogy mások munkáját igyekeznél tönkretenni. Előre is köszönjük. – Csigabiitt a házam 2016. január 15., 18:10 (CET)Válasz