Szerkesztővita:89.134.146.208

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bauer Ottó
[[Fájl:
Fájl:Bauer Ottó .jpg
|250px]]
Született1971. július 1. (52 éves)
Budapest
Elhunyt2017. december 30.
Budapest
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásakortárs műgyűjtő, nyomda tulajdonos
SablonWikidataSegítség


Bauer Ottó (Budapest, 1971. július 1. – Budapest, 2017. december 30.) kortárs műgyűjtő, SIREX Kortárs Művészeti Gyűjtemény alapítója, MONTBUD és a Bauer nyomda tulajdonosa








Életpálya[szerkesztés]

1971. július 1.-én született Budapesten , édesanya, Gáldi Éva  (1946. augusztus 9. - 1999. május 10.) foglalkozását tekintve tanárnő volt, aki 1973-tól a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium, majd 1980-tól Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola pedagógusaként dolgozott.

Édesapja Bauer Albert (1945. március 23.  - 1998. november 20.) aki az Ikarus gyár mérnökeként dolgozott, 1960-tól Szegeden, majd 1970-től Budapesten a gyár megszűnéséig.

Bauer Ottó fiatalon édesanya hatására érdeklődni kezd az irodalom és a művészetek (fotózás) iránt. Középiskolai tanulmányai alatt tökéletesen megtanul franciául illetve aktivan részt vesz a  budapesti éjszakai (házibulik). Már ekkor azt tervezi, hogy az érettségi után külföldre (nyugatra) fog utazni, ami ebben az időben megnyílt határoknak és a kétes eredetű üzleteinek (pl: nemzetközi vonatjegy hamisítás) köszönhetően egyre megvalósíthatóbbnak tűnik számára. Az érettségi után (1989-ben) előbb Párizsba majd Montréalba költözött, ahol egy nyomdában kezdett el dolgozni. Később, 1994-ben megalapítja GRANIT majd MONTBUD névre átkeresztelt nyomdát, amely 1997-re Montréal egyik legfoglalkoztatottabb nyomdája lett. 1998-ban édesapja halálát követően Magyarországra utazik. Egy évre rá édesanya betegsége miatt úgy dönt,  hogy haza költözik Budapestre. Ahol 1999-ben  megalapítja a MONTBUD leányvállalatát a Bauer nyomdát, amely a versenyképes árainak és a jó marketingjének köszönhetően hamar nagy sikereket ér el.

Bauer gyermekkora óta érdeklődik a képzőművészet iránt. A fiatal nyomdatulajdonos a kilencvenes évek közepén kezdett el a kortárs műgyűjtés gondolatával kacérkodni, idősebb mentora Jean Michel Johnson (egykori munkaadója) javaslatára. Ekkortól a Montréali művészeti események állandó látogatója lesz. Azonban az  első művét csak 1998-ban vásárolja meg. Bauer Ottó úgy gondolta, hogy a magyarországi kortárs művészetet (kilencvenes évektől napjainkig), csak a neoavantgard és az új szenzibilitás alkotásain keresztül lehet értelmezni illetve elhelyezni egy elképzelt kelet-közép európai művészeti térképen. Ez az elképzelést tartotta szem előtt a műtárgy vásárlásai alkalmával illetve a későbbi gyűjteménye kiépítésénél. Bauer Ottó neve 2008-tól válik közismerté a művészvilágban, amikor megalapítja a SIREX Kortárs Művészeti Gyűjteményt, amely a neoavantgardtól a kortársig gyűjti a hazai illtve a régió kiemelkedő  képzőművészeti alkotásait. Ettől kezdve a SIREX gyűjtemény a magyarországi kortárs képzőművészet egyik legfontosabb “intézménye” lett.

A magyarországi politikai rendszer változások (2014) nagy hatással volt a hazai képzőművészeti világra. A nagy művészeti intézményekről átkerül a hangsúly a független, nonprofit galériák, artists run space-ek illetve a kereskedelmi galériák tevékenységére. A forprofit intézmények olyan feladatot is ellátnak ami a múzeumok feladata lenne, illetőleg a nonprofit független intézmények bizonyosulnak egyedüli lehetőségnek a pályakezdő képzőművészek bemutatkozására, kiállítására.

A 2015-ös OFF Biennále Budapest esemény sorozata lehetőséget adott az alulról jövő kezdeményezésekre épülő független művészeti intézmény rendszer kialakulására. Ennek hatására kezdte el kidolgozni Bauer Ottó azt az intézményi mecenatúra programot amit a második OFF Biennále alkalmáva hirdetett meg. A mecenatúra program a mindenkori győztese egy évig az intézmény fenntartásra elegendő összeget kap. Az első alkalommal (2017) meghirdetett pályázat győztese a PINCE volt.

Bauer Ottó 2017 december 30-án egy rövid lefolyású betegségben hunyt el.  

SIREX Kortárs Művészeti Gyűjtemény[szerkesztés]

2008-ban alapított kortárs képzőművészeti gyűjtemény. Amely a neoavantgardtól a kortársig gyűjti a hazai illtve a régió kiemelkedő  képzőművészeti alkotásait. Az gyűjtemény müködtetéséért SIREX alapítvány 10 fős kuratoríuma felelős.

Érdekesség[szerkesztés]

Anyai ági a nagyapja Gáldi Gábor az 1948-ban államosított Kispesti Gránit gyár  főmérnöke volt. Gáldi az '56-os eseményeken való részvétele miatt eltávolítottak pozíciójából, később az 1961-es enyhülést követően, a Nemzeti Galéria teremőrjeként dolgozott nyugdíjba vonulásáig.