Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Vegán életmód

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az összes háborúnak és népirtásnak az emberiség írott történelmében eddig körülbelül 619 millió ember esett áldozatul.

Jelenlegi életformánk mellett 5 nap alatt ölünk meg ennyi állatot. forrás http://uvearchives.wordpress.com/2011/02/20/killing-by-the-numbers/

~A vegán életmód kerüli minden állati eredetű termék fogyasztasát az alábbi okokból :

Az állatokat gazdasági szempontok alapján rendkivül kis helyen tartják, sosem mennek ki a szabadba, a bezártságtól félőrült állapotba kerülnek.Amikor megölik őket érzik a kés szúrását, és szörnyű haláltusát élnek m. Csak gondoljunk bele, hogy amikor elvágjuk a kezünket, milyen kellemetlen csípő érzést tapasztalunk. Vagy mennyire szörnyűlködünk ha azt haljuk, hogy valaki hidegvérrel leszúrt egy ártatlan embert. Hetekig zeng a media tőle. Eközben tudattalanul többmilliárd állat lemészárlására adunk megbízást évente, azzal a különbséggel, hogy a hentesekkel végeztetjük a piszkos munkát. Ugye kiakadunk, ha meghaljuk, hogy kínában kutyákat esznek? A különbség az állat fajtájában van, nem a szokásainkban.

Egyikünk sem született gyilkosnak, ezt a barbár szokást itt a földön tettük magunkévá mert azt gondoljuk ez a normális. 600 éve azt gondolták a fehérek, hogy joguk van fekete bőrű emberek tömegeit megfosztani szabadságjogaiktól és rabszolgasorba kényszeríteni őket. 70 éve néhányan azt gondolták , hogy joguk van héber és roma származású emberek millióit haláltáborokba küldeni, mert egy ,, alacsonyabb fajhoz " tartoznak, tehát kiírthatók, megkínozhatóak. 2014- ben kolletktíven cirka 6 milliárd ember azt gondolja, hogy ősi szokások miatt jogunk van megölni és elfogyasztani az állatokat, mert ez így normális, így szoktuk meg.
Nos, akkor ezzel a gondolatformával továbbélve, akár a középkori életkörülményeinkhez is visszatérhetünk ( pottyantós wc, havi 1* fürdés stb,esetleg ne járjunk iskolába mert nem kell mindenkinek írástudónak lennie, vagy dobjuk el a mobiltelefonokat, mert többezer éven keresztül az volt a normális, hogy nincs . :))
Az átlag ember azt mondja, dehát Isten azért adta az állatot!Isten azt mondta a 10 parancsolatban, hogy Ne ölj 
Na de a növények is éreznek ! Szegény répák ! Ez így van, a növények is éreznek, csak mivel nincs központi idegrendszerük nem érzékelik a fájdalmat. Siró paradicsomot még nem láttunk, de menekülő csirkét igen... Ezt úgy kell elképzelni,mint amikor levágunk egy darabot a bőrünkből fáj.  Ha levágunk egy tincset a hajunkból nem fáj. Az egyik kapcsolódik a központi idegrendszerhez ˙( * bőr - ezért érzünk fájdalmat ), a másik nem. 



Miért nem isznak a vegánok tejet ? Nem szeretik ? Dehogynem, nagyon is, körülbelül 15 féle tejet fogyasztanak, igaz ezek növényi alapanyagúak. Az állati eredetű tejet azért nem fogyasztják, mert a borjút szinte azonnal elveszik a tehéntől, hogy az üzletek polcaira kerülhessen a tehén kicsinye táplálására szánt tej. Erről bővebben : http://veganallatvedelem.blogspot.hu/2012/12/mi-baj-tejjel.html


Na és a méz ? Miért nem esznek a vegánok mézet, hiszen nem ölnek meg vele senkit? Mert 6 gramm virágpor összegyűjtéséhez egy méhnek egy hónapra van szüksége, ha napi 8 órát dolgozik. Azonfelül kevesen tudják, de a méz a méhecskék hányadéka. Mindenki számára fontos a szabadság, tiszteljünk meg más élőlényeket is a szabadság felemelő érzésével. Senki sem szeret félni, vagy bezárva lenni, más élőlény sem tartja kellemesnek .

  • Hús helyettesítése :
szójagranulátum darálthús helyett, szójakocka pörköltekhez.
tofu csirkemell ételek , rántotthusok helyettesítéséhez
szejtán pörköltekhez, sültekhez, grillezett husok helyett. 
  • Tej helyettesítése:

rizstej, szójatej, máktej, kókusztej, rozstej, banántej, rozstej, kesudió tej, zabtej,kölestej, mandulatej, diotej, mogyorótej, szezámtej.

  • Tojás helyettesítése:

Bioboltokban kapható tojáspótló por.
Süteményekbe:
2 evőkanál liszt
1.5 teáskanál étolaj
0.5 teáskanál sütőpor
3 evőkanál víz
Jól össze kell keverni, és azonnal felhasználni, mert a sütőpor 2 óra alatt tönkremegy.
Ez a mennyiség 1 tojásnak felel meg
Panírozás - bundázás Lisztből és tejből vagy vízből a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát keverünk, és ezt használjuk a felvert tojás helyett. vagy vízzel elkevert sárgaborsó- csicseri-, hüvelyesliszt (köles-,sárgaborsó-,lencse- és fehérbabliszt). Bioboltban kapható.Tojás helyett, kötőanyag ként nagyon jó lenmag (lenmagpehyel)+ víz.

Rántotta: tofuból készítik


Vegán receptblogok :

http://laveganista.blog.hu/2013/03/25/vegan_daralt_marhahus

http://www.fittnok.hu/category/receptek/foetelek

http://www.veganetelek.hu/

videóblog magyarul http://veganszepseg.blogspot.hu/