Szerkesztő:Történelem p/Pszkov ostroma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pszkov ostroma
Pszkov ostroma (Borisz Csorikov, 1836)
Pszkov ostroma (Borisz Csorikov, 1836)

KonfliktusLivóniai háború
Időpont1581. szeptember 8. - 1582. február 4.
HelyszínPszkov, Oroszország
Eredmény
Szemben álló felek
 Lengyelország-Litvánia
 Erdélyi Fejedelemség
külföldi zsoldosok
 Orosz Birodalom
Parancsnokok
Báthory István
Jan Zamoyski
Ivan Sujszkij
Szemben álló erők
27 000 fő
4000 kozák
16 000 fő

Pszkov ostroma Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király harmadik livóniai hadjáratának és magának a livóniai háborúnak az egyik legnagyobb összecsapása volt, mely során a lengyel király hadai ostrom alá vették az Ivan Sujszkij herceg által védett Pszkov városát. A város ellen a tél kezdetekor indult meg az ostrom, amely ritkaság számba ment a zord éghajaltú Oroszországban, ahol a téli hadviselés meglehetősen ritkán fordult elő. A lengyelek kevés ostromágyúval rendelkeztek, aminek ellenére komoly károkat okoztak a bástyákban, majd az ostromló erők több rohamot is indítottak a vár elfoglalására. A rohamokkal nem sikerült megtörni a védőket, aki továbbra is kitartottak, s a zord téli hónapok beköszöntésével a lengyel-magyar csapatok többször beszüntették-és megújították az ostromot, de a várost folyamatosan körülzárva tartották.

A város ostromának a tárgyalóasztalon vetettek véget jama zapolski béke 1582. január 15-ei megkötésével, melyben IV. Iván orosz cár többek közt lemondott Livóniáról a lengyelek javára, véget vetve a Livóniáért 1558-óta tartó lengyel-orosz ellenségeskedésnek.

Előzmények[szerkesztés]

Szemben álló erők[szerkesztés]

Lengyel-litván erők[szerkesztés]

Pskov orosz védőserege[szerkesztés]

A város védőserege Báthory csapatainak megérkezésekor 2500 sztrelecből, ezer lovasból és ötszáz kozákból állt, akikhez még körülbelül 12 000 főnyi felfegyverzett lakos csatlakozott, így a védősereg teljes létszáma elérte a tizenhatezer főt. Ezeket az adatokat elfogott orosz katonáktól tudjuk, de vannak olyan orosz történészek, akik a védősereg létszámát huszonötezer főre teszik, a lengyel ostromlók lészámát pedig harmincötezerre vagy ötvenezer fősre is teszik.

A védők parancsnoka egy orosz főnemes, Ivan Sujszkij volt, akinek az irányításával már jóval az ostrom megkezdését megelőzően elindultak az előkészítő intézkedések, a falakat a gyengébb pontokon gerendákkal és földhányásokkal erősítették meg, továbbá felégették az elővárost.

Az ostrom[szerkesztés]

Következmények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]