Szerkesztő:Szalakóta/archivum6

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Archív[szerkesztés]

archívum archívumA

archívum2 archívum2A

archívum3 archívum3A

archívum4 archívum4A

archívum5 archívum5A

archívum6 archívum6A

Hasznos[szerkesztés]

Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Szalakóta/archivum6!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Tahdita+Streit... 2008. április 6., 21:46 (CEST)

A tudakozó sablonjai[szerkesztés]

A figyelmedbe ajánlom, hogy van néhány válaszadó sablonunk itt: Kategória:Tudakozó. Köztük ez is: {{leona}}(?). Karmelaposta 2008. május 4., 23:58 (CEST)
Ez lesz belőle:

Ez az egyik leona rejtvény. Ne vedd rossz néven, de ez itt nem egy rejtvényfejtő fórum, hanem az enciklopédia olvasószolgálata. Akkor kívánunk segítséget nyújtani, ha egy adott cikkből hiányzik valamilyen, az enciklopédiába illő információ, vagy ha valakinek segítség kell ahhoz, hogy megtalálja, melyik cikk illetékes egy idevaló témakörben. Éppoly kevéssé vállaljuk a rejtvények megfejtését, mint a házifeladatok megoldását.
Ha mástól várod a megfejtést, nem pedig magad akarsz azután kutatni, akkor a választ keresd inkább a leona fórumán, a spoilerek között.
Jó szórakozást kívánunk!

Köszönöm. Szalakóta vita 2008. május 5., 21:34 (CEST)

Re: Ubuntu[szerkesztés]

Szervusz, Szalakóta!
Mivel nem vagyok szakember, ezért kérlek, hogy minden állításomat kétséggel fogadd.
Az Ubuntu éppen ráfér egy CD-re. A telepítés ideje alig fél óra, kérdés nagyon kevés van. A hardver-igény minimális, egy P4-es gép és 512 MB memória elég neki, a partíció mérete inkább 10-14 GB legyen, mint 4.

Az internet beállítása is egyszerű (ennek ellenére a tudatlanságom miatt először zavarba kerültem). A program kéri, hogy adj egy felhasználói nevet és egy jelszót. Kér még egy szolgáltatót, a különböző opciók közül kell kiválasztani a megfelelőt, nálam mobil van: vodafone (előf.). A jobb felső sarokban van az értesítési terület, az internet ábrájának piros x-ére klikkelve kijelölöd a hálózatot, a bal felső sarokban az Alkalmazások legördülő menüjéből kiválasztod a böngészőt.

A program alapesetben nem képes zenét és videót lejátszani, de ha fent vagy a neten, megkeresi és letölti a szükséges programokat, ezt install után azonnal használhatod. Még nem néztem szét a programban, de iszonyú gyors, az internet egy pillanat alatt bejön.

Kapásból ennyit tudok írni, nézd el a rossz minőséget és a minimálist sem elérő mennyiséget, kérlek.

Linkek:

http://www.ubuntu.com
http://www.ubuntu.hu
http://ubuntulinux.buzz.hu/categories/Ubuntu/
http://phoenix_art.wps4.info/
http://szabilinux.hu/index.html
http://szabilinux.hu/linuxprog/LinuxProg-0.1.pdf
http://sugo.ubuntu.hu/

Üdvözlettel: – Ronastudor a sznob 2009. július 30., 11:05 (CEST)

Az előző folytatása[szerkesztés]

Szia, Szalakóta!

Mint fordító, megérdemelnéd a csillagot. Ilyen cikket lefordítani a magamfajta emberkének felérne egy szakdolgozattal. Nehogy félreérts, mindig tiszteltem és most is tisztelem a matekos nőket (matematikus, matek szakos, építész/építő/gépész/stb. mérnök). Kevés van belőletek.

Lássuk a problémát: Valószínűleg fekvő géped van. A csavarok kihúzva, ez rendben. A tetőlemez a gép elején szokott beakadni, főleg felül. Feszegetni nem illik, mert a gép is nőből van (folyton bosszúságot okoz). Ha nem megy, vigyétek el egy szaküzletbe, ott szétszedik és szakszerűen ki is tisztítják (mindegy, hogy Te tegnap megtetted, ők másként látják a gépet).

A lényeg: 128 MB memória szerintem ma már szinte semmire sem elég. Ha Budapesten élsz, a bontókban kapsz modulokat, pl. a Klauzál térhez nagyon közel, a Wesselényi u. felől vagy a Nagy Diófa-, vagy a Nyár utcáról lehet bemenni (40-50 m. különbség). Ha sikerül szétkapni a gépet, felírod a memória típusát - vagy kiemeled a modult és elviszed - és legalább 384, de inkább 516 MB-ra bővítsd, ezzel már minden program vidámabban fut. Van (?) még bontó a Vadász utcában és a Kálvin téren és néhány más helyen is.

Az fvwm-et nem ismerem, de azt tudom, hogy kis memóriaigénye van. Ha valamit elfelejtettél volna vele kapcsolatban, alul lesz két link. (Ugye nem sértődsz meg emiatt?)

Gondolom a cpu legalább 500 MHz-es, de ha 733-as, vagy valahol a kettő között, az már elég. (A kislányom, Moony gépe 733 MHz/384 MB, vígan internetezik vele.)

Az Ubuntu telepítés előtt cserepartíciót kér, de nem ragaszkodik hozzá túl szigorúan. Könnyű a telepítés, kérdés alig van.

Az ígért linkek: [1] és [2]

Megismétlem a múltkorit: nem vagyok szakember, fenntartásokkal kezeld, amit írok, de bármiben szívesen segítek.

Üdvözlettel:– Ronastudor a sznob 2009. július 31., 18:18 (CEST)

Kellemes ünnepeket![szerkesztés]

Szép a fenyő télen-nyáron,
sose lepi dermedt álom:
míg az ágán jég szikrázik,
üde zöldje csak pompázik.

Nagykarácsony immár eljő,
érkezik az új esztendő.
Míg a mező dermed, fázik,
a zöld fenyves csak pompázik.
Weöres Sándor: Szép a fenyő

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok! Istvánka posta 2010. december 23., 15:22 (CET)
Szia! Nagyon kellemes ünnepeket, és boldog újévet kívánok Neked, és szeretteidnek! Tambo vita 2010. december 23., 18:56 (CET)
Békés, boldog karácsonyt! Ronastudor a sznob 2010. december 24., 08:05 (CET)


Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok! DenesFeri vita 2010. december 24., 12:20 (CET)

Boldog Karácsonyt! Csigabiitt a házam 2010. december 24., 17:01 (CET)

Köszi, boldog Karácsonyt neked is! – Villanueva vita 2010. december 24., 17:45 (CET)

Nagyon köszönöm, hasonló jókat kívánok én is! :-) Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2010. december 24., 17:45 (CET)


Fehér Karácsonyra ébredjen a reggel!
Teljen el a szív forró szeretettel.
Váljék az álmokból valóság.
Teljesüljön most a legmélyebb kívánság..

Vegyen körül szeretet most téged
és töltse ki az egész évet.
Január elsején ez erősebbé váljon.
Az új évre már csak ezt kívánom.

Nagy László Zsolt: Karácsonyra

Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok! Hungarikusz Firkász Vitalapus 2010. december 24., 18:13 (CET)

Köszönöm szépem, kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok én is! – Pagonyfoxhole 2010. december 24., 18:35 (CET)

Köszönöm szépen a jókívánságaid. Én is Kívánok Áldott Békés Karácsonyt Neked és Szeretteidnek! Andrew69. 2010. december 24., 20:06 (CET)

Köszönöm és boldog, békés karácsonyt és boldog új évet kívánok én is! VC-süzenet 2010. december 24., 20:26 (CET)

Boldog Karácsonyt és sikerekben, bodogságban és egészségben gazdag Új Évet! – Texaner vita 2010. december 24., 20:30 (CET)

Boldog Karácsonyt és Békés Ünnepeket kívánok én is Neked! :-)eLVe kedvesS(z)avak 2010. december 24., 21:31 (CET)

Köszönöm, neked is! :-)Mex plática 2010. december 24., 22:36 (CET)

Köszönöm a jókívánságokat és én is minden jót, egészséget és további sikeres szerkesztéseket kívánok – Elkágyé vita 2010. december 24., 22:49 (CET)

Kedves Szalakóta, nagyon boldog karácsonyt és szerencsés új esztendőt kívánok Neked!VadszederkeMágika 2010. december 24., 23:08 (CET)

További kellemes ünnepeket kívánok. Szép a Stille Nacht, finom a beigli és a családi együttlét:-) – Mártiforrás 2010. december 25., 02:25 (CET)

Köszönöm, boldog ünnepeket és jó egészséget kívánok én is Neked! Ogodej vitalap 2010. december 25., 09:47 (CET)

Köszönöm! DenesFeri vita 2010. december 25., 10:38 (CET)

Szia! Köszönöm szépen. Neked is nagyon boldog karácsonyt és boldog új évet! – Krisztavita 2010. december 25., 19:00 (CET)

Karácsony[szerkesztés]

Boldog új évet, örömteli és nyugalmas karácsonyt kívánok neked! (Az augusztusi üzenet lassacskán elveszti az aktualitását a vitalapod tetején :) – Karmela üzenőlap 2010. december 25., 17:41 (CET)

Kedves Szalakóta, köszönöm a jókívánságokat és én is hasonló jókat, jó egészséget, sikeres és boldog új évet kívánok. – Elkágyé vita 2010. december 26., 14:04 (CET)

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok!Kossuthzsuzsa vita 2010. december 26., 22:52 (CET)


Szia! Bocsánat, csak most vettem észre a jókívánságokat, köszönöm szépen. én már csak boldog új évet tudok kívánni. :) SL vita 2011. január 1., 16:30 (CET)

Wikipédia:Az év szócikke[szerkesztés]

Szia! Arra szeretnélek kérni, hogy van időd, nézz rá kérlek az Wikipédia:Az év szócikke jelölések között a Matematika kategóriában jelölt szócikkekre. Az átlagos kiemelt szócikkekhez képest ezek viszonylag rövidek, de ha szakmai szemmel úgy látod, hogy az adott témában ennyi az annyi, akkor rendben van. Ha viszont kevés az adott témában, akkor ki kell vennünk őket az év szócikke jelöltek közül. Köszönöm előre is. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. január 10., 15:09 (CET)

Arra az esetre, ha kivennék őket, vagy ha majd véget ér a szavazás:
Szalakóta vita 2011. január 11., 18:43 (CET)

Vagyis a témakörben sem ütik meg a kiemelt szintet? - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. január 11., 21:26 (CET)

Köszönöm a segítséged! - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. január 12., 20:04 (CET)

Mél[szerkesztés]

Önnek pár napja volt egy ímélje. Átment-e? :) – eLVe kedvesS(z)avak 2011. január 15., 18:11 (CET)

Oké! :) – eLVe kedvesS(z)avak 2011. január 17., 20:51 (CET)

Mélt kaptál ismét. Pillants rá. :) – eLVe kedvesS(z)avak 2011. január 20., 17:55 (CET)

Klein-csoport[szerkesztés]

„A Klein-csoport a 11 négy elemű gyűrű közül 8 additív csoportja.”

Ennek szívesen utánaolvasnék, ha tudsz adni forrást.

Köszönöm,

Malatinszky vita 2011. január 22., 19:38 (CET)

Ez már történelem[szerkesztés]

A Wikipédia Legérdekesebb Szerkesztője 2009
...2009-ben, a Magyar Wikipédia történetében először, te nyerted meg ezt a díjat? Perfectmisside írj! 2011. január 26., 20:43 (CET)

A Wikipédia:Érdekességek oldalra 2009-ben gyűjtött, 96 darab izgalmas, olvasócsalogató érdekességért adományozom neked ezt a díjat. A díj az adott évben legtöbb érdekességet begyűjtő szerkesztőnek jár, és többször is elnyerhető! :-)Perfectmisside írj! 2011. január 26., 20:43 (CET)

Gratula! – Istvánka posta 2011. január 31., 17:04 (CET)

Megköszönném, ha átlátnám a vitalapod. Szalakóta vita 2011. január 31., 17:10 (CET)

csonkok[szerkesztés]

köszi, hogy írtál :D Ha itt nem is vagyok, a wikiszótárban ezerrel dolgozom :D Szajci pošta 2011. január 31., 20:28 (CET)

ajándék[szerkesztés]

Szia Szalakóta!

Ezt a vicces verset, ünnepek nélkül, ajándékba küldtem neked.

Üdv. – Vakondka vita 2011. február 4., 06:33 (CET)

Magyar bárdok
Orbán király, magyar király
Léptet fakó lován:
Hadd látom, úgymond, mennyit ér
A magyar tartomány.
Van itt folyó és földje is jó!
A házelnök már Kövér!
Használt a sok győzködés:
S, hogy mindig többet ígér!
Teremni fog munkahely!
Több mint egy millió!
Mindenkinek lesz kenyér;
S nem lesz földönfutó!
S a nép, az istenadta nép, boldog
Hisz' nem sejti a bajt!
Mint a barom, lagymatagon,
Némán fejet hajt.
Felség! Már van koronád,
Az Országházban vár!
Király vagy! A legnagyobb!
Hízelgett S. Pál.
Sch-mitt szeretnél kérni
Tőlem "kedves" Pál?
Tette fel a kérdést
Az újdonsült király.
Felség! Posztot! Elnökit!
Nekem az dukál!
Mondá roppant szerényen
Az elnökjelölt Pál.
Orbán király, Isten király
Léptet narancs lován:
S felsejlik pár apró ránc
Királyi homlokán.
Sinatra piano a bár neve,
Hol aznap este szállt;
H. Krisztián a bár ura,
Vendégli a királyt.
Vadat és halat, s mi jó falat
Szem-szájnak ingere,
Sürgő csoport, száz szolga hord,
Hogy majd megszakad bele.
A talpnyaló had hangulata
Tetőfokra vált,
Egyszer csak az új király
Emígyen kiált!
Ti urak, ti hölgyek! Hát senkinél
Sem koccan értem pohár?
Ti urak, ti hölgyek!... ti hun ebek!
Hát ne éljen a király?
Ti urak! Ti hölgyek! Hitvány ebek!
Nekem több hála jár!
Hol van ki zengi tetteim?
Kérdi az új király.
S a nép, az istenverte nép, boldog,
Nem tudja rá mi vár;
Ordít mint a vadbarom!
Éljen Orbán király!


Akkor szívesen.

Vakondka vita 2011. február 4., 15:22 (CET)

( szerző : ismeretlen )

p-adikus számok[szerkesztés]

Szia,

Erre a cikkre rátettem egy {{kisbetűscím}}(?) sablont, mert nagy P-vel olyan hülyén néz ki. Ha nem értesz egyet, vond vissza nyugodtan.

Malatinszky vita 2011. február 11., 23:33 (CET)

Hosszúszárnyú bálna[szerkesztés]

Szia! A hosszúszárnyú bálna felkerült a munkapadra. Ha tetszik, akkor szavazz reája. Üdv. DenesFeri vita 2011. március 2., 11:43 (CET)

Az év szócikke 2010[szerkesztés]

Az év szócikke 2010
A 2010-es "Az év szócikke" versenyen Enigma (gép) című szócikked a műszaki és alkalmazott tudományok kategóriában az első helyezést érte el! Gratulálunk! RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. március 2., 20:50 (CET)

minden szakaszban ref kell, kivéve a bevezetést[szerkesztés]

Köszönöm. Ezt eddig nem tudtam. Nem ártana publikussá tenni--Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 12., 13:23 (CET)

Köszönöm. Átnézem mégegyszer az egész kiemelt cikkekkel kapcsolatos anyagot. --Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 13., 14:48 (CET)

végtelen majmok[szerkesztés]

Szia! Bocsi, hogy beleszólok, de a valódi majmok szakaszban feltételes módban fordítottad a kijelentő módú utolsó mondatot. A kísérlet védelmezője pont azt akarja mondani, hogy a majmok nem véletlenszám-generátorok, hanem, az, hogy látták billentyűleütésük eredményét, befolyásolta őket. „Volt benne némi szándékosság ”. A vitalapra viszont egy komoly kérdést írtam, én nem tudtam kiszámítani. Csigabiitt a házam 2011. március 16., 12:03 (CET)

Királyné[szerkesztés]

Szia! Elkezdtem a hivatkozásokat sminkelni, de a 10-essel gondom van. Az igazándiból lábjegyzet, de ahhoz is kellene hivatkozás, ha már ilyen ellentmondást fedeztél fel. Azt hiszem, mindkét könyvnek van forrássablonja, de az oldalszám, kötetszám, stb. kellene hozzá. (Közben rájöttem, bocsánat!) A többivel még ügyködöm egy darabig. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. március 31., 19:57 (CEST)

Ha minden igaz, készen van. Vess rá légyszi egy pillantást (vagy kettőt, de mindenképpen hosszabbat), és ha a webes hivatkozásokat mégis inkább a Külső hivatkozások szakaszba kéred, szólj, és átteszem őket. Bár nem egészen vagyok képben ezzel, de szerintem akár az Irodalom szakaszban is lehetne, elvégre a legtöbb írott mű elektronikus formája, vagy nem? A lényeg: ha valamit módosítani kell, szólj, és jövök segíteni! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. március 31., 21:00 (CEST)

Ne haragudj, de nem gondoltam, hogy ez a cikk kiemelésin van. Nagyon el vannak benne tolódva az arányok, és olyan félbehagyott az egész. Örömmel segítek, ha tudok, de ez a cikk a jelenlegi állapotában nem érett szerintem még a kiemelésre. Mellesleg nagyon igaz az is, amit azt hiszem Ivanhoe tett szóvá: az idézetek és a magyarázatok aránytalanok a bulvár szakaszban – és azért ezt a csúf szót használom, mert a tartalmi kiegyensúlyozatlanság miatt ez a rész túl nagy hangsúlyt kap, és a házasságtörés kérdését bulvárossá teszi. Nagyon sajnálom, ha ezzel esetleg megbántottalak, de talán többet segít, ha őszinte vagyok... :/ --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. április 1., 00:10 (CEST)

Ezt a megfogalmazást már a munkalapon is valamiféle keserű túlzásnak tartottam, de az tény számomra, hogy a cikken még jócskán kellene alakítani. Amúgy, ha ez dilettantizmus, hát ilyen dilettánsokkal legyen tele a világ! :) --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. április 1., 08:04 (CEST)

Kedves Szalakóta! Tudom, hogy meglehetősen nehéz ilyenkor a döntés, ezért külön fontosnak tartom, hogy megköszönjem a bölcs mérlegelésedet, és tettedet. A cikk alapvetően jó, Peadar szerintem valamiféle sértettségből kifolyólag túl szigorú vele – ugyanakkor határozottan érezhető, hogy nagyon nincs készen. (Túl azon a szinten, ahogyan a Wikipédia-cikkek soha sincsenek készen…) Nagyon fontos cikknek tartom, úgyhogy igen hasznos lenne, ha akár őt sikerülne rávenni, hogy befejezze és az elvárható minőségre hozza (mert kétségbevonhatatlan, hogy rengeteg aprólékos munkája fekszik benne), vagy valaki más, a korban jártas, a forrásokkal tisztában lévő szerktárs befejezné, és akár ki is emeltetné. Az, hogy Peadar dilettánsoknak aposztrofál minket, az én értelmezésemben nem annyira minket minősít, hanem azt, ahogyan ő a kiemelési eljárást félreérti: az ismeretanyag megmérettetésének véli, holott a kiemelés valójában az ismeretek átadása módjának egységességét, az általános formai és érthetőségi kritériumokat értékeli. Nagy kár, ha ez számára a tartalmi kompetenciája elleni támadásnak minősül, de nem tudom, hogy mit lehetne tenni azért, hogy jobb belátásra térjen. Te viszont tiszteletre méltó higgadtságot és felelősségteljes hozzáállást mutattál, és úgy vélem, hogy minden érintett szerktárs nevében is teszem, amikor megköszönöm. Köszönöm Neked! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. április 4., 22:19 (CEST)

Wikiszülinap[szerkesztés]

3. wikiszületésnapod alkalmából, szeretettel --Hkoala 2011. április 1., 07:55 (CEST)

Szia! Még sok boldog wikiszülinapot kívánok! Tambo vita 2011. április 1., 07:03 (CEST)

  • Csatlakozva Tambóhoz, én is sok-sok boldog Wikiszülinapot kívánok! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. április 1., 08:05 (CEST)

Én most csak egy boldog Wikiszülinapot kívánok, de remélem, még sokszor megismételhetem. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. április 1., 08:11 (CEST)

Boldog wikiszülinapot kívánok én is! - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. április 1., 12:00 (CEST)

Én is Boldog Wikiszülinapot kívánok, és még sok-sok ilyet! :) --eLVe kedvesS(z)avak 2011. április 1., 17:18 (CEST)

re Sáv[szerkesztés]

Szia! Nemnemnemnem, nem lépek le! :) A haifai Wikimániáig hátralévő időt. --eLVe kedvesS(z)avak 2011. április 2., 15:10 (CEST)