Szerkesztő:Szabo Tamas/jobbwikikata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sok fontos, vagy egykor fontosnak tartott apróságot őrizgetek még Word dokumentumok formájában, valószínűleg nem fognak felkerülni ide, mivel

nem szeretném ezeket az érdekességeket szavazási, törlési és egyéb támadási procedúrák céltáblájaként látni. Majd ha lesz egyszer egy jobb wiki, talán... Kata 2007. március 25

Petőfi

a német lexikonban. Tulajdonképpen most kezdem kapisgálni az összefüggéseket, amit kissé hosszasan taglaltál - mivel most sikerült addig eljutnom, hogy ránézzek arra a bizonyos lexikonlinkre és le is tudjam tölteni. Egyelőre úgy tűnik a hagyományos papírlexikonokban 2 féle nagyon rövid cikk létezik: 1. ) ami azért rövid, mert a) eddig még keveset tudtak róla, senki nem méltatta figyelemre, estelegesen nem tartották jelentősnek. 2) ami redirektekkel a netes lexikonban megoldható. Ajánlom neked tanulmányozásra a román wikipédia magyar írókról szóló majd 200 részes sorozatát. Az még durvább, mint a régi papírlexikon. Egy bot egyszerűen végigment az egész kategórián és beírta, hogy XY magyar költő, csonk. No, ebből van 200-300 db. Amúgy valószínűleg egyiknek sem lesz folytatása és nagyon sok csonk marad még sok évig.

Egy tanulságos eset: Tavaly tavasszal, nem tudván, hogyan is essek neki a világirodalmi hiányosságaink felkutatásának, alkottam mintegy kiindulásképpen egy sorozatot. ld. Svéd írók, költők listája, Horvát írók, költők listája, Olasz írók, költők listája stb. De még az ismeretlenebbnél ismeretlenebbnek tűnő cseh kortárs írók százait is egyenként begépeltem. Meg ne súgjam, napjaim mentek rá... A piros linkek megmutatták, mekkora hiány van, s mi az, ami akárcsak 2 sor erejéig is, de azért elkelne a magyar wikibe, hiszen nyilvánvaló, hogy a több mint 14 kötetes Világirodalmi Lexikont egymagam életem végéig sem tudnám ide begépelni, de még 10 ember sem, (na főleg nem majd ingyen és rugdosások közepette). Aztán távoztam egy másik országba, ahol 6 hónapig nem volt internet elérhetőségem. No: megjöttem tehát október végén és addigra kitakarították szorgos kezek a neveket belőle, mondván: "ezeknek az alkotóknak a műve nincs lefordítva magyarra, így valószínűleg nem jelentősek!" (Hozzáteszem, kiválló wikipédisssssták voltak.) Blablaballala. Ki dönti el az óriási könyvpiacon, holnap mit fognak majd lefordítani magyarra! Ki dönti el, ki a jelentős annyira, hogy megfeleljen a lexikonban szereplés követelményeinek!? Azóta kb. fél éven keresztül egy hasznos sort sem írtam, otthagytam az egész irodalom kategóriát, szőröstül bőröstül. Elment tőle a kedvem, egyszerűen elvették. (Aztán rájöttem, senki nem fogja megírni őket, mert szinte senkit nem érdekelnek a mai világban ezek a számunkra ismeretlen nevek! De ez már egy másik történet!)

Amúgy, igenis csúfolódás eredményeként került fel a wikire: Feljegyzések az egérlyukból (Dosztojevszkij), Fantáziadarabok Callott modorában (E.T.A. Hoffmann), Pitti-palota (Firenze) - erre emlékszem, mert ezeket én mentettem meg, de megnézheted, ellenőrizheted a laptörténetben is. Ám megkérdezheted Alenshát, milyen sok halálraítélt cikket mentett meg, neki sokkal több példája van rá. Ki volt? Az IP címek nem mondanak semmit, de lehettek akár egyszer már elűzött anonok is, akik odavágták, hogy "nézzétek, milyen lexikon az, amiben még ezek a fontosnak tűnő "dolgok" (mert vegyes) sem szerepelnek".

Sok fontos, vagy egykor fontosnak tartott apróságot őrizgetek még Word dokumentumok formájában, valószínűleg nem fognak felkerülni ide, mivel nem szeretném ezeket az érdekességeket szavazási, törlési és egyéb támadási procedúrák céltáblájaként látni. Majd ha lesz egyszer egy jobb wiki, talán... Kata 2007. március 25., 09:30 (CEST)