Szerkesztő:Raczrobert/Tantra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Linga és Yoni

Tantra (Szanszkrit तन्त्र „szövet, kontinuitás, összefüggés“) az indiai vallásfilozófia egy áramlata, eredetileg a hinduizmus misztikus formája volt, majd később a buddhizmusba (vö. Vajrayana) is beolvadt (főleg az északi Mahayana-hagyományon belül). A tantra eredete a Kr.u. második századra tehető, a tan teljes formájában azonban legkorábban csak a Kr. u. 7./8. századtól létezik. A buddhizmusban a tantrayana fogalomról szokásos beszélni (Tantrayāna azaz „kocsi a Tantra-szövegekhez“). A tantra szó gyökere a Szanszkrit tan (tágít) szó. A tantrizmus jelent így mindent átfogó tudást illetve a tudás kitágítását. A tantrizmus a kundalini tanok és a csakrákról szóló tanok eredete. A tantra tanítása szerint minden élőlény ezen energia megvalósulása, és a minket körülvevő dolgok ugyanazon tudat termékei, amelyek folyamatosan különböző módokon mutatkoznak meg.

A tan[szerkesztés]

A tantrizmus olyan felismeréstan, amelynek alapja a relatív és abszolút dolgok elválaszthatatlansága. A tantrizmus hangsúlyozza a abszolút és jelenségbeli valóság azonosságát. A tantrizmus lényege, hogy a gyakorló eggyé váljon a abszolúttal és felismerje a legmagasabb valóságot. Az a feltételezés, hogy ez a valóság energiatermészetű és a mikro- és makrokozmosz elválaszthatatlanul össze vannak szövődve, a tantrizmus szerint a külső cselekvések, tettek véghezvisz/teljesít/elvégez mint belső állapotok tükre. Mivel a tantra tanai szerint a szellemet és az anyagot nem lehet teljesen különválasztottnak tekinteni, a hinduizmusban a tantrizmus pozitívan hangsúlyozza az e világi életet és örömöket, segíti az önmegvalósítást.

Forrás[szerkesztés]

  • Norbu, Chögyal Namkhai (1999). The Crystal and The Way of Light: Sutra, Tantra and Dzogchen. Snow Lion Publications. ISBN 1559391359.
  • Saraswati, Swami Satyananda (2000). Sure Ways to Self Realization. Yoga Publications Trust. ISBN 8185787417.
  • Dr. Joachim Reinelt: Das grosse Kundalini-Buch. Kundalini-Erfahrungen. Aquamarin-Verlag, Grafing 2006, ISBN 978-3-89427-315-6.
  • Helmut Uhlig: Das Leben als kosmisches Fest. Magische Welt des Tantrismus. Verlag Lübbe, Bergisch Gladbach 1998, ISBN 978-3-7857-0952-8.