Szerkesztő:Poseen Ka/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Turing egy 1982-ben Ric Holt és James Cordy által kifejlesztett, majd a kanadai Toronto-i egyetem által továbbfejlesztett Pascal típusú programozási nyelv. A Turing az Euclid, a Pascal, illetve az SP/k nyelvek leszármazottja. Jellemző rá a letisztult szintaktika és a precíz gépfüggetlen szemantika.

Az angol tudós, Alan Turing után elnevezett nyelvet elsősorban oktatási célra használják gimnáziumokban és egyetemeken. Két másik változata is létezik: Objektum-Orientált Turing és egy rendszerprogramozásra kifejlesztett variánsa, a Turing Plus. 2001 szeptemberében az "Objektum-Orientált Turing-ot" Turingra, az eredeti Turing-ot pedig "Classing Turing"-ra keresztelték át. A Turing támogatását már megszüntette a Holt Software Associates. Jelenleg a Microsoft Windows az egyetlen támogatott platform.

2007 novemberében a Turing - ami eredetileg kereskedelmi programozási nyelv volt - freeware lett, amely személyes, kereskedelmi illetve oktatási célokra is ingyenesen letölthető.[1][2]

A Turing-ot fejlesztő Holt Software Associates azóta beszüntette működését. Az nem tiszta, hogy a Turing-ot még mindig fejlesztik-e, de 2007 november 25.-e óta nem volt új kiadás.

Szintaxis[szerkesztés]

A Turing-ot úgy tervezték, hogy egy nagyon egyszerű, olvasható, intuitív szintaxisa legyen. Itt egy teljes Hello World+ program Turing nyelven szintaxis kiemeléssel:

put "Hello World!"

A Turing nem használ pontosvesszőket és zárójeleket, ehelyett explicit végjelzéseket használ a legtöbb nyelvi konstrukcióhoz, illetve deklarációs rész bárhova kerülhet. A következő példa bemutatja, hogy definiálunk és használunk egy rekurzív függvényt a faktoriális meghatározásához.

 % Meghatározza a bevitt szám faktoriálisát.
 
 function factorial (n: int) : real
      if n = 0 then
           result 1
      else
           result n * factorial (n - 1)
      end if
 end factorial
 
 var n: int
 loop
      put "Kerem irjon be egy szamot: " ..
      get n
      exit when n > 0
      put "A számnak nem negatív egész számnak kell lennie."
 end loop
 
 put "A faktoralisa a(z) ", n, " számnak a(z) ", factorial (n)

Nyílt implementációk[szerkesztés]

Jelenleg két nyílt alternatív implementációja van a Turingnak: a TPlus, egy natív fordító a konkurensrendszer-programozói változathoz Turing Plus, illetve az új, még fejlesztés alatt álló OpenT. Az eredeti teljes Holt Software féle Turing-implementáció nyílt forrásúvá tétele már folyamatban van.

TPlus[szerkesztés]

TPlus is an open-source implementation of original (non-OO) Turing with systems programming extensions developed at the University of Toronto and ported to Linux, Solaris and Mac OS X at Queen's University in the late 1990s. TPlus implements Turing+ (Turing Plus), a concurrent systems programming language based the original Turing programming language. Some, but not all, of the features of Turing Plus were eventually subsumed into the present Object-Oriented Turing language. Turing Plus extends original Turing with processes and monitors (as specified by C.A.R. Hoare) as well as language constructs needed for systems programming such as binary input-output, separate compilation, variables at absolute addresses, type converters and other features.

A TPlus egy nyíltforrású implementációja az eredeti (nem objektum-orientált) Turing-nak rendszerprogramozói kiterjesztéssel, melyet a Toronto-i Egyetemen fejlesztettek és portoltak Linux-ra, Solaris-ra és MaxOS X-re.

OpenT[szerkesztés]

OpenT is an open-source language, compiler, and IDE being developed by the members of the dTeam of Computer Science Canada. It shares many similarities with Turing, and is fully backwards compatible with it. OpenT was originally begun to avoid the proprietary nature of Turing, although the original complete Holt Software Turing implementation is currently being transferred to open source.

Támogatás[szerkesztés]

There is a lack of support for Turing on the Internet due to its narrow range of users (mostly Ontario high school students). There are, however, a few websites that offer support and tutorials.

  • Computer Science Canada - This page features tutorials, games, programs, message boards and the option for visitors to post their turing related programs on the site.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Holt Software Associates Home Page, 2008. január 1. (Hozzáférés: 2010. április 10.)
  2. Holt Software Associates Home Page (old), 2007. november 25. (Hozzáférés: 2010. április 10.)

Referenciák[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

A magyar Wikikönyvekben
további információk találhatók
Turing témában.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Sablon:FOLDOC

[[Category:Articles with example code]] [[Category:Educational programming languages]] [[Category:Structured programming languages]] [[Category:Algol programming language family]]