Szerkesztő:Orion 8/csillnév

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A csillagászati témájú kifejezések, ezen belül a bolygók, holdak, más kozmikus objektumok neveinek írásmódja nyelvenként eltérő, de a magyar nyelvű irodalmon belül sem egységes.


Ez a szócikk összefoglalja a témában leginkább mértékadónak tekinthető források szabályait, javaslatait és példáit. Az első fejezet az összesített eredményt mutatja be, utána következnek a forrásokból származó kiemelések vagy szó szerinti idézetek, amelyekre az összesítés épül, és további, itt nem tárgyalt esetekre adhatnak támpontot.

Összesített szabályok[szerkesztés]

Az égitestek, kozmikus objektumok az elnevezésük kapcsán az alább látható csoportokba sorolhatók.

Nap, Föld, Hold[szerkesztés]

Égitestként, főleg fizikai, csillagászati vonatkozásban, ezek a nevek tulajdonnevekként kezelendők, vagyis nagybetűvel kell kezdeni, pl: A Hold és a Föld együtt kering a Nap körül. Hétköznapi esetekben a kisbetűs, köznévi írásmód is elegendő (pl. a napra tekint, a hold sarlója, a földre hullott). Hasonlóképp: az Endor bolygó holdja (űrbéli kísérője), de: Föld-típusú bolygók. Egyéb értelmezésben természetesen a kisbetűs írásmód a helyes, pl: egy nap alatt egy hold földet szánt fel.

bolygók[szerkesztés]

A bolygók neve a hagyományt megtartva magyarosan, a kiejtéshez igazodva írandó: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, tekintet nélkül arra, hogy a nevük adó istenek nevét hogyan írjuk.

A Plútó 1930 és 2006 között bolygónak minősült, majd a Nemzetközi Csillagászati Unió törpebolygóvá minősítette át. A Földrajzinév-bizottság 71/662. (2010.VI.21.) számú állásfoglalása szerint az érettségi vizsgákon jelenleg is a régi írásmód tekintendő helyesnek, így: Plútó. Ez az írásmód megtartható az égitestre vonatkozó visszautalásokban vagy irodalmi művekben is, de a jelenkori értelemben a név a törpebolygókra vonatkozó szabály szerint írva helyes és szakszerű: Pluto.

holdak[szerkesztés]

törpebolygók, kisbolygók[szerkesztés]

üstökösök[szerkesztés]

meteorrajok[szerkesztés]

csillagképek[szerkesztés]

csillagok[szerkesztés]

ködök, galaxisok[szerkesztés]

megfigyelőeszközök[szerkesztés]

A szabályok alapját adó forrásmunkák[szerkesztés]

A csillagászati nevek használt alakjai időben is változtak,



[1] A magyar helyesírás szabályai[szerkesztés]

Tizenegyedik kiadás – Akadémiai Kiadó, 1985. Letölthető változata megtekinthető ezen vagy ezen a weboldalon, illetve a Wikiforrásban.

185. „A csillagok, csillagképek, bolygók, holdak stb. nevét nagy kezdőbetűvel írjuk: Ikrek, Fiastyúk, Orion, Tejút, Merkúr, Plútó, Vénusz stb.

Ha a föld, a hold és a nap szót tulajdonnévként használjuk, nagybetűvel kezdjük: a Hold távolsága a Földtől stb. – A mindennapi írásgyakorlatban azonban az ilyen tulajdonnévi szándékú szóhasználatot fölösleges erőltetni, tehát: föld körüli utazás, a hold szépen világít, a nap sugarai stb.”

154. „A tulajdonneveknek több típusát különböztethetjük meg: a személyneveket, az állatneveket, a földrajzi neveket, a csillagneveket, az intézményneveket, a márkaneveket, a címeket stb. Bár az egyes típusok írásmódja nem egyetlen elvhez igazodik, három szempontból mégis egyformán viselkednek.

a) Mindegyik csoport írásában érvényesül helyesírásunknak az a régi törekvése, hogy a tulajdonneveket megkülönböztesse a köznevektől, ezért minden tulajdonnevet nagybetűvel kezdünk: Szőke (családnév), de: szőke (hajszín); Fakó (lónév), de: fakó (színnév); Mór (helységnév, személynév), de: mór (népnév); Rák (csillagkép neve), de: rák (állat neve);” ...

b) A nagy kezdőbetű mutatja ugyan, hogy tulajdonnévvel van dolgunk, de a több elemből álló nevek esetében érzékeltetni kell a tulajdonnevek terjedelmét is, hogy világosan elhatárolódjanak a környező szövegtől. A többelemű nevek tagjainak összetartozását többféleképpen jelezhetjük.

Egybeírjuk az alkotó tagokat: Kispista, Tóthpál, Annamária, Nagykőrös, Hegyalja, Olaszország stb.

Kötőjellel kapcsoljuk egymáshoz az alkotó tagokat: Nemeskéri-Kiss, Velencei-tó, Észak-Afrika stb.

Nagybetűvel kezdjük a tagok mindegyikét: Zrínyi Miklós, Kőrösi Csoma Sándor, Budapesti Műszaki Egyetem, Magyar Nyelvőr stb.

„c) A tulajdonnevek írásának jellemző vonása az állandóság. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a tulajdonnevek egyes típusaiban ragaszkodunk a történelmileg kialakult vagy a mai helyesírási szabályok szerinti formákhoz: Thököly, Werbőczy, Központi Fizikai Kutatóintézet; Pepsi-Cola, Rutascorbin; stb. Másrészt arra kell törekednünk, hogy a toldalékos alakok leírására olyan megoldást találjunk, amely biztosítja az alapforma visszaállíthatóságát: Kiss-sel, Wittmann-né, New York-i stb. (Nem pedig: Kissel, Wittmanné, newyorki stb.)”

A kötőjellel összekapcsolt elemekből álló földrajzi nevek (részletek)

176. „Ha egy földrajzi név egy földrajzi köznévből és egy eléje járuló (egyelemű vagy egybeírt többelemű) közszóból vagy tulajdonnévből áll, a nagybetűvel kezdett előtaghoz kötőjellel kapcsoljuk a kisbetűvel kezdett utótagot.” Példák: „Közszói előtaggal: Arany-patak, Velencei-tó, Sólyom-sziget, Dunántúli-középhegység”; „Tulajdonnévi előtaggal: János-dűlő, Csepel-sziget, Duna-part, Kab-hegy, Huron-tó, Dunazug-hegység” „Vas Mihály-hegy, József Attila-lakótelep, Buen Tiempo-fok”.

177. „Ha egy földrajzi név utótagja (egyelemű vagy egybeírt többelemű) tulajdonnév, előtagja pedig (egyelemű vagy egybeírt többelemű) közszó vagy tulajdonnév, az alkotó tagokat kötőjellel kapcsoljuk össze.” Példák: „Holt-Tisza, Dél-Kína, Öreg-Cselőte, Új-Zéland, Délkelet-Magyarország”; „Keleti-Sierra Madre, Nagy-New York”; „Kál-Kápolna (vasútállomás), Győr-Sopron (megye), Csörnöc-Herpenyő (vízfolyás)”.

178.a) „Ha egy kételemű, kötőjellel összefűzött földrajzi név elé egy közszói előtag (rohonci, belső, nagy stb.) kerül, az alakulatot nagybetűvel kezdjük, s a tagokat kötőjellel kapcsoljuk össze.” Példák: „Rohonci-Arany-patak, Nagy-Ausztráliai-öböl, Új-Dél-Wales, Déli-Shetland-szigetek”.

179. „Nagykötőjellel fűzzük egymáshoz a nagybetűvel kezdett földrajzi neveket akkor, ha azok valamitől valameddig viszonyt érzékeltetnek.” „Az ilyen alakulatokhoz földrajzi köznevet kisbetűvel kezdve és kötőjellel kapcsolunk.” Példák: „Budapest–Bécs, Moszkva–Párizs, Győr–Sopron–Ebenfurt”; „Volga–Don-csatorna, Duna–Majna–Rajna-csatorna”; „Cseh–Morva-dombság”.

A különírt elemekből álló földrajzi nevek (részletek)

180. „Minden tagot külön szóba írunk, és nagybetűvel kezdünk a mai és a történelmi államnevekben (amelyek általában tartalmazzák az államformára utaló szót), továbbá a gazdasági földrajzi körzetnevekben.” Példák: „Magyar Népköztársaság, Dél-afrikai Köztársaság, Római Birodalom, Kijevi Nagyfejedelemség, Központi Iparvidék, San Marino Köztársaság”.

181. „A mai és a történelmi államrészek nevében a kis kezdőbetűs megye, járás, városkörnyék, bánság, grófság, terület stb. utótagot különírjuk az előtte álló névrészektől.” Példák: „Budai járás, Veszprémi városkörnyék, Szörényi bánság, Szabolcs-Szatmár megye”.

182. „A közterületek nevében a kis kezdőbetűs utca, út, tér, köz, híd stb. szót különírjuk az előtte álló névrészektől.” Példák: „Váci utca, Szabó Ilonka lépcső, Tas vezér utca, Március 15. tér, Tábor-hegyi út, Erzsébet híd”. „Ha a híd szó valamely folyó nevével birtokos jelzős viszonyban van, kötőjellel kapcsoljuk: Tisza-híd (= a Tisza hídja).” Értelmezés: a Tisza híd a Tisza Kálmánról elnevezett híd.

184. „Különírt szavakból álló jelölt tárgyas, jelölt határozós, jelölt birtokos jelzős, valamint névutós szerkezetek is gyakran szolgálnak földrajzi nevekként. Az ilyen alakulatokban a különírást megtartjuk, de a szerkezetek első tagját természetesen nagybetűvel kezdjük.” Példák: „Tilos alja, Duna mente, Szekszárd vidéke, Felső-Marcal melléke, Kis-kút feletti”; „Duna–Tisza köze”. „Az ilyen nevek elé járuló köznevet vagy az őket követő földrajzi köznevet különírjuk, az egész alakulatot pedig nagybetűvel kezdjük.” Példák: „Hosszú Csobod alja, Alsó Dunára dűlő”; „Mária asszony sziget, Külső Pesti út”.

263. Nagykötőjelet szavak között a következő esetekben szokás használni:

a) Két vagy több nép (nyelv) nevének kapcsolatát nagykötőjellel érzékeltetjük: angol–magyar (szótár), ... Cseh–Morva-dombság, Osztrák–Magyar Monarchia, ...

b) Két vagy több tulajdonnév kapcsolatát nagykötőjellel érzékeltetjük: Marx–Engels–Lenin, Hadrovics–Gáldi: Orosz–magyar szótár, Újpesti Dózsa–Ferencváros (rangadó) stb.

c) Nagykötőjellel fűzzük egymáshoz az olyan szavakat, amelyek valamitől valameddig viszonyt érzékeltetnek: Budapest–Bécs, Duna–Majna–Rajna-csatorna; 1983–1984. évi, ... kelet–nyugat irányban, a tavasz–nyár folyamán ...

Bonyolultabb esetekben a nagykötőjel kivételesen szóközökkel illeszkedhet a tagok közé: i. e. 753 – i. sz. 456; illetőleg: a Szojuz–24 – Szaljut–5 űrkomplexum; stb.

d) Nagykötőjelet használunk géptípusok stb. betű- vagy szó- és számjelzése között: T–34, TU–154; Szojuz–14, Apollo–11; stb.”