Szerkesztő:Nemezis/allap1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemezis játszótere :)
Nemezis/allap1
Közigazgatás
Országok Szlovákia
Földrajzi adatok
Hossz403 km
Forrásszint664 m
Vízhozam152 m³/s
Vízgyűjtő terület10 640 km²
ForrásAlacsony-Tátra, Szlovákia
é. sz. 49° 01′ 08″, k. h. 19° 48′ 33″
TorkolatDuna (Komárom)
é. sz. 47° 44′ 60″, k. h. 18° 08′ 53″Koordináták: é. sz. 47° 44′ 60″, k. h. 18° 08′ 53″
Elhelyezkedése
A Vág vízgyűjtő területe
A Vág vízgyűjtő területe
SablonWikidataSegítség

A Vág (szlovákul Váh, németül Waag) Szlovákia leghosszabb folyója, hossza 403 km. A Duna bal parti mellékfolyója, a forrástól a torkolatig Szlovákiában folyik. Vízgyűjtő területe közel 20 ezer km², hajózható szakasza mintegy 40 km hosszú.

Földrajza[szerkesztés]

A Vág forrása a Fehér-Vág (Biely Váh) és a Fekete-Vág (Čierny Váh) összefolyásánál található Királylehotánál a Liptói-medencében. A Fehér-Vág északon a Csorba-tó alatt, míg a Fekete-Vág délen az Alacsony-Tátrában ered. Fontosabb mellékfolyói a felső szakaszon az Árva, a Turóc és a Kiszuca. A Vág Zsolnánál délre fordul, ezután alsó folyása csak patakok vizével gazdagodik. Gútánál éri el a Kis-Dunát, a folyó végső szakaszát innentől Vág-Dunának nevezik. A torkolatának közelében folyik bele a Nyitra folyó, végül Komárom városánál a Duna folyamba torkollik.

Sztrecsény vára, alatta a Vág folyó

A folyón számos csatorna, víztározó és mesterséges gát épült (Čierny Váh, Liptovská Mara (Liptói-tenger), Bešeňová, Krpeľany, Žilina, Hričov, Nosice, Sĺňava, Madunice, Kráľová és Selice). Emellett pedig 16 vízerőmű, melyek építése az 1930-as években kezdődött, és a második világháború után folytatódott. A folyóval párhuzamosan halad a D1-es autópálya, illetve a Pozsony–Zsolna és Zsolna–Kassa (120 és 180-as vasúti fővonal) vasútvonalak.

Érdekesség[szerkesztés]

  • A középkorban a folyó Stiborici Stibor lengyel nemes tulajdona volt, mivel birtokai végig a Vág folyó mentén feküdtek (31 várából 15). Ennek okán a Vág-vidék kapitányának nevezték, saját magát pedig a Vág-folyó urának hívatta.


Mellékfolyói[szerkesztés]

Jobb oldali[szerkesztés]

Bal oldali[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Škarba, V. 20 rokov vodohospodárskych stavieb Bratislava (red.) (1971) 
  • 10 rokov stavebnej výroby - Vodohospodárske stavby, N. P., Bratislava. Bratislava.

További hivatkozások[szerkesztés]