Szerkesztő:Matyi Tamás/Poka-yoke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A poka-yoke japán kifejezés, jelentése hibaelkerülés. Az elnevezés egy módszert takar, amely a lean vállalatszervezési filozófia egyik eleme, a hibák elkerülésének módszere a termék vagy a folyamat kialakításának, befolyásolásának befolyásolásának segítségével.

Tárgyak, eszközök megfelelő használata[szerkesztés]

Egy tárgy/eszköz helyes használata, kezelése a következőktől függ:

  • használattal vagy kezeléssel kapcsolatos ismeretanyag
  • egyértelműség, egyszerűség, ergonomikus kialakítás
  • elkövetett hiba azonnali felismerhetősége


Az első pont kapcsán lényeges, hogy a tevékenységeket a megfelelő ismeretanyag birtokában végezzük, az oktatásnak, képzésnek fontos szerepe van minden tevékenységben.

A második pont fontosságát nem szabad alábecsülni. Gyakori tévedés, hogy az elkövetett hibákat kizárólag oktatási, képzési, tudásbeli hiányosságokra vezetjük vissza. A eszközök, termékek megfelelő kialakításával jelentősen csökkenteni tudjuk az elkövethető hibák számát.

A harmadik pont az önellenőrzésről illetve a beépített, automatikus ellenőrzési megoldásokról szól. Mint minden ellenőrzési tevékenység, ez is veszteséget jelent (többlet tevékenység, kiegészítő ellenőrző eszközök beszerzése), emiatt alkalmazásuk a második pontban leírt módszerek kiegészítésére célszerű.

Hibaelkerülés a termék, eszköz befolyásolásával[szerkesztés]

  • Mikrohullámú sütő ajtajának kinyitásakor megáll a melegítési folyamat, megakadályozva a veszélyes üzemállapot véletlen vagy szándékos kialakulását.
  • Bankautomata először a bankkártyát adja ki, és csak a kártya kihúzása után adja ki a pénzt. Ezáltal elkerülhető, hogy a kártyát az automatában hagyjuk, miközben a kiadott pénzünkkel foglalkozunk.
  • Húsdaráló adagoló nyílása hosszabb, és keskenyebb, mint egy emberi kéz, ezáltal nem tudunk az adagolón belenyúlva komoly kézsérüléseket elszenvedni.
  • Iskolák bejárata előtt korlát elhelyezése az úttest szélén, hogy a kapun kiszaladó gyermekek nehogy egyenesen az úttestre fusson.
  • Mobiltelefon SIM-kártyán egyik sarok "letörése", hogy ne lehessen a SIM-kártyát fordítva behelyezni.

Hibaelkerülés a folyamat megfelelő kialakításával[szerkesztés]

Egy gyártási/szolgáltatási folyamat minden lépésében elkövethetők hibák, melyek elkerülése alapvető érdeke minden résztvevőnek. Shigeo Shingo a poka-yoke módszerek három típusát különbözteti meg a termelési folyamatokban:

  • illesztési módszerek: a hibák elkerülése felismerése az alkatrészek alakja, mérete, színe vagy más fizikai jellemzőjük alapján. Pl. lyuk-körön az egyik csavar eltolása, ezáltal csak egy meghatározott pozícióban lehetséges a felszerelésük; számítógépes adatlap dátum-mezőjében csak dátum-formátumú adat kerül elfogadásra (év/hónap/nap)
  • rögzített érték módszer: kihagyott tevékenység-végrehajtás felismerhető a tevékenységhez kötődő objektumok száma alapján. pl. adott munkahelyen 8 db. csavar kerül beépítésre, akkor 8-as csoportokban kerülnek a csavarok elkülönítésre, hogy feltűnjön, ha kihagynánk egy csavar beépítését.
  • sorrend módszer: egy tevékenység végrehajtásának feltétele az előtte lévő tevékenység megfelelő végrehajtása. E nélkül a követő tevékenység nem hajtható végre, a hiba azonnal felismerhető. Pl. autóbusz ajtaja csak akkor zárható, ha a figyelmeztető hangjelzést már aktiválták.

A gyártási folyamatok, szolgáltatások során sokféle hibalehetőség fordulhat elő. A lehetőségeket csökkenthetjük, de kizárni nem tudjuk. A felismerésük az elkövetéskor és a beavatkozás lehetősége a hiba elkövetésének helyén okozza a legalacsonyabb többletköltségeket - azaz veszteséget - minden résztvevő számára.

Kapcsolódó témakörök[szerkesztés]


[[Kategória:Vállalatirányítás]]

Források[szerkesztés]