Szerkesztő:Math/Összefoglaló jellegű cikkek stílusa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Útmutató cikkcsoportok struktúrálásához[szerkesztés]

Ahogy a szerkesztők egy-egy nagyobb témát kifejtenek, elkezdenek egyre hosszabb szócikkek kialakulni. Ezen munka során felvetődik a téma több szócikkre bontásának lehetősége, és a kérdés, hogy hogyan struktúráljunk egy témát több szóccikkben. Ez az útmutató megpróbál választ adni erre.

Egy példa

Finnország

A Finn Köztársaság (Finn nyelven: Suomi, Svéd nyelven: Finland) észak-európai ország ...

1 Történelem

tfogó kutatások eredményeképpen az archeológusok megállapították, hogy a mai Finnország területét a kőkorszak alatt kezdték el lakni ...

2 Államszervezet, politikai rendszer

Főbb cikk: Finnország politikája

Finnország parlamentáris köztársaság, amelyben a köztársasági elnök is jelentős hatalommal rendelkezik...

3 Közigazgatási beosztás

Főbb cikkek: Finnország tartományai, Finnország történelmi tartományai

Finnország öt tartományból (lääni, läänit vagy län) és egy autonóm tartományból áll ...

4 Földrajzi helyzet, éghajlat

Finnországot az ezer tó országának is nevezik. Ez az elnevezés nem a legpontosabb, ugyanis 187 888 tavat és 179 584 szigetet tartanak nyilván...


Mikor bontsunk szét szócikkeket?[szerkesztés]

Ha egy szócikk hossza meghaladja a 10-15 oldal terjedelmet, akkor felmerülhet, hogy egy-egy fejezetét külön szócikkbe mozgassuk át. Ha egy szócikk fejezeteinek struktúrája meghaladja a kettes mélységet, akkor szintén felmerülhet a darabolás lehetősége. Hasonlóan, ha egy fejezet jóval több, mint két oldal, akkor felmerülhet, hogy külön szócikkbe rakjuk és ott még részletesebben kifejtsük. Ez attól is függ, hogy várható-e további részletezés. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének tizenötoldalas szócikkek, hiszen a darabolás után is lehet egy téma olyan terjedelmes, hogy a hivatkozásokkal és összefoglalókkal együtt sok-sok oldalt tesz ki.

A szétbontás struktúrája[szerkesztés]

Amennyiben a szócikknek a fejezet-struktúrája megfelelő, akkor ez feltehetően megadja a szócikkekre darabolás struktúráját is. Például, a Finnország szócikk történelemre, gazdaságra, stb. oszlik, és ennek megfelelően az egyes fejezetek tartalmazhatnak egy másik szócikkre, mint fő szócikkre való utalást, pl. Finnország történelme. Ha a szócikknek nincs megfelelő fejezet-struktúrája, akkor előbb azt kell megoldani.

A struktúrában az általános fogalmi hierarchiáinkat érdemes követni.

A szétbontás technikája[szerkesztés]

A megfelelő fejezet tartalmát kiemeljük egy külön szócikkbe, és arra, mint fő szócikkre hivatkozunk a fejezet elején a {{}}(?) sablonnal.

Ezek után a fejezetet le kell rövidíteni, egy 1-2 bekezdéses rövid összefoglalót kell írni, amely a részletes tartalom lényegét foglalja össze. Ez történhet törléssel, ritkítással is, de még jobb a teljes átfogalmazás. A teljes átfogalmazás előnye lehet, hogy a részletek ritkítása helyett a lényeget emeljük ki. Például egy történelmi szócikknél, a főbb események szimpla kiemelése helyett inkább a korok főbb jellemzőit emeljük ki.

Amennyiben az összefoglaló ritkítással lett lerövidítve, akkor bizonyos szövegek ismétlődni fognak a Wikipédiában, ami nem elfogadhatatlan, de kerülendő. Ezért jobb, ha a szöveget átírjuk. Átmenetileg elfogadható a törléses ritkítás is.

Lásd még[szerkesztés]

Pontosabb információt, és bővebb technikákról találhatsz leírást az angol nyelvű irányelvben .