Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Marosy Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Raskó György : Az első vállalkozásom (25% részaránnyal) egy étterem megnyitása Szentendrén (a Pampa) három tulajdonostársammal együtt: 1990 május 1.

A második a KITETRADE Kft alapítása, amelyben 10%-os részesedésem volt: 1990 május.

1990-1994 június között köztisztviselő voltam. Amikor államtitkárnak kineveztek, el kellett adnom az összes üzleti érdekeltségemet, méghozzá 30 napon belül. Az Antall kormány idején ez még így volt....

1994-1998 között parlamenti képviselő voltam (MDF/MDNP), ez idő alatt azonban sokat dolgoztam a Világbanknak Ukrajnában, Grúziában, Fehéroroszországban. Jól megfizették...

1994 októberében felkértek, hogy legyek a Royal Tokaji Borászati Kft ügyvezető igazgatója. Erre nagyon büszke vagyok, mert a Royal Tokaji egy igazi sikersztori. A céghez való kötődésem ma is megvan, a Társaság Felügyelő Bizottságának vagyok az elnöke.

1994 július 1- 2018 május 1. között a Raskó és Pap Kft. ügyvezető igazgatója voltam. A céget feleségem halála miatt megszüntettem.

1998-ban a Csopak Holding Nyrt igazgatóságának elnöke lettem, olyan cégek tartoztak hozzá, mint a Ceres-Győri Sütő Zrt, a TEMPO élelmiszer-üzletlánc, a Morello Kft, és vagy 80 gazdasági célú ingatlan.

1998-ban az angol befektetők tulajdonában lévő Eastern European Food Fund magyarországi igazgatója lettem. Életem legjobb döntése volt, hogy nem fizetést kértem, hanem részesedést az elért vagyonnövekményből s ezt meg is kaptam: 6,6%-ot minden exit lezárása után.

Ebből a pénzből vettem részvényeket egy befektetőtársammal 50-50% arányban az enyingi MEZŐSZÖV Zrt- ben 2003 októberében, majd 2004 nyarán a lajoskomáromi Győzelem Mgtsz többségi üzletrész-tulajdonát. Később a téeszt három önálló kft-vé alakítottuk át. Mindegyikben közel 50%-os tulajdonrészem volt.

2004 óta ezeket az érdekeltségeimet működtetem, mindegyik szépen fejlődik és nyereséges üzleti vállalkozás.

2021-ben három üzlettársammal közösen megvettük az ország legnagyobb biogyümölcsösét, a Morello Kft.-t s a mögötte lévő Morello Land Kft.-t. Néhány kisebb vállalkozás indítását még tervezem, de azért telik rendesen az idő. 70 év felett vagyok, terveim szerint még jó 10 évig aktívan szeretnék vállalkozni, cégeket irányítani, de 80 év feletti időkre már nem tervezek nagy dolgokat... Azt meg is kell érni.