Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:MMate16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Idealand[szerkesztés]

Fájl:Idealand.jpg
Idealand zászlaja

Az Idealand-i Köztársaság egy óceánnal határolt ország az Atlanti óceán szívében, szomszédokkal nem rendelkezik. Erős hagyományai vannak a politikai és katonai semlegesség terén, de a nemzetközi együttműködés és a békediplomácia terén is. Gazdasági kapcsolatban áll számos országgal, köztük az Amerikai Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Németországgal, Kínával és Japánnal.

Idealand-i Köztársaság
Főváros: Capideal
Legnagyobb város: Capideal
Államforma: Köztársaság
Vezetők:
Elnök: Edgard Hammasross
Miniszterelnök: Showen o'Shrown
Hivatalos nyelv: idealang
Alapítás: 1205. december 05.
Tagság: Egyesült Nemzetek Szervezete

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet

Európa Tanács

Európai Űrügynökség

Kereskedelmi Világszervezet

Európai Szabadkereskedelmi Társulás

European Southern Observatory

Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet

Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank

Nemzetközi Fejlesztési Társulás

Nemzetközi Pénzügyi Társaság

Multilateral Investment Guarantee Agency

Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja

African Development Bank

Ázsiai Fejlesztési Bank

Australia Group

Népesség:
Népszámlálás szerint: 25 789 234 fő
Rangsorban: 52
Becsült: (2017 márc.) 25 789 200 fő
Népsűrűség: 236,5 fő/km²
GDP: (2017)
Összes: 1676,3 milliárd USD
Egy főre jutó: 65 000 USD
HDI (2015): -0.955 (10) - magas
Földrajzi adatok:
Terület: 109 045 km²
Rangsorban: 106
Időzóna: UTC-2
Egyéb adatok:
Pénznem: Font sterling
Nemzetközi gépkocsijel: ID
Hívószám: 531
Segélyhívószámok: 112

117

5050

Internet TLD: .id
Közlekedés iránya: Jobb

Földrajz[szerkesztés]

Domborzat[szerkesztés]

Az ország domborzatilag több részre tagolódik.

A tengerpartok közül a homokos jobban dominál, mint a kavicsos, ugyanis előbbi a 70%-át fedi le a partoknak.

Az ország dél-nyugati részében található erdős terület veszi körbe az egyetlen itt lévő hegyet, a Mount-Ide-et (“mon-tid”), melynek magassága 1892 méter.

A sík területek remek lehetőségeket biztosítanak mind a gazdaságnak, mint az iparnak, mint a településkialakításhoz.

Vízrajz:[szerkesztés]

Az ország két legnagyobb tava a Cobalt Loch és a Sophia királyné-tó is összeköttetésben áll az Atlanti óceánnal, a Sanguine-Rill folyó által, mely három részre osztja a fővárost.

Éghajlat:[szerkesztés]

Az évi átlaghőmérséklet 20 °C. Az évi csapadék mennyisége erősen területfüggő, van ahol például 540 mm, míg előfordul 1800 mm is.

Növény- és állatvilág:[szerkesztés]

Növény- és állatfajok sokasága található meg az ország különböző pontjain, fekvésének köszönhetően rengeteg különféle elkápráztató, valamint igen ritka madárfajnak az otthona.

Környezetvédelem:[szerkesztés]

Idealand hosszú ideje óvja környezetét és természeti erőforrásait. 1880-ban fogadták el az erdővédelmi törvényt, amivel Idealand az elsők között volt a környezetvédelmet előtérbe helyező országok között. 1946 óta a környezet óvása az alkotmányban is szerepel.

A hulladékgyűjtést és a saját környezetének rendben tartását a lakosság nagy része fontos személyes kötelességnek tekinti.

A lég-, víz- és talajszennyezés egyedülállóan alacsony, Idealand számít jelenleg a világ legkörnyezetbarátabb és legtisztább modern országának.

Nemzeti park:[szerkesztés]

Az országban három nemzeti park is található, ugyanis a környezetvédelem igen fontos, ezek az ország különböző pontjain fekszenek, területüket illetően Idealand 4%át teszik ki.

Történelem[szerkesztés]

Ókor[szerkesztés]

Idealand egy ókori kézműves terméke

Már az Ókorból származó leleteket is találtak, melyek eltérnek a kor ismert jellemzőitől, nem hasonlíthatóak egy akkori terület kultúrájához sem. Domináló vallásnak számított az állatok és emberek kapcsolatára épülő hit, isteneiket is egy állat társaságában ábrázolták. Mitológiájukról bővebben itt lehet olvasni: [LINK]

Az illek uralták legelőször a földet, mely fekvése miatt az ő kezükön is maradt, elkerülték a hódítók. Első uralkodónak tekinthető a megosztott ill népeket egyesítő Nagy Ferdinánd. Bár egy néphez tartoztak, szokásaik és hagyományaik megegyeztek mégis megosztott volt a nép, a “Hosszú Hadjárat”-ként emlegetett háborúskodás alatt került hatalomra Ferdinánd, aki később az egyesült nép vezetője, első királya, később császára, első ezen a néven. A háborúskodást követően az egyesült ill nép fejlődésnek indult minden területen.

Középkor[szerkesztés]

VI. Ferdinánd Idel-i császár uralkodása alatt a hatalom megingott, a nép lázadozott. Fia, II. Alexander hozta meg újból a békét, enyhített a törvényeken, az alsó réteg több új kiváltsággal gazdagodott, köztük a pihenés napjával, ami lehetővé tette a hetente egyszeri pihenőnap kivételét. Ezen a törvényen később szigorítottak, az uralkodó család helyett a nemesség vette pártfogásába a szegény réteget. A Danvers-család van a trónon ekkor, egészen Nagy Ferdinánd óta.

Újkor[szerkesztés]

A középkor végének tekintett esemény, Amerika felfedezése nem érintette az országot, ekkor még Európa számára nem létező terület. 1560-ban jelentették be a névváltozást, az Idel-sziget nevet az Idealand váltotta, mely tükrözi a területet, ideális, mint természeti adottságokat tekintve, mint a társadalmat. Igaz, Európától külön fejlődött, mégis megelőzte azt. Önállósága jeléül elindították hajóflottájukat a feltételezett földrész, az európai kontinens felé. 1610-ben hajóik Amerikánál is partot értek. A kibővült világkép és a laposföld-elmélet megdőlése után tudományos fellendülésük soha nem látott magaslatokba emelte az országot. Gazdasági kapcsolatokat alakítottak ki, míg az importálást elkerülték, saját maguk állítottak elő, az export jelentősen növelte az ország gazdaságát. Az vallás-mentes időszak után, mely a mai szemmel mitológiának tekintett időszakot követte, elkezdtek megjelenni a világ több vallásai, köztük a katolikus, református, evangélista és egyedülálló módon a muzulmán. Az ország vezetés a nép segítségével megteremtette az Egyenlő-vallás elvet, mely segítségével a nép egyenlően van megosztva vallási szempontból. A gyarmatosításból kimaradt, nem szerzett területeket, Idealand sem lett gyarmat. Külpolitikai semlegessége az egyik névjegye, egy világháborúban sem vett részt, a kezdeti háborúskodás után a diplomáciára és békepolitikára fektetett nagy hangsúly jelentősen előremozdította az országot. Saját hadserege van, 1920 óta folyamatosan fejlesztik és modernizálják a vízi-, légi- és szárazföldi erőiket, járműveiket, fegyvereiket. Nem csatlakozott az Európai Unióhoz, népszavazással döntöttek erről, miután lehetőséget kaptak rá. Hivatalosan Európa országa, ezt azután állapították meg, miután fekvését megvizsgálva rájöttek, 340km-rel közelebb van a már említett kontinenshez.

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

Államformáját tekintve köztársaság. Az alkotmány módosítása kizárólagosan csak népszavazás útján történhet meg. A demokrácia, annak is a fél-prezidenciális változata; az elnök politikai súlya a parlamentáris rendszerekben megszokottnál nagyobb, de például az amerikai elnökénél kisebb.

Törvényhozás, népszavazás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

A idealand-i félig-közvetlen demokrácia alapelve, hogy a hatalom a néptől származik. Ez azt is jelenti, hogy a nép fenntartja magának a két alapvető jogot, a szavazatit és a választásit. A kormányok, és a törvényhozók feladatát nem a hatalom gyakorlójaként határozza meg, hanem a közügyek működtetőjeként. Ők a közösséget a nép alkalmazottjaiként szolgálják, hogy ezzel is könnyítsék azok minden napi munkáját.

Fájl:Perenyi-alairas.jpg
Az aláírás fontos szerepet tölt be, hitelességet ad, ezért minden iratot ellát a kiaállító egy aláírással

Idealand-ben a népszavazás a félig közvetlen demokrácia alapintézménye a főhatalom gyakran alkalmazott eszköze. Idealand szövetségi állam, a népszavazás az országban szövetségi szinten is nagyobb szerepet kap. 1848. és 2006. év között szövetségi szinten összesen 571 népszavazás volt. A nagy gyakorisággal bekövetkező voksolások, parlament által hozott bármilyet törvényt felülbírálatának a lehetősége, valamint felesleges részvételi küszöbök és más hatalmi eszközök hiánya, amellyel a népszavazást a politikai hatalom megakadályozhatnák, élénkítik a pártok és a közvélemény kapcsolatát. Ugyanakkor arra készteti a parlamenti erőket, hogy a reformokat közösen, mindenki által elfogadható kompromisszumokkal dolgozzák ki. A népszavazás erős mivolta teszi Idealandet az ún. kompromisszumos (konszenzusos) demokrácia mintaországává. A népszavazások több mint egyharmada az utolsó 40 évben valósult meg és egyre népszerűbbek.

Politikai pártok[szerkesztés]

1950 óta a négy nagy párt a „mágikus formula” szerint képviselteti magát a Szövetségi Tanácsban: 2 főt adnak a kereszténydemokraták, 2 főt a szociáldemokraták, 2 főt a szabad demokraták, egyet pedig a néppártiak. Ezt a hagyományos elosztást törvény írja elő.

Népesség[szerkesztés]

Nyelvek[szerkesztés]

A népesség 100%-a beszéli az idealang-ot, ezen kívül a kötelező nyelvoktatás miatt az emberek 79%-a beszél angolul, 77%-a franciául, 54%-a németül, továbbá elenyésző százalékban beszélt nyelv a spanyol, olasz, mandarin és az orosz.

Vallás[szerkesztés]

Az Egyenlő-vallás elvnek köszönhetően a nép egyenlően oszlik meg vallási szempontból, a katolikus, protestáns, zsidó, muzulmán 20-20%, a népesség 20%-a ateista.

A katolikus vallás korai elterjedése miatt az állami ünnepek leginkább ehhez igazodnak, ám minden vallásra külön ünnepnaptár van érvényben.

Gazdaság[szerkesztés]

Általános adatok[szerkesztés]

Idealand virágzó és stabil modern piacgazdaság, az egy főre eső GDP meghaladja a nagy nyugat-európai gazdaságokét. Az idealand-i gazdaság egyike Európa legfejlettebb és legstabilabb gazdaságainak. A Világgazdasági Fórum 2009–2010-es listája szerint a világ legversenyképesebb országa. Az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék (vásárlóerő-paritáson számolva) 2005-ben 32 400 dollár volt. 2017-ben végzett kutatás szerint Idealand a világ legstabilabb gazdasága. Idealandben volt a világ legalacsonyabb inflációs rátája: a 117 éves átlag 2,1 százalék.

Bankrendszer[szerkesztés]

Idealand ma is jelentős jövedelmet hoz a több évszázados hagyományokon alapuló bankrendszere, amely a biztosítási üzletágban is jelentős eredményekkel dicsekedhet. A banktitok szentsége élteti, Svájccal ellentétben nem volt kénytelen az EU és az USA nyomására ezen lazítani. Nemritkán háborúban egymással szemben álló államok is itt tudták biztonságban értékeiket. Sokáig a kisemberek és a nagyiparosok adó elől eltitkolt jövedelmei is itt kötöttek ki. Idealand továbbra is „menedékhely” a befektetők számára, a banktitok viszonylag szigorú védelme miatt.

Archív kép egy gazdaságból, még 1940-ből

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Az ország mezőgazdaságában az állattenyésztés vezet. A szarvasmarhát elsősorban tejéért tartják.A szarvasmarhacsordák nagyságát nem a rétek mérete, hanem a kaszálókon összegyűjthető takarmány mennyisége szabja meg. Az európai államok között Idealand a gyümölcs- és zöldségtermesztésben tűnik ki.

Ipar[szerkesztés]

A legfontosabb ipari szektor az orvosi műszerek gyártása, nagyon fontos a gyógyszeripar. Kitűnő elektronikai eszközök készülnek itt.

Kereskedelem[szerkesztés]

Idealand-ben fontos bevételi forrást jelent a turizmus. A bevétel főleg a nyári időszakban növekszik.

Az utóbbi években Idealand piaci gyakorlatát az Európai Unióban elfogadott normákhoz igazította, hogy növelje nemzetközi versenyképességét. Bár Idealand a közeljövőben nem tervezi a teljes jogú EU-tagságot, 2000-ben Capideal és Brüsszel a kereskedelem további liberalizálásáról szóló egyezményt írt alá. Tárgyalások folynak a további együttműködés lehetőségeiről. Idealand az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagja. Idealand a saját termékeivel is teret nyert a nemcsak az európai, hanem a világkereskedelemben is.

Külkereskedelem[szerkesztés]

Idealand sikeres kereskedelmi kapcsolatokat ápol a világ számos országával. Az ország GDP-jének több mint fele a külkereskedelemből származik.Legjelentősebb export partnerei (2015) : Franciaország 16,1%, Németország 14,2%, USA 10,6%, Hong Kong 8,7%, India 7,3%, Kína 6,9%, Olaszország 6,4%, Egyesült Királyság 5,8%, Tokió 4,1%

Legjelentősebb import partnerei (2015) : Németország 2,7%, Egyesült Királyság 1,28%, USA 0,81%, Olaszország 0,78%, Franciaország 0,67%, Kína 0,51%

Közlekedés[szerkesztés]

Idealand közúti hálózata az egyik legfejlettebb a világon. A lakosság nagy része kevesebb mint 10 km-re lakik valamelyik autópályától.

Vasúthálózata kb. 14500 km 100%-ban mágnesvasút.Légi közlekedés: 63 repülőtér található Idealand-ben, ebből 13 nemzetközi légikikötő, 11 regionális reptér, 34 magánreptér, ezenkívül van még 5 repülőtér, amit a hadsereg a civilférával közösen üzemeltet.

Vízi közlekedése is igen fejlett, számos kikötő ad otthont hajóknak, csónakoknak, yacht-oknak, egyéb vízi járműveknek.

Kultúra[szerkesztés]

Oktatási rendszer[szerkesztés]

Idealandben az oktatás az óvodával kezdődik, ahol a gyermekek képességeitől függően 2 vagy 3 évig tart. Ezt követi az általános iskola, ahol 5 évig tanulnak a gyerekek. Az általános iskola után a Külső- vagy Felső épületbe (Fordítástól függően, a szerk.) kerülnek a gyerekek, ami 4 év (6., 7., 8., 9.). Utána jön a gimnázium, ami 4 éves, ám kötelező, szakmát csak ez után lehet tanulni. Lehet 8 éves is, ha közvetlen az általánosból megy oda a gyerek. Minden városban van gimnázium, nem csak nagyobb városokban. Aki szakmát akar tanulni az a gimnáziumi tanulmányai befejeztével, érettségi bizonyítványával jelentkezhet az erre alkalmas intézménybe, ahol a kívánt szakmát tudja tanulni. Amennyiben nem szakmával megy tovább a diák, úgy az egyetem következik. Az egyetem végén még mindig van lehetőség szakmát tanulni. A népesség 71%-a rendelkezik diplomával, 34%-a diplomával és szakmával is.

10 jeggyel osztályoznak, a tízes a legjobb, nem használnak féljegyeket. Egy héten kb. 35 órájuk van a diákoknak. Az ebédszünetük egyórás, majd délután is vannak óráik. Az ebédszünet változó, kinek milyen órarendje van, általában 2x45 perc. A diákok általában otthon étkeznek, kivétel aki a gimnáziumi menzán ebédel.

Egy brazil karneválok tematikájára épülő karneváli felvonuló (2013)

A tanév hosszú, nyáron csak 5 hét a szünet, de van őszi, téli és tavaszi szünet is, amik 2-3 hétig tartanak. Az iskolák eléggé konzervatívak, ragaszkodnak a szabályaikhoz, de sok lehetőség van a szabadon választható tantárgyak terén. Különbség van az állami és fizetős iskolák között is. Ez utóbbiak akkor jók, ha az államilag elismert címet viselik. A diákok 44%-a tanul állami iskolában, 66%-a magániskolában. Amennyiben egy városban van egy magán, úgy nem szükséges az állami, ám a hátrányosabb helyzetű diáknak, akinek a városában nincsen állami iskola, a magánintézmények kötelező támogatást nyújtania.

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Idealandben több mint 1900 múzeum található, amiket 29 millió ember látogat meg évente.

Hagyományok[szerkesztés]

A karneváloknak, utcabáloknak, felvonulásoknak nagy hagyománya van.

A gasztronómia igen kifinomult, finom, mégis egészséges ételeket vonultat fel már egy átlagos étterem is. A törvény szabályozza az éttermek, étteremláncok és egyéb ételellátó intézmények egészséges készítési módját, ez a népesség átlag életkorán és a kezelt betegek számán is látszik, mindkettő igen alacsony.

Sport[szerkesztés]

Idealand több sportágban is jeleskedik, a nyári sportoktól kezdve a teniszig vagy a vitorlázásig. Számos idealand-i sportoló a világ élvonalába tartozik. Kiemelkedőek a strandröplabda, az úszás és a műugrás.

Ünnepek[szerkesztés]

A Katolikus ünnepnaptár, a többihez online lehet hozzájutni

  • Január 1. Újév napja
  • Január 6. A Háromkirályok ünnepe – Vízkereszt
  • Karnevál – általában a húshagyókeddet megelőző vagy az azt követő hétfő
  • Nagypéntek – munkaszüneti nap
  • Húsvétvasárnap
  • Húsvéthétfő
  • Május 1. A munka ünnepe – Majális
  • Áldozócsütörtök – Jézus mennybemenetelének ünnepe
  • Pünkösdvasárnap
  • Pünkösdhétfő
  • Augusztus 15. Szűz Mária mennybemenetele (Nagyboldogasszony)
  • Bűnbánat és hálaadás napja (szeptember harmadik vasárnapja, az egész országban ünnep)
  • „Bűnbánó hétfő” – általában szeptember harmadik hétfője
  • Október 31. Halloween
  • November 1. Mindenszentek ünnepe
  • December 5. Államalapítás ünnepe
  • December 24. Szenteste
  • December 25. Karácsony napja
  • December 26. Karácsony másnapja
  • December 31. Szilveszter

Források[szerkesztés]

Jelen oldalon szereplő összes információ a Capideal Fővárosi Könyvtár Történelmünk című kiadványsorozat alapján készült (1-20. könyv). Az információk korrektségéért, pontosságáért, hitelességéért az intézmény mindenkori vezetője felelős.