Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Lipovit/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mai életviszonyaink között egyre fontosabb szerephez jutnak azok a táplálék-kiegészítők, melyek hatékonyan segíthetnek egészségünk fenntartásában és/vagy a betegségek leküzdésében. Ezek egyike a C-vitamin, melynek új, ígéretes formulája a liposzómás C-vitamin.

Liposzómás C-vitamin[szerkesztés]

A liposzómás C-vitaminról[szerkesztés]

A gyógyszeriparból származó un. Liposzómás Kapszulázási Bevitel (LED) működésének lényege, hogy a liposzómák egy mikroszkópikus buborékot alkotnak speciális típusú molekulák rétegéből, melyeket foszfolipideknek nevezünk. Ez egy membrán, nagyon hasonló ahhoz a membránhoz, ami körülveszi a sejteket a szervezetben. Ez a membrán tartalmazza és védi azt az anyagot, amelyet hordoz. Sok évvel ezelőtt, a kutatók felfedezték, hogy ezeket a liposzómákat meg lehetne tölteni terápiás szerekkel és tápanyagokkal. Arra gondoltak, hogy ez a membrán megtartaná ezeket az anyagokat, és mindaddig nem engedné el a tápanyagot, amíg az el nem éri a megfelelő szövetet vagy testrészt. Ez a hihetetlen technológia működik, mert egy természetes életjelenségen alapul. Ez a foszfolipideknek az a természetes viselkedése, hogy apró buborékokat alkotnak megfelelő feltételek mellett, ha belül vízoldékony anyag van. Ezek a kis buborékok, – melyeket „liposzómák"-nak neveznek – automatikusan megtöltődnek azzal a vízoldékony anyaggal, melyben voltak, mielőtt képződtek. Így például, amikor egy C-vitamin tápanyag készítményben vannak, színültig töltődnek folyékony C-vitaminnal. Ezek a kis liposzomás buborékok a C-vitaminnal töltve érintetlenek maradnak mindaddig, amíg közvetlenül el nem jutnak test megfelelő részébe. Több különböző, egészséget szolgáló anyagot lehet ílymódon kapszulázni ezekbe a liposzóma membránokba, például vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb kiegészítőket. Ezeket úgy tervezték, hogy nem csak megvédik a táplálék-kiegészítőt a belső környezet lebontó hatásától, hanem biztosítják a tápanyagok célzott módon történő eljuttatását is a test speciális struktúrájához. Ílymódon igen hatákonnyá válik a szájon át táplálék-kiegészítő szervezetbe juttatása.

Hogy készülnek a liposzómás vitaminok?[szerkesztés]

Annak érdekében, hogy ezeket a rendkívül bonyolult kiegészítőket előállítsák, első lépésként létrehoznak egy keveréket, amely az alapvető foszfolipidekből (elsősorban foszfatidilkolin) és gyógyszerészeti minőségű nátrium aszkorbátból áll. A következő lépésben ezt a keveréket egy fúvókán keresztül permetezik magas nyomáson egy speciálisan kialakított formázó lemezre. Ez a rendkívüli nagy ráhatás okozza a foszfolipidek liposzómákká alakulását. Ezek a liposzómák olyan hihetetlenül kicsik, hogy csak elektronmikroszkóp alatt láthatók. Minél kisebbek, annál jobb, mert annál mozgékonyabbak, és hatékonyabban érnek célt, mielőtt kiadják tartalmukat.

Az optimális rendszerű C-vitamin bejuttatás[szerkesztés]

Ezek a kis C-vitaminnal töltött liposzómák tökéletes bejuttatási rendszert biztosítanak, több okból is. Először eloszlanak a vízben, vagy gyümölcslében, majd gyorsan keresztüljutnak az emésztőrendszeren. Nem igényelnek semmilyen emésztési tevékenységet, gyorsan felszívódnak a vékonybélben, és a véráramba jutnak. Elszállítják a sejtekhez szükséges C-vitamint az egész testen keresztül. Ez sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos, tablettás alkalmazás, amelynek bevitelekor nagyon valószínű, hogy oxidálódik, semlegesítődik és még jelentős része ki is ürülhet, mielőtt elérné a sejteket, ahol visszont szükség lenne rá.

Élettani hatékonyság[szerkesztés]

A liposzómás kapszulázási technológia segítségével magas adag C-vitamint lehet a szervezetbe juttatni, amely így elősegíti az izmok felépülését, gyógyulását, erősíti az immunrendszert és természetes energiával tölt fel. A liposzómás C-vitamin fontos lehet azok számára is, akik ismerik a nagydózisú C-vitamin élettani hatását. A világhírű C-vitamin szakértő és farmakokinetikus, Steve Hickey PhD, legutóbbi klinikai kísérlete során kimutatta, hogy a liposzómás C-vitamin képes arra, hogy a vérszérum C-vitamin szintjének közel kétszeresét hozza létre, annak közel kétszeresét, amit a szájon át szedett bármilyen C-vitaminnal eddig elméletileg lehetségesnek tartottak. A legutóbbi termográfiai mikroszkópiai vizsgálatok látható bizonyítékot szolgáltattak arra is, hogy, nemcsak megnöveli a vér C-vitamin szintjét, de segíti a sejtekbe való bejutást is.

Lipovit vita

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

A szerző (Kiss Miklós) által a [1] weboldalakon közzétett tartalmak szerkesztett változata (eredeti tartalom angol nyelven a tulajdonosok hozzájárulásával: [2] és [3] )

További információk[szerkesztés]