Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Láng Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mintegy 20 évvel ezelőtt alapítottam meg Gyomán (ma Gyomaendrőd) a Vidovszky Béla Városi Képtárat. Induláshoz a festmények zömét magam ajándékoztam e célra. Jelenleg Vidovszky mintegy 20 képének bemutatásán kívül, más, a helyhez valamiképpen kötődő művész alkotásai is láthatók.
+
Vidovszky a XX. század első felében az egyik legelismertebb és joggal a legnépszerűbb festőművész volt. 20 képét őrzi a Magyar Nemzeti Galéria, 5 képe díszíti az Országházunkat.Gerevich Tibor művészettörténész professzor szerint kora Európájának legkiválóbb enteriőristája.
+
Nem tudott megbékélni a kommunista rendszerrel, ezért mellőzték - és ma sincs még a helyén! Több mint 60 éve tabu. Egyetlen kiállítást sem rendezett képeből a MNG! Még a XX. század képzőművészeit bemutató reprezentatív tárlaton sem szerepelt egyetlen képe sem. Anntikváriumban ha felbukkan egy képe, elkapkodják. Potom áron!
+
Mellszobrát Pátzay Pál készítette. Felállították Szolnokon és Gyomaendrődön. Emléktáblája van Békéscsabán, Gyomaendrődön és egykori fővárosi lakóházának falán (VI.Munkácsy M. u. 27.)
+
1945-ig egyetlen képzőművész alkotásaiból sem szerepelt annyi az újságokban, folyóiratokban, mind Vidovszkyéból. :Tájképei közül leghíresebb A PITYÓ, enteriőrjei közül AZ ÖREG SZOB. Mindkettő a MNG tulajdona.